Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 02-02-2010, 16:06
robertg napisał/a:
Wojtek Filip napisał/a:
Czyżby groził mi Mac
Mac jest ladny, ale jak ktos jest przyzwyczajony do windowsa to niestety sie nie sprawdza.
Excel, Word, Power Point MS jest dostępny
iWork Macowy soft biurowy działa jeszcze sprawniej i bardziej intuicyjnie i jest kompatybilny z MS Office.
Foto- Video Adobe całe hula więc pełny wypas
Rozrywka - Gry hulaja i co najważniejsze nie zacinają się jak na piecu
Ogólnie ktoś kto jest przyzwyczajony do Windowsa nie powinien mieć żadnych kłopotów po przesiadce a po krótkim okresie trudno go będzie zmusić do przejścia na Windowsa. Jeżeli już zmiana nastąpi na Windows 7 zainstalowanym na markowym sprzęcie to .... być może nie ma argumentów "za" przejściem na MacOs ale to się okaże za parę miesięcy.
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2010, 16:16
Adam Frajtak napisał/a:
Mak jest niezwykle delikatny
To miejsce ma dla mnie spore znaczenie: komputer jest dla mnie narzędziem - używam małego 12" HP w metalowej obudowie.
Kompa jak widziałeś wrzucam do plecaka i plecak wrzucam do samochodu. Niestety czasem w coś nim przywalę (delikatnie, ale jednak ). Wyciągam go i pracuję przy mrozie -18 i w cieplarni +40, na basenie i samolocie i... działał do soboty (potem przeprowadziłem słynny już test "mokka" i komp nie wytrzymał, ale to inna sprawa)
Adam pytanie mam takie - jak widzisz Mac'a w terenie? Znam kilka osób obchodzących się z tym komputerem niewiele gorzej niż ja ze swoim i nie narzekają? Może być tak, że znowu masz pecha jak z uwatekiem ? ... i każdy inny Mac nie przejmuje się okolicą i działa zawsze?
Ograniczeniem jest też dla mnie wielkość - nie jestem pewien, ale chyba nie ma modeli z matrycą ~12" ?
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Może zainteresuj się Lenovo Thinkpad X200. Naprawdę fajnie zrobiona maszyna. Dobre parametry, min. napęd DVDRW w wersji laptopa z wyświetlaczem 12". Miałem w ręce i wygląda bardzo wporzo. Jak często jesteś w stanach to można go nabyć dużo taniej niż w Polsce.
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 03-02-2010, 00:24
Wojtek Filip napisał/a:
Adam pytanie mam takie - jak widzisz Mac'a w terenie? Znam kilka osób obchodzących się z tym komputerem niewiele gorzej niż ja ze swoim i nie narzekają? Może być tak, że znowu masz pecha jak z uwatekiem ? ... i każdy inny Mac nie przejmuje się okolicą i działa zawsze?
Z Uwatekiem wcale nie mam pecha ten komputer tak ma i taką charakterystykę podaje instrukcja, mój zachowuje się jak najbardziej prawidłowo czyli wytrzymuje 2-4 nurkowań po ok 60-90 minut w wodzie o temperaturze ok 5-9 stopni zanim wskaże konieczność zmiany baterii. Nie ma co bić piany tak jest i już ... i nie tylko w mim egzemplarzu . Ale to bez znaczenia da się z tym nurkować w ciepłych wodach więc póki co komp zostaje u Ewy ja zadowolę się sunnciakiem.
A co do Maka - może mam pecha ale w tym pechu też nie jestem osamotniony, Maki używam od paru ładnych lat, pierwszego przywiozłem z demobilu z Francji w zamierzchłych czasach, więc jakieś tam doświadczenie mam z tymi kompami i na podstawie tego doświadczenia twierdzę że serwis jest drogi szczególnie w PL a komputery te są delikatne a właściwie co raz delikatniejsze. Nie mniej nie wyobrażam sobie życia bez nich i w dalszym ciągu pozostanę im wierny.
Wojtek Filip napisał/a:
Ograniczeniem jest też dla mnie wielkość - nie jestem pewien, ale chyba nie ma modeli z matrycą ~12" ?
no i totalny wypas - Mac Air !
Wojtek jeżeli bliskie ci są rozwiązania całościowe to Mac jest w sam raz dla ciebie Kupujesz kompa otwierasz pudełko włączasz i już na dodatek wszystko działa nic się nie wiesza i co najważniejsze nie startuje co raz dłużej po każdym kolejnym uruchomieniu jak windoza
Ale jeżeli masz czas i lubisz podłubać przy kompach to propozycja pecetowa pewnie jest rozsądniejsza. Szczególnie propozycja Tomka tego XFR wydaje się spełniać wszelkie oczekiwania nurkowe Ale z tego co widzę to nie jest oferowany w Polsce
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Stopień nurkowy: tmx, cave, ccr
Wysłany: 03-02-2010, 09:40
Adam Frajtak napisał/a:
Wojtek jeżeli bliskie ci są rozwiązania całościowe to Mac jest w sam raz dla ciebie Kupujesz kompa otwierasz pudełko włączasz i już na dodatek wszystko działa
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-02-2010, 09:41
Tomek, Adam - dziękuję .
Dell wygląda obiecująco... ale nie dodałem do opisu kompa, na który się być może przesiądę, że powinien być lekki. Tutaj Dell mimo niewątpliwych zasad wymagałby bezpośredniego pomacania.
Jabłko Adama jest niezłe - jakoś ciągle trudno mi wyobrazić sobie, że to tak bardzo wrażliwy sprzęt. Możliwe, że decyzja związana będzie z tym jak zachowa się Win7.
Wracając do głównego tematu: Google Chrome ma ciekawy dodatek dla osób mających kłopoty z angielskimi (i innojęzykowymi) stronami www. Aby usprawnić sobie automatyczne tłumaczenia, można pobrać rozszerzenie pt. "Google Translate" i przez jedno kliknięcie tłumaczyć co tam lubimy (oczywiście pomijamy dokładność tłumaczenia, którą można prześledzić włączając sobie angielską wersję naszego forum .
PS.
Jak na razie przelewy z Lukasa, mBanku i ING chodzą, a po zainstalowaniu blokera reklam to już całkiem fajnie .
S. Lem
Stopień nurkowy: drugi
Wysłany: 03-02-2010, 11:15
Przed kupnem maca sprawdz , czy Twoj ulubiony soft nurkowy bedzie hulal na X. Prawie na pewno bedziesz musial doinstalowac windowsa.
Tani komputer, troche nurkowy i w miare dzialajacy w terenie jest np. tu
Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-02-2010, 22:48
Plotek napisał/a:
Nie chce mi się przestawiać na nowy program, bo w starym mam całą historię stron i haseł.
Z łatwością i szybko wszystko zaimportujesz z Ffx podczas instalacji lub po.
Dziś wróciłem do Chrome (pierwszy kontakt kiedyś-tam był krótki bo wady były ewidentne i bolesne).
Poprawili najważniejsze dla mnie wady względem Ffx a kilka szczegółów zaskoczyło mnie pozytywnie. Jeśli przetrwa tydzień to pewnie zostawię odinstalowując Ffxa.
Ten wątek ma na przykład absurdalną szerokość, daleko poza najszersze zdjęcie...
Stopień nurkowy: a
Ilość nurkowań rocznie: 1
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: PawelW Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 12 Paź 2007 Posty: 448 Skąd: Pniewy
Wysłany: 03-02-2010, 23:04
PrzybylakMarcin napisał/a:
Bez względu na to jaką mamy przeglądarkę i z jakiego języka chcemy tłumaczyć wystarczy dodać sobie do ulubionych ten link
lub doinstalowac plugin go IE i masz przycisk "tłumacz" działa juz od ponad roku , nie jest to tylko zaletą chroma ...
Wysłany: 03-02-2010, 23:29
TomS napisał/a:
Jeśli przetrwa tydzień to pewnie zostawię odinstalowując Ffxa.
TomS napisał/a:
Ten wątek ma na przykład absurdalną szerokość, daleko poza najszersze zdjęcie...
Poprawiony.
Przy okazji: zdjęcia optymalnie 640 x 480.
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum