Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 55 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-11-2009, 01:36
No to wycięte, jeszcze ciepłe
Dla tych, którzy będą pletli SM zamieszczam kilka fotek poglądowych jak to ma być.
Na zdjęciach płytki w stanie surowym i taśmy z demobilu.
Brak dodatkowych okuć (D-ringów itp...)
To tylko pogląd jak poprowadzić taśmy przez szczeliny.
Na górnym zdjęciu "podłoga jest nurkiem".
W takim ustawieniu płytki są izolowane od skafandra grubością taśm i jest mniejsza szansa na przecieranie skafandra.
Za to na dolnym zdjęciu widać, że przy tak ułożonym oplocie ("na lewą stronę") jest mniejsza szansa na zaczep.
Jednak bardziej uwiera przynajmniej dopóki szczeliny nie są obrobione i taśma nie ułożona (odstaje)
Wtedy szelki najlepiej leżą na ramionach a zarazem niesymetryczne obciążenie D-ringów szelkowych
powoduje relatywnie małe przesuwanie się uprzęży w poprzek karku.
Poniżej ogonki taśm są na zewnątrz ale chyba powinny być pod spodem aby zminimalizować zaczepy.
Tylko, że wtedy może mocniej dociskać płytkę do pośladków.
Trzeba popróbować.
Wysłany: 06-11-2009, 20:38
TomS napisał/a:
No to wycięte, jeszcze ciepłe
I takie też do mnie dotarły: gorące jak świeże bułeczki Dzięki TomS
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 55 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-11-2009, 23:12
Proszę najupszejmiej
Jak już będzie nas wielu - sajdmonterów - to wrócę do rozmowy z Wojtkiem o specjalnym kąciku dla nas, tu na forum. Kącik będzie gdzieś z boczku, a nawet z obu
anonymus 1 -Usunięty-
Gość
Wysłany: 07-11-2009, 08:54
TomS napisał/a:
Jak już będzie nas wielu - sajdmonterów - to wrócę do rozmowy z Wojtkiem o specjalnym kąciku dla nas, tu na forum. Kącik będzie gdzieś z boczku, a nawet z obu
To może jakieś spotkanko z wymianą doświadczeń itp? Właśnie dostałem drugą S80 i jadę poćwiczyć z takim ciężarem. Bez worka, się chyba nie obędzie. Od poniedziałku składam razora, to będą dwie sajdmontowe
Stopień nurkowy: M1
Wysłany: 07-11-2009, 09:54
jacekplacek napisał/a:
To może jakieś spotkanko z wymianą doświadczeń itp?
Grupa Nurków Jaskiniowych działająca przy PZA (http://gnj.org.pl/) organizuje warsztaty nurkowania jaskiniowego co roku. Tylko że tam potrzeba być jeszcze "suchym jaskiniowcem", ale może jest możliwość jakiejś współpracy?
_________________ (...) Robię coś solo, bo mi to z różnych powodów po prostu odpowiada, a potem schodzę na dół lub wychodzę do góry i mam potrzebę napić się piwa w dobrym towarzystwie.
Ale wspólne picie piwa to nie to samo co wspólne nurkowanie.(...)
Krzysztof S.
Stopień nurkowy: nTmx, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 90
Stopień instruktorski: CMAS M2, DAN
Wysłany: 09-11-2009, 12:32
TomS napisał/a:
Brak dodatkowych okuć (D-ringów itp...)
A co do okuć - ile ich zaplanować? Na pasie biodrowych po 2 D-ringi z każdej strony - wyżej i niżej, żeby butle przepinać zależnie od ich pływalności. Na pasach naramiennych wg instrukcji do Armadillo są po 2, ale na zdjęciach Razora Bogaertsa jest po jednym - jak Wy sugerujecie? Na pasie krocznym stosuje się te same co w uprzęży DIR-owej? Jeszcze o czymś zapomniałem?
Dlaczego właściwie w sidemount butle zaczepia się tylko jednym dolnym karabinkiem, a zawory tylko gumą? Czy przypięcie górnym karabinkiem nie byłoby pewniejsze? Jakoś nie mam zaufania do tej gumy, zwłaszcza przy złożeniu butli do przodu. Nie wysmyknie się to z gumy?
http://gosidemount.com/razor.asp z tym, że niskoprofilowe zamówiłem 4(i tak pewnie wszystkie dostanę "jak zwykle", ale się łudzę)
Tomek Tatar napisał/a:
Czy przypięcie górnym karabinkiem nie byłoby pewniejsze? Jakoś nie mam zaufania do tej gumy, zwłaszcza przy złożeniu butli do przodu. Nie wysmyknie się to z gumy?
Wczoraj próbowałem pierwszy raz z S80: układa się rewelacyjnie. Ale stalowe też nie miały tendencji do ucieczki: inne problemy owszem(np. zawijanie na plecy). Stalowe nawet nosiłem na tych gumach, ale są sporo lżejsze od S80 alu.
Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70 Pomógł: 35 razy Wiek: 61 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 2578 Skąd: Katowice
Wysłany: 09-11-2009, 14:22
Tomek Tatar napisał/a:
Dlaczego właściwie w sidemount butle zaczepia się tylko jednym dolnym karabinkiem
Żeby sie to nie majtało. Stejdże się majtają, a tu chodzi o swobodę w wodzie, możliwośc pływania na boku, na plecach, przez zaciski. Dlatego to jest na gumach, z produ sama guma za zawór (nie wysmysknie się jak jest to wszystko dobrze poskładane), z tyłu karabinek, ale nie stejdżowy, tylko sajdmałntowy, mocowany na bardzo krótko do pasa na gumie. W ten sposób butle są na "sztywno"
Dolny karabinek nie zapina sie na biodro, tylko na pośladku (do butt-pada)
D-ringi sa na szelkach Armadillo podwójnie, jeden komplet jest do stejdży (podobnie jak D-ringi na pasie biodrowym), drugi do mocowania elementów samego Armadillo (inflator idący z dołu, gumy przywiązane do gum mocujących butle sajdmałntowe - takie "smycze")
Użycie sajdmountu nie uniemożliwia korzystania ze stejdży, te przypina sie standardowo.
anonymus 1 -Usunięty-
Gość
Wysłany: 09-11-2009, 14:28
Jak już skompletujemy wszystkie okucia, warto je na coś nanizać. W bydgoskim Passamon`ie można kupić pasy. Pas o twardości typowego balastowego(miększe od twinowej DTD czy Halcyon) szer 50mm nosi symbol:
- TP417-050-02-010 i kosztuje 1,70zł/mb
Miękka taśma na pas kroczny, szer 50mm ma sybol:
- TS501-050-02-310 i kosztuje 0,85zł/mb
Gumowany pas(cienki, grubsze będą) szer 50mm ma symbol:
- TG731-050-02-010 i kosztuje 0,68zł/mb
Namiary: marketing@pasamon.com.pli tutaj. Wew. do sklepu: 42
Wysyłają też klientom indywidualnym: pani była zdziwiona, że wogóle pytam.
Guma będzie poprawiona, tak, że luźny "ogon" pójdzie do pleców. Fotka bez pasa krocznego. Zastanawiam się nad takim wydłużeniem pasa w pasie , żeby umieszczać na nim ołów. Byłby trudno zrzucalny(i upierdliwy w razie zmiany butli, ocieplacza... itd.), ale wygodny w zakładaniu.
Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70 Pomógł: 35 razy Wiek: 61 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 2578 Skąd: Katowice
Wysłany: 10-11-2009, 14:49
Ja mam wersję B z powyższego rysunku, ale nie sznurek, tylko bungee na ciasno, karabinek standardowy stejdżowy 1 cal. W całej zabawie chodzi o to, aby móc obrócić się z brzucha na plecy na tempa 0-90-180-270-360 a butle nie zmienią położenia względem ciała (przynajmniej z zawartością gazu do 1/3 - 1/2). Tym samym butle alu S080 muszą być doważone (ten ciężar jest elementem balastu nurka, nie przewiduje się możliwości porzucenia butli sidemountowych, to jak balast na twinie). Wg mojego doświadczenia 1,5 kg na każda butlę S080 daje pożądany efekt stabilności trymowej (wtedy ma -3 pełna i 0 pusta, czyli w zakresie użytkowym zawsze ujemna), a balast na pasie z karabinkiem powstrzymuje spód butli przed unoszeniem się.
Wysłany: 16-11-2009, 20:21
Tomku,
piszesz, że masz doważone butle (zawsze negatywne), że Armadillo - czyli "poręcze" są na wierzchu pośladków i że po przewrocie na plecy butle nie zmieniają położenia.
Nie zgadza mi się to nieco z prawami fizyki.
Przy pozycji brzuchem do góry denka butli powinny opaść o dobre kilka(naście) centymetrów.
O ile w pozycji standardowej są (załóżmy) równoległe do korpusu nurka to w pozycji odwróconej już nie powinny.
Czy mam rację?
Jeśli nie, to jaka siła utrzymuje butle negatywne powyżej punktu ich mocowania?
Mam jeszcze dwa komplety płytek SM-1 + SM-2
(brak SM-3)
Kto pierwszy ten lepszy
Wysłany: 16-11-2009, 21:11
TomS napisał/a:
Jeśli nie, to jaka siła utrzymuje butle negatywne powyżej punktu ich mocowania?
Guma. Nie mam niestety poglądowego wideo z SM, tylko parę zdjęć. Z Armadillo zrobilismy tego lata jakieś 50 godzin, to niewielkie doświadczenie pozwala jednak na ocenę stabilności. Nie mierzylismy poziomicą, możliwe że masz rację, jest to jednak nieodczuwalne ani przez nurka, ani przez środowisko. Butle sie nie majtają...
Wysłany: 04-01-2010, 14:32
Z przyczyn losowych jedna płyta nie została odebrana.
Jest to wersja do singla (DTD, DUX, DirZone)
anodowana na niebiesko, lakierowana bezbarwnym
Wyposażona w uprząż (szelki i klamra DTD, reszta też porządna).
Całość do wzięcia za 580 zł.
Poniżej fotka (mebel wyceniam oddzielnie )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum