Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-10-2009, 14:31
Cytat:
Trytytka Twój wróg!
Dlatego szybciutko powstał nowy, lepszy projekt
Uwaga:
Około wtorku-środy chcę zamknąć listę zgłoszeń i przesłać zamówienie do wycinalni.
Chętnych, szczególnie na duże płyty, proszę o szybką decyzję.
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-10-2009, 01:51
Uwaga SideMount'owcy:
Spłodziłem jeszcze jedną płytkę jako uzupełnienie systemu.
Oto ona:
Funkcje i zalety:
1. Leży nisko na pośladkach
2A. Boczne "D-ringi" (po lekkim podgięciu) pozwolą na montaż butli na modłę Armadillo
2B. Jednocześnie można (nie podnosząc butli) podnieść płytkę lędźwiową wyżej - pas biodrowy zaczynający się na krzyżu i biegnący po górnej linii bioder stabilizuje znacznie lepiej niż umieszczony nisko na biodrach; także szelki zakończone wyżej mniej się zsuwają z ramion.
3. 3 GÓRNE-centralne szczeliny pozwalają zapleść / zakończyć taśmę wzdłużkręgosłupową tak jak w klamrze pasa balastowego
4A. 3 DOLNE-centralne szczeliny pozwalają zapleść / zakończyć taśmę kroczną. Dzięki temu taśma kroczna może być:
- zaszyta w pętelkę z przodu (unikamy uwierającego stopera)
- znacznie miększa niż pas wzdłużkręgosłupowy (który powinien być możliwie sztywny)
4B. jest 5 szczelin - środkowa przepuszcza oba pasy
5. Otwory okrągłe (dolne) pozwalają na mocowanie kanistra podpośladkowo na dwa sposoby:
- na 2 doubleender'ach
- na 2 pętlach bungee jeśli kanister ma szlufkę przez którą przewleka się pas kroczny (stabilizujący bocznie)
6. W którąś taśmę można wpleść D-ring transportowy (a nawet 2)
7. Górne otwory okrągłe nie mają konkretnego zastosowania poza uniknięciem błędu przy szybkim montażu. Można w nich blokować supły pętli latarkowych albo podpiąć "butt-plate" do pasa biodrowego dodatkowo stabilizując przeciwprzechyłowo.
8. Rozmiary zewnętrzne : 200 x 70 mm
Mogę także zrobić tylko łącznik do taśm, bez bocznych uszek i otworków, jak by Ktoś/a chciał/a
Wysłany: 10-10-2009, 13:42
Forest Gump napisał/a:
Zbyt wiele mozliwosci troche utrudnia wybor
Ja także mam mało doświadczenia z SM dlatego popełniłem tą trzecią płytkę aby mieć więcej miejsc do przypinania butli. Jeśli okaże się zbędna zawsze można przyciąć do wersji "łącznik pasów", który osobiście uważam za niezbędny z powodu komfortu (różna sztywność pasów do tego celu jest konieczna moim zdaniem).
Płytki Martina zamieściłem bo są i poprosił.
Żaden problem dla mnie zamówić różne, byle przy jednym zamówieniu.
Mnie osobiście bardziej podobają sie moje, są mniejsze
Pas zaczyna sie od gornej plytki, tworzy szelki, ktore przechodza przez dolna plytke i koncza sie pasem brzusznym. Tak jak w uprzezy DIR.
Drugi pas zaczyna sie od plytki gornej, przechodzi przez dolna i tworzy niewygodny, bo szeroki i sztywny pas kroczny. Chyba ze sie zastosuje waski i miekki pas lub dwa: jeden szeroki i jeden waski, ale wtedy mamy w sumie trzy pasy.
A czy jest mozliwosc poprowadzenia jednego pasa od dolnej plytki ktory bedzie tworzyl wszystko oprocz pasa krocznego?
Po co gornej plytce az 5szczelin w dolnej czesci? Nie wystarcza trzy?
Dlaczego ostatnia plytka i lacznik nie maja szczelin na pas biodrowy?
_________________ Stoisz w miejscu? Juz po tobie...
Wysłany: 10-10-2009, 23:03
Dla pełnej jasności:
Fioletowa - sztywna taśma szelek przechodząca w pas biodrowy.
Granatowa - sztywna taśma wzdłużkręgosłupowa.
Niebieściutka - miękka taśma kroczna.
Górna płytka wysoko między łopatkami.
Środkowa płytka w okolicy krzyża-miednicy (łatwo regulowana).
Dolna płytka nisko na pośladkach (do sprawdzenia empirycznie).
Stopień nurkowy: FullCave
Wysłany: 11-10-2009, 00:16
TomS napisał/a:
2A. Boczne "D-ringi" (po lekkim podgięciu) pozwolą na montaż butli na modłę Armadillo
Te D-ringi z podgiętej blachy się nie sprawdzą. Miałem kiedyś takie zrobione przy okazji tworzenia płyty - też mam taką home made, szybko się ich pozbyłem. Koszmarnie się w to wpina karabinki. Lepiej założyć normalne D-ringi ze stoperami na taśmę przy płytce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum