Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-10-2009, 00:46 Różne blachy aluminiowe (singiel, twin, sidemount)
Chcę w najbliższym czasie zlecić wycinanie w duralu 3mm więc macie rzadką okazję ( ) zamówić coś z moich najnowszych projektów:
Po pierwsze dwie kluczowe płytki do uprzęży "sidemount" typu "Razor" stosowanej przez Steve'a Bogaerts'a.
Górna płytka ma szczeliny pozwalające zapleść taśmę jak w klamrze pasa balastowego.
Dolna płytka ma szczeliny pozwalające taśmom biodrowym na poprowadzenie nieco ku dołowi już na wyjściu - dzięki temu taśma lepiej się układa przy nisko umieszczonej klamrze.
Po drugie specjalna płyta tylko do singla, rev.6.1.S
co więcej tylko do worka z wbudowanym adapterem
a już najkonkretniej to do DTD/DirZone z serii CUB i RING oraz DUX z serii EVERES i PRECIS.
Płyta jest bardzo lekka (~500g).
Szczeliny dolne zmodyfikowałem względem poprzednich projektów i teraz taśmy biodrowe wychodzą lekko ku dołowi aby idealnie leżeć przy nisko kończącym się pasie krocznym (mocne "V" utworzone w okolicy klamry znacząco poprawia komfort i stabilność).
Szczeliny do pasów butlowych i otworki do śrubek są wyraźnie niżej "niż zwykle" dzięki czemu:
- mniej wali w potylicę
- worek jest lepiej pozycjonowany względem butli - nie zmienia się trym w miarę ubytku gazu (z butli a zarazem z worka)
Jest tylko jedno zagięcie centralne - ciekawie wygląda a zarazem lepiej współpracuje z wbudowanym adapterem niż "klasyczna rynna" - lepsza stabilność i butla jest bliżej pleców.
Podcięcia przy szczelinie pasa krocznego zapobiegają uwieraniu w biodra przy nisko pozycjonowanej płycie lub przy małych pleckach (-> ważne szczególnie dla Pań )
Rozmiarowo płyta jest raczej S/M czyli dla osób niższych i drobniejszych (np. dla Pań ), idealna w okolicy 170 cm wzrostu ale i większy facet powinien się z nią dobrze poczuć
Po trzecie płyta do twina rev.6.1.T
bazująca na takim samym rozmiarze i układzie szczelin jak singlowa,
tyle że ma otwory do szpilek zamiast szczelin dla taśm
(2 komplety do regulacji wysokości a dolne podłużne aby "obcy" twin miał szansę "się dopasować",
oraz otwory do "gumek argonówkowych".
No i boki są na tyle szerokie aby butle ładnie się opierały przed krawędziami.
Sprawdzone z 2 x 12L (171mm i mniejsze), powinno działać z 2 x S080 ale już 2 x 18L (205mm) mogą się dziwnie układać...
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-10-2009, 09:56
Kolory:
Zawsze srebrna i czarna anoda.
Czasami, zależnie od tego co "mój" galwanizer robi może być niebieski, czerwony, złoty. Czasem czas oczekiwania n a"kolor" jest absurdalnie długi.
Cena kompletu płytek do SM powinna wynieść ~150 zł w wersji oszlifowanej i poanodowanej
przy ważnym założeniu sporej ilości zdeklarowanych zamawiających (niezależnie od produktu).
Jeśli chętnych będzie mało - cena może bezsensownie wzrosnąć osiągając próg nieakceptowalny nawet dla mnie.
Płyta (singiel / twin), jeśli nic się nie zmieni a zarazem ilość chętnych będzie wystarczająca, powinna utrzymać się na poprzednim poziomie ~380 zł oczywiście także w wersji oszlifowanej i poanodowanej.
Wysłany: 09-10-2009, 11:53
wodzu napisał/a:
A czy możnaby zamówić taką płytę z otworami do szpilek i ze szczelinami na taśmy?
Oczywiście można
wodzu napisał/a:
Czemu na dole płyty jest po 4 szczeliny na taśmy?
1 w celu eliminacji stoperów
2 nierównoległe szczeliny bez swoich bliźniaczych-równoległych sąsiadów źle wpływały na stan taśmy
PrzybylakMarcin napisał/a:
Zastanawia mnie do czego służą śrubki u Steava. Czy aby nie po to żeby przykręcić pasy naramienne?
Studiując filmy doszedłem do wniosku, że ma dwie blaszki i między nimi taśmę jak kanapkę [edit] choć dopatrzyłem się dwóch wersji tego elementu na Jego stronie.
Ostatnio zmieniony przez TomS dnia 09-10-2009, 19:25, w całości zmieniany 1 raz
Stopień nurkowy: były nurek :)
Wysłany: 09-10-2009, 12:19
TomS napisał/a:
Studiując filmy doszedłem do wniosku, że ma dwie blaszki i między nimi taśmę jak kanapkę,
Raczej nie. W opisie elementów uprzęży jest "1 Delta Shoulder Plate (DSP) ", czyli 1 sztuka.
Moim zdaniem jest tak.
Taśma przechodzi przez szczelinę DSP, zostaje zgięta na płasko (zawinięta) w kierunku drugiej szczeliny którą wychodzi. Śrubka przykręca taśmę na "zawinięciu", aby się nie przesuwała. W tym miejscu nic nie regulujemy, a ma się nie przesuwać samoistnie. Długość pasów naramiennych reguluje się w "closure point" czyli na płytce dolnej "Mini Back Plate (MBP)"
Steve Bogaerts napisał/a:
The Razor Harness is simplicity and elegance personified with only 2 continuous pieces of webbing and 1 closure point.
Czyli są dwa kawałki taśmy:
- pierwszy kawałek tworzący pasy naramienne które przechodzą w pasy biodrowe
- drugi kawałek tworzący pas na kręgosłupie przechodzący w pas kroczny
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 09-10-2009, 12:24
W opisie elementów uprzęży jest "1 Delta Shoulder Plate (DSP) ", czyli 1 sztuka.
W cenniku McDonalda tez jest 1 BigMac. A dostajesz bulke, salate, karminadla, sosy...
Mi sie wydaje ze plytka jest dwuczesciowa (jest dosc gruba i mam zludzenie ze widac linie na fotce). Z drugiej strony pas ma szerokosc ca. 1mm - powinno go byc widac, jesli jest to kanapka.
Czyli są dwa kawałki taśmy:
Dokladnie.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Wysłany: 09-10-2009, 14:00
Oczywiście Marcin, Martin. Wiem jak idą taśmy
Pierwotnie także myślałem, że jest tak, jak Marcin napisał - załamanie i śrubka.
Ale na niektórych fotkach są dwie śrubki - stawiałem na pręt "U" i dwie nakrętki od góry.
Stąd m,ój pierwszy projekt ale z 4ma otworkami do trytytek, (na krzyż).
Ostatnio zmieniony przez TomS dnia 09-10-2009, 19:23, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum