Stopień nurkowy: FullCave
Wysłany: 11-10-2009, 10:14
TomS napisał/a:
Ricardo napisał/a:
Lepiej założyć normalne D-ringi ze stoperami na taśmę przy płytce
Myślisz o taśmie biodrowej czy krótkiej, dodatkowej w poprzek pośladków?
D-ringi oczywiście na taśmie biodrowej. Ta trzecia blaszka to już moim zdaniem niepotrzebna modyfikacja. Martina projekt fajny, ale jego blaszka robi się zdecydowanie za duża. Szczelina w blaszkach wystarczy że będzie miała 2 mm szerokości lub 4 gdy chcemy puścić przez niż taśmę dwa razy. U Martina jest zdecydowanie więcej, dodatkowo nie wiem po co podwójne szczeliny w górnej płytce do pasów naramiennych.
Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 55 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-10-2009, 13:21
martin napisał/a:
niz go potem pogrubasic
szczeliny to łatwiej właśnie pogrubasić...
Ricardo, a co myślisz o łączniku w celu zmiany sztywności taśm?
Czy taśma na plecach powinna być bardzo sztywna czy może nie ma to znaczenia i można po całości puścić miękką jak na pas kroczny przystało?
Stopień nurkowy: FullCave
Wysłany: 11-10-2009, 15:53
TomS napisał/a:
Ricardo, a co myślisz o łączniku w celu zmiany sztywności taśm?
Czy taśma na plecach powinna być bardzo sztywna czy może nie ma to znaczenia i można po całości puścić miękką jak na pas kroczny przystało?
Jak dla mnie jest to też zbyteczne, ja w płycie stosuję jeden rodzaj taśmy, w pasie krocznym taśma tak samo sztywna jak do uprzęży. Argument, że twarda może niszczyć skafander w kroku to jakieś legendy - z moim Ursuit HL nic się nie dzieje.
niebieski kolor to taśmy naramienne, (zapomniałem dorysować jeszcze jeden element ponad miejscem gdzie taśma się załamuje (góra płytki) ale na zdjęciu go widać)
czerwony to pionowa taśma łącząca i kończąca się d-ringiem
niebieski to uprząż biodrowa
a poniżej krótki film z testów.
Proszę się nie czepiać zbytnio stylu i techniki ale ciepriałem straszliwie z powodu uszkodzonej nogi, chodziło o sprawdzenie sprzętu.
Z przemyśleń wychodzi mi na to że kompensator pływalności (to niebieskie) trzeba dawać pod uprząż - łatwiej się wpina butle płynąc.
_________________ (...) Robię coś solo, bo mi to z różnych powodów po prostu odpowiada, a potem schodzę na dół lub wychodzę do góry i mam potrzebę napić się piwa w dobrym towarzystwie.
Ale wspólne picie piwa to nie to samo co wspólne nurkowanie.(...)
Krzysztof S.
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 55 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-10-2009, 16:18
Znam już ceny za płytki
Oto one
Wersja surowa czyli prosto z wycinalni,
koniecznie do oszlifowania (wszystkie krawędzie ostre):
płyta twinowa wg opisu wyżej - 230
płyta singlowa wg opisu wyżej - 200
dwie zasadnicze płytki SM (SM-1 + SM-2) - 90
dodatkowa (pośladkiwa) płytka SM (SM-3) - 45
Wersja oszlifowana i poanodowana na srebrno lub czarno:
płyta twinowa wg opisu wyżej - 360
płyta singlowa wg opisu wyżej - 360
dwie zasadnicze płytki SM (SM-1 + SM-2) - 280
dodatkowa (pośladkiwa) płytka SM (SM-3) - 140
Ostateczny termin zgłaszania do mnie ostatecznych decyzji to....
22 października, 23:59
Jeśli już zamówiła/eś i nie potwierdzisz to zamawiam zgodnie z ostatnimi ustaleniami
ale jeśli czytasz ten wpis to napisz poproszę PW z potwierdzeniem, będę spokojniejszy.
Od razu zadecyduj kolor i sposób wykończenia.
Jeśli ma być obrobiona, to czy Ci się spieszy.
Surowe będą dostępne za około 10 dni ale wysyłka może się przeciągnąć do 15 listopada bo mam wyjazd.
Obrobione szacuję na okolice końca roku. Po uwzględnieniu tych, którym się nie spieszy robię w kolejności zgłoszeń.
Mysle o Twojej plycie singlowej. Mam juz dosc niewygodnego adaptera i chcialbym sie go pozbyc wraz z plyta stalowa.. Chetnie zamienilbym go na alu plyte ze szczelinami i dwa pasy mocujace.
Problem w tym ze moj Agir Blackbird nie ma ani adaptera ani wycietych szczelin na pasy. Pomyslalem ze moze moglbym go przerobic. Wyciac dziury na pasy nie trudno. Zastanawiam sie tylko nad adapterem. Z czego on sie sklada? Myslisz ze gdybym wszyl dwa gumowe weze, to takie rozwiazanie sprawdziloby sie?
Co do plytek do SM to wezme wszystkie trzy w stanie surowym.
Pozdrawiam
Marcin
UPS... to miala byc PW. Aaaa... niech bedzie juz tu.
_________________ Stoisz w miejscu? Juz po tobie...
Wysłany: 22-10-2009, 12:53
Forest Gump napisał/a:
Zastanawiam sie tylko nad adapterem. Z czego on sie sklada? Myslisz ze gdybym wszyl dwa gumowe weze, to takie rozwiazanie sprawdziloby sie?
Adapter to właśnie wszyte dwa pręty gumopodobne. Jeśli masz takie możliwości to po sprawie. Nie muszą być długie, coś około 35-40 cm o ile pamiętam. Byle równo i równolegle. Średnicę tych prętów szacuję na około 12 mm ale nie mam worka w okolicy aby potwierdzić.
Cięcie szczelin to żaden kłopot, byle jakoś obrobić aby się nie siepał materiał (polecam klej butabrenopodobny a nie zapalniczkę!).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum