Cześć! W tym roku jadę do Francji na lazurowe wybrzeże. Chciałbym tam trochę ponurkować. Chodzi mi o nurkowanie na wysokości 10 m. Pomóżcie wybrać mi sprzęt jak najtańszy żebym mógł ponurkować. Z góry dzięki :>
ale taki kurs jest niemozliwy, gdyz najblizsze centrum jest 50 km od mojej miejscowości. a chcialełem na wakacjach z 5 razy sobie ponurkowac i koniec. ;(
Stopień nurkowy: AdvNx/RecTmx/FCave Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 18 Skąd: Wrocław
Wysłany: 17-01-2010, 11:44
Witam
W wybranym centrum powieniens znaleźć bez problemu ofertę tzw nurkowania INTRO. Instruktor przeciagnie Ciebie i grupke innych początkujących nurków po dnie i w ten sposób na pewno uda Ci sie coś z tego wynieść. Dziewczyna skorzystała z tej formy nurkowania w Turcji i była zadowolona. Myśle że to jest rozwiązania dla Ciebie, być może tymczasowe.
pzdr
Wysłany: 17-01-2010, 20:33
Cytat:
Chodzi o to, że te 10m wcale nie oznacza, że ryzyko jest mniejsze. Może Ci się przytrafić kilka sytuacji, które mogą zagrozić Twojemu zdrowiu i życiu
Jeszcze nie zaczął swojej przygody z nurkowaniem, a Ty już go straszysz..., chyba lepiej byś zrobił przedstawiając mu plusy, króre mogą wymiknąć z tej fantastycznej pasji...
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 17-01-2010, 22:08
krzysiekh napisał/a:
Jeszcze nie zaczął swojej przygody z nurkowaniem, a Ty już go straszysz..., chyba lepiej byś zrobił przedstawiając mu plusy, króre mogą wymiknąć z tej fantastycznej pasji...
Nurkowanie to dla wielu ludzi hobby, pasja, cel życia, ale zdecydowana większość z nich robi to z głową i oprócz zaspokajania potrzeby podziwiania podwodnych krajobrazów dba również o swoje bezpieczeństwo. Kolega drozdu 99, zdaje się podchodzić do tej zabawy zbyt lekkomyślnie dlatego jak najbardziej go zachęcam do nurkowania po ukończonym kursie. 50km to nie jest tak daleko.
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-01-2010, 11:37
drozdu 99 napisał/a:
ale taki kurs jest niemozliwy, gdyz najblizsze centrum jest 50 km od mojej miejscowości. a chcialełem na wakacjach z 5 razy sobie ponurkowac i koniec. ;(
Drozdu, to nie jazda na rowerze, 10m to wystarczy żeby się zabić. Jak nie kurs to chociaż udaj się na pogadankę do jakiegoś instruktora żebyś miał świadomość co Ci grozi.
pozdrawiam,
Sebastian
_________________ Someday we are all gonna di(v)e..
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 18-01-2010, 20:01
Cerberiusz napisał/a:
A może tak pisze z niewiedzy?
Oby tak było Dlatego kurs tudzież rozmowa z instruktorem albo kolegą nurkiem powinna rozwiać jego wątpliwości, o tym że bariera tych 50km nie powinna stać na przeszkodzie do zrobienia kursu. Zresztą kurs można zrobić w Pl
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum