Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Mam OWD i co dalej ?
Autor Wiadomość
szymon_gda Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 09-09-2009, 12:15   kurs nitrox Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

witam, ja po części z podobnym problemem. mam owd który w polsce mi wystarcza. ale moim celem co roku jest wyjazd w cieplejsze rejony. tam przy głebokim nurkowaniu, nie powiem, czuje sie lekko 'otępiały Rolling Eyes
mam ograniczone fundusze, ale bardzo zastanawiam sie nad zrobieniem kursu nitrox.
tu pytanie
jesli planuje raz w roku safari , to czy dla takiej osoby jest to zbędny wydatek czy inwestycja się zwróci?
dziękuje za radę z góry.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

PrzybylakMarcin Płeć:Mężczyzna
GUE DIR Fundamentals

Stopień nurkowy: były nurek :)
PostWysłany: 09-09-2009, 12:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

szymon_gda napisał/a:
tam przy głebokim nurkowaniu, nie powiem, czuje sie lekko 'otępiały

czyli jak głęboko? ile metrów?
Powrót do góry

ElBacio Płeć:Mężczyzna
Klub nurkujących poziomo POZIOMKI

Stopień nurkowy: T2
Stopień instruktorski: IT
PostWysłany: 09-09-2009, 14:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

szymon_gda napisał/a:
czy dla takiej osoby jest to zbędny wydatek czy inwestycja się zwróci?

Wydałem mnóstwo pieniędzy na nurkowanie, włącznie z najróżniejszymi kursami rekreacyjnymi, technicznymi, kursami instruktorskimi na wiele poziomów... I wiesz co? Jeszcze _żadna_ z tych inwestycji mi się nie zwróciła.
Każdy kolejny wydatek to tylko zachęta do dalszego wydawania pieniędzy.

I świetnie. Nurkowanie to hobby. Każde hobby kosztuje i realizujmy je najbezpieczniej jak potrafimy.

Nitrox to bardzo potrzebny kurs i przydatny. Ale nie zmienia to faktu, że w nurkowaniu nic się nie zwraca.
Bądź świadomy, że masz OWD i słusznie myślisz o Nitroksie, a już rozważasz nurkowania na poziomie AOWD, a nawet głębsze... To wszystko są wydatki. Jeszcze nie wiesz ile wydatków przed Tobą Very Happy

El Bacio
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

szymon_gda Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 09-09-2009, 14:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ElBacio napisał/a:
szymon_gda napisał/a:
czy dla takiej osoby jest to zbędny wydatek czy inwestycja się zwróci?

Wydałem mnóstwo pieniędzy na nurkowanie, włącznie z najróżniejszymi kursami rekreacyjnymi, technicznymi, kursami instruktorskimi na wiele poziomów... I wiesz co? Jeszcze _żadna_ z tych inwestycji mi się nie zwróciła.
Każdy kolejny wydatek to tylko zachęta do dalszego wydawania pieniędzy.

I świetnie. Nurkowanie to hobby. Każde hobby kosztuje i realizujmy je najbezpieczniej jak potrafimy.

Nitrox to bardzo potrzebny kurs i przydatny. Ale nie zmienia to faktu, że w nurkowaniu nic się nie zwraca.
Bądź świadomy, że masz OWD i słusznie myślisz o Nitroksie, a już rozważasz nurkowania na poziomie AOWD, a nawet głębsze... To wszystko są wydatki. Jeszcze nie wiesz ile wydatków przed Tobą Very Happy

El Bacio

Jestem tego swiadomy, AOWD jest oczywiscie przede mną. Ale ból głowy wcześniej mnie spotka na safari:? Nie rozważam głębszych nurkow , jestem troche po nich.
Nieprawda że nic sie w nurkowaniu nie zwraca. Czasem cos sie zwraca, inna rzecz że po wielu latach Razz . Na przyklad: Wypożyczam sprzęt, więc kolejne zakupione rzeczy przeze mnie zwracają mi się , po latach Laughing
Wiem, ze nurkowanie to jedno z droższych hobby, jakie człowiek wymyślił. Ale własnie dlatego pytam, który z plastików w portfelu jest przydatny na początku drogi, a który wymyślono w PADI przede wszystkim po to, by nabijać kasę szkołom nurkowym.
Jeszcze raz dzięki za wszelkie rady. Te pesymistyczne też.

Tomek Płociński Płeć:Mężczyzna
kiedyś Plotek :)

Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 09-09-2009, 18:40    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

szymon_gda napisał/a:
Ale własnie dlatego pytam, który z plastików w portfelu jest przydatny na początku drogi, a który wymyślono w PADI przede wszystkim po to, by nabijać kasę szkołom nurkowym.

Kurs nitroksowy z pewnością warto zrobić Smile
Jeśli nurkujesz np. z Coloną to nitroks masz w cenie.

"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Powrót do góry

busi Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 09-09-2009, 20:38    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

W związku z kosztami tego sportu na początku najważniejszy jest chyba plastik pod tytułem VISA PLATINIUM albo bardziej ekskluzywna Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3096165

PrzybylakMarcin Płeć:Mężczyzna
GUE DIR Fundamentals

Stopień nurkowy: były nurek :)
PostWysłany: 09-09-2009, 20:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

busi napisał/a:
W związku z kosztami tego sportu na początku najważniejszy jest chyba plastik pod tytułem VISA PLATINIUM albo bardziej ekskluzywna

hahahah jakże celna uwaga Smile
Powrót do góry

ElBacio Płeć:Mężczyzna
Klub nurkujących poziomo POZIOMKI

Stopień nurkowy: T2
Stopień instruktorski: IT
PostWysłany: 09-09-2009, 20:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

szymon_gda napisał/a:
Nieprawda że nic sie w nurkowaniu nie zwraca. Czasem cos sie zwraca, inna rzecz że po wielu latach . Na przyklad: Wypożyczam sprzęt, więc kolejne zakupione rzeczy przeze mnie zwracają mi się , po latach

Nieświadomość istoty rzeczy nie mąci jasności poglądów Very Happy

El Bacio
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Piotrek Ginter Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: CCR TMX
Ilość nurkowań rocznie: 120
Stopień instruktorski: TDI-SDI #15068
Oznaczenie stage: PKG
PostWysłany: 09-09-2009, 22:29    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ElBacio napisał/a:
Nieświadomość istoty rzeczy nie mąci jasności poglądów

Podoba mi sie Rolling Eyes

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Maciejs Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 11-09-2009, 10:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Szymon nie rozdrabniaj się na advance albo nitrox - zrób od razu advance nitrox w pakiecie z deep diver i będziesz miał z głowy 8)
Powrót do góry

Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2
Odpowiedz do tematu