Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-02-2010, 00:25
Wojtek Filip napisał/a:
Poprawiony.
Dzieki Bogen Nie miałem nigdy wcześniej aż takich jazd. Szerokość forum sięgało minimalnie poza najszersze zdjęcie w wątku a w Chrome jakieś drugie tyle...
Widzę też, że problemy mogły być powodowane kilka pięter wyżej ...
Póki co jakoś odnoszę wrażenie, że chrome działa nieco wolniej od Ffx. Za to migiem się odpala. Za kilka dni wrócę do Ffx i będzie dzień sądu
Zakładki pięknie się synchronizują z kontem Xmarks.
Super (dla netbooka) jest wykorzystanie najwyższego paska na zakładki i aktywny pasek stanu (się chowa jak nie ma nic do powiedzenia)
Brakuje mi możliwości definiowania zapisów w historii (np. żeby nic nie zapisywał).
Podobają mi się rozszerzenia "send from Gmail (no button)" i "Google Mail Checker".
Dodanie "AdBlock" było kluczem do ponownego próbowania. Fajne jest uzupełnienie "AdThwart".
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-02-2010, 08:38
TomS napisał/a:
Brakuje mi możliwości definiowania zapisów w historii (np. żeby nic nie zapisywał).
Rozwiązaniem może być otwarcie adresu w zakładce "incognito" - nie zostawiają one śladów w historii (nie znalazłem sposobu na ustawienia historii jako takiej).
TomS napisał/a:
Super (dla netbooka) jest wykorzystanie najwyższego paska na zakładki i aktywny pasek stanu (się chowa jak nie ma nic do powiedzenia)
Szybką wersją pełnego ekranu jest naciśnięcie F11 (powrót w ten sam sposób).
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-02-2010, 10:37
robertg napisał/a:
chrome po instalacji ladnie zaimportowal sobie zakladki z FF ale znow - zapisanych hasel nie dal rady przeniesc
Tutaj miałem częściowy sukces (niestety nie wiem od czego zależny ) - część haseł wymagała tylko potwierdzenia żeby je zapisać, a części nie było wcale.
S. Lem
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 04-02-2010, 10:52
tak na czuja to raczej bym powiedział że dobrowolny i automatyczny eksport haseł należałoby uznać za błąd przeglądarki tej która by te hasła pozwalałaby zaimportować nowo zainstalowanej przeglądarce.
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-02-2010, 11:36
Wojtek Filip napisał/a:
otwarcie adresu w zakładce "incognito"
Na dłuższą metę za dużo klikania ale problem do załatwienia wyświetleniem i wyczyszczeniem historii po pracy.
Wojtek Filip napisał/a:
część haseł wymagała tylko potwierdzenia żeby je zapisać, a części nie było wcale.
Też tak miałem, ale chyba nie miałem haseł zagubionych.
A, najpierw synchronizowałem z Ffx - i sprawdziłem hasła; tylko do potwierdzenia. Później z Xmarks dla zasady (wcześniej coś usunąłem aby widzieć zmiany). Na Xmarks nie trzymam haseł ale nie zniknęły z Chrome po synchronizacji. Robiłem to głównie w celu określenia konta i potwierdzenia działania. Raczej nie będę trzymał tych danych na Google, zobaczymy.
Wojtek Filip napisał/a:
Szybką wersją pełnego ekranu
Wtedy znika więcej niż bym chciał - pasek zakładek, pasek startu..., stąd moje zadowolenie.
Adam Frajtak napisał/a:
dobrowolny i automatyczny eksport haseł należałoby uznać za błąd przeglądarki
Wysłany: 04-02-2010, 11:50
TomS napisał/a:
Na dłuższą metę za dużo klikania ale problem do załatwienia wyświetleniem i wyczyszczeniem historii po pracy.
No można na 2 sposoby (ilość kliknięć od 3 do 5 )
Albo czyścisz całość z dnia co czasem może być przydatne,
albo klikasz prawym na dowolny skrót strony i "otwierasz jako incognito" i tam pracujesz na dowolnej ilości stron (to jakby równolegle pracująca przeglądarka). Potem zamykasz część "tajną" i po wszystkim.
Pytanie mam takie: czy można jakoś zwiększyć ilość okienek stron popularnych (klik na "+" w ostatniej zakładce) - jest ich 8. Ewentualnie czy można w ten sposób przeglądać zapisane zakładki?
S. Lem
Wysłany: 04-02-2010, 12:02
Wojtek Filip napisał/a:
czy można jakoś zwiększyć ilość okienek stron popularnych
Wątpię. Gdzieś "we wstępie" czytałem, że jest ich 8 co by znaczyło "dokładnie 8".
Wojtek Filip napisał/a:
klikasz prawym na dowolny skrót strony i "otwierasz jako incognito" i tam pracujesz na dowolnej ilości stron (to jakby równolegle pracująca przeglądarka). Potem zamykasz część "tajną" i po wszystkim.
Super Dzięki.
Wydaje mi się, że szybciej otwiera zdjęcia niż Ffx.
Instalujesz
-> restart Chroma
w opcjach ustawiasz ilość kolumn i wierszy
otwierasz miejsce
klikasz szachownicę na końcu adresu i dodajesz
ikonki porządkujesz przesuwając
Wysłany: 05-02-2010, 20:51
Plotek napisał/a:
Czy można w GoogleChrom zainstalować/uzyskać podgląd wydruku?
Ja tam nie wiem. Nie drukuję z netu.
Doskonały dodatek "szpiegowski" - EXIF Reader - teraz nawet wskazując myszą na wasze avatary mogę (nie zawsze) poznać czas, przysłonę, ogniskową obiektywu i model aparatu
Inne zdjęcia też da się zinwigilować o ile zawierają jeszcze dane exif.
Wysłany: 06-02-2010, 19:52
No to ja się z Chromem stanowczo pożegnałem. Do następnej rewelacyjnej odsłony...
Firefox na moim tycim komputerku (Intel Atom 1,66 / 2GB) podczas pracy na wielu kartach jednocześnie (zbiorowe ładowanie stron) spisuje się o wieele lepiej (szybciej i nie czeka na załadowanie wszystkich aby pokazać cokolwiek). To nic, że pierwsze ładowanie programu trwa około 17 sekund...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum