Wysłany: 25-08-2009, 20:01 Mam OWD i co dalej ?
Na początku czerwca ukończyłem kurs OWD. Było nas kilku , a ja z moim kursowym partnerem nadal ze sobą nuramy. Staramy się jak najczęściej i wychodzi nam jakieś raz w tygodniu. Teraz do sedna sprawy. Chcę zrobić kolejny krok w przyszłym roku. Mój partner postanowił zrobić go już teraz we wrześniu. Nie jestem do końca zadowolony z mojego pierwszego kursu. Mój partner postanowił zrobić AOWD u tego samego instruktora. Ja natomiast zastanawiam się nad innymi wariantami.
Wielu z Was jest instruktorami ,a przynajmniej doskonale wyszkolonymi nurkami. Dla mnie bezpieczeństwo jest ważne i chcę się czuć pewnie pod wodą. Dlatego chciałbym mieć trudniejszy kurs i bardziej wymagającego instruktora. Pytanie nr 1 czy nie lepiej byłoby zmienić również organizację? Jakie są różnice w systemach szkolenia i jakie korzyści ?
Jak się przygotować do takiego kursu ? Jakie wykonywać ćwiczenia i na co zwracać szczególną uwagę? Czy znajdę gdzieś jakieś porównanie odpowiadających sobie kursów?
Mój cel na najbliższe lata to spokojne nurkowanie na powietrzu w okolicznych jeziorkach na max 40m i może jakieś wraki na Bałtyku. Takie rekreacyjne nurki. Większość w "akwarium" do 7m . Ale zależy mi na możliwości głębszego nura dlatego chcę zrobić drugi stopień. Długo i może niespójnie , ale już późno...
Co mi podpowiecie ? Co mam robić?
Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-08-2009, 21:01
Można polecić dobrego instruktora co z pewnością wielu z forum zrobi. Co do samego kursu porównaj kwestie wielkości grupy, ilości czasu jaki poświęci Ci instruktor na kursie a w szczególności pod wodą i zakres tego co zostanie przećwiczone na proponowanych zajęciach.
Pozdrawiam,
Sebastian
_________________ Someday we are all gonna di(v)e..
Stopień nurkowy: NTmx, Tech Wreck, Te
Stopień instruktorski: NTMX Inst IANTD, Gas
Oznaczenie stage: Alien
Wysłany: 26-08-2009, 09:04
Jesli nie jestes zadowolony z poprzedniego instruktora, to lepiej go wymienic na lepszy model . Zreszta wielu nurkow uwaza, ze dzieki takim zmianom spotykasz sie z roznym podejsciem do wielu nurkowych problemow. Wazna tez jest wielkosc grupy. Zreszta w tej kwestii moje zdanie jest takie jak Styxa
Wysłany: 26-08-2009, 14:15
A różnica w wiarygodności plastików? Przychodzi dwóch kolesi z różnymi plastikami o teoretycznie takim samym stopniu umiejętności i co dalej? Wydaje mi się , że są bardziej wiarygodne certyfikaty i bardziej lajtowe...
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-08-2009, 14:20
seradam napisał/a:
A różnica w wiarygodności plastików? Przychodzi dwóch kolesi z różnymi plastikami o teoretycznie takim samym stopniu umiejętności i co dalej? Wydaje mi się , że są bardziej wiarygodne certyfikaty i bardziej lajtowe...
Oj nie rozpętuj wojen federacyjnych
Na poziomie rekreacyjnym to nieistotne a różnice w "spojrzeniu" wynikają z tego kto patrzy.
Pozdrawiam,
Sebastian
Stopień nurkowy: NTmx, Tech Wreck, Te
Stopień instruktorski: NTMX Inst IANTD, Gas
Oznaczenie stage: Alien
Wysłany: 26-08-2009, 14:32
seradam napisał/a:
W nurkowaniu rekreacyjnym nie ma to wiekszego znaczenia. Ja osobiscie spojrze raczej na to kto byl instruktorem, ale i tak wszystko zrewiduje woda
Stopień nurkowy: tmx, cave, ccr
Wysłany: 26-08-2009, 14:33
styx napisał/a:
różnice w "spojrzeniu" wynikają z tego kto patrzy.
I generalnie nie ma zasad co do tych spojrzeń, np. niedawno w Jastarni wpisywałem się na listę przed wypłynięciem, a że pod ręką miałem akurat plastik CMASowy, to go wyjąłem i przepisałem stosowne dane.
Stojący obok instruktor CMAS, prowadzący właśnie kurs CMASowy, zerknął mi przez ramię i bardzo się skrzywił na widok logo swojej organizacji...
Wysłany: 26-08-2009, 15:01
Czyli niby nie a jednak... Mam zrobić AOWD w PADI a doszkalać się niezależnie u renomowanych instruktorów? Trochę mi szkoda kasy na sam plastik dlatego pytam .
A co tak w realu może człowiek z PADI OWD w naszym kraju? Albo czego ciekawego nigdy nie zobaczę jak nie zrobię kolejnego stopnia?
Wysłany: 26-08-2009, 15:24
Alien napisał/a:
Nieee ... zrobic kurs u dobrego instruktora (federacji nieistotnej)
popieram! choć z drugiej strony gdzieś widziałem fragment tekstu "zapraszamy nieważne z jakiej jesteś organizacji, i tak w końcu będzie to IANTD" )
Pozdrawiam,
Sebastian
Witam.
Dobry* instruktor to podstawa.
Ja uprawniwnia robię sukcesywnie. OWD - trochę ponurałem, następnie NITROX i AOWD. Z mojego punktu widzenia wydaje mi się że, przede wszystkim nuranie nuranie i nuranie - trening i szkolenie.
Nie spiesz się z robieniem kursów. Kiedy już uznasz że jest czas na kolejny krok wtedy przystąp do kolejnego kursu.
Po każdym wykonanym nurkowaniu masz mniejszy stres i większy fan z nurania.
* Instruktor który nie odpuszcza i nie przymyka oka przy zaliczeniach ćwiczeń.
Dobrze tłumaczy i poświęca czas dla Ciebie.
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 26-08-2009, 16:30
seradam napisał/a:
Nigdzie na świecie się z tym nie spotkałem, poza polską, ale to tylko w jednym miejscu, a wiadomo, że wyjątek potwierdza regułę
W większości CN plan pierwszego nurka będzie lajtowy, i na podstawie to co robisz pod wodą a nie na podstawie tego co pokazujesz na plastiku, DM oceniają Twój poziom.
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: Adv EAN
Wiek: 44 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 114 Skąd: Sochaczew
Wysłany: 26-08-2009, 16:36
seradam napisał/a:
i po raz kolejny (sorki że powtórzę): "najważniejszy jest instruktor"
plastik jakim będziesz machał w bazach komuś przed oczami wg mnie nie ma znaczenia. Ja swoje zbieranie plastików zakończyłem jakieś 2 lata temu, bo tak naprawdę to nie jest istotne. I tak najczęściej (jak już wspomniałeś, że nurkujesz z kolegą) nurasz, będziesz nurał z jakąs paczką znajomych, która będzie znała Twój poziom, wiec po co Ci plastik?
Zdarzyło mi się poznać i nurać z osobami legitymującymi się plastikami z powaznych organizacji a pod wodą okazywało się że gość jest Master of disaster (bez wdawania się w szczegóły)
I tak jak napisał Alien :"woda zweryfikuje wszystko"
ważne żebyś Ty się czuł tam dobrze i bezpiecznie, i potrafił ogarnąć temat, bo może się zdarzyć ,że będziesz musiał pod wodą zająć się także swoim przypadkowym partnurem jeszcze chwilę temu wymachującym Ci przed oczami zajebistym plastikiem zajebistej organizacji. Uwierz - i mówię to z własnego doświadczenia i obserwacji - plastik nie jest odzwierciedleniem stopnia wyszkolenia.
A robiąc kurs u dobrego instruktora zawsze jakiś tam plastik, jakiejś organizacji dostaniesz, więc nurając na wyjeździe czy w jakiejś obcej bazie zawsze będziesz miał czym machnąć komuś przed oczami, bo czy będziesz miał aowd z padi, ssi czy iantd to i tak masz aowd i tak będziesz mógł zanurać do 30 metrów. Standardy szkoleniowe są we wszystkich organizacjach bardzo podobne, kwestia tego jak się Tobą zajmie instruktor, ile czasu Ci poświęci i jak Ci przekaże wiedzę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum