Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
manometr H
Autor Wiadomość
misiek546a Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 24-02-2010, 19:57   manometr H Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

witam poszukuje manometru Halcyon
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Teddy Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 25-02-2010, 07:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Oddam Ci mój po kosztach przesyłki.
Po 3 miesiącach szybka pokryła sie od środka rosą.
Sprzedawca odesłał do producenta, a ten, że to z mojej winy - niby, że manometr został uderzony.
Zażyczyłem sobie tego protokołu stwierdzającego uderzenie - i jak tylko wróci z manometrem - manometr jest dla Ciebie.
H na manometrze widocznie nic nie znaczy.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
288484

Cyborg Płeć:Mężczyzna
Dariusz Bułka

Stopień nurkowy: nTMX, FullCave
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: CYBORG
PostWysłany: 25-02-2010, 09:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Większość, o ile nie wszystkie "markowe" manometry ze szklaną szybką to produkt włoskiej firmy TERMO z logiem na zamowienie.

PostWysłany: 25-02-2010, 10:08    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Teraz i ja to wiem Wink
Ciekawi mnie, czy odpowiedzialność za ewentualne wady bierze firma, która umieszcza logo, czy firma TERMO.

A wprost o to, czy dopłata 115,- złotych za logo Halcyon daje dodatkowe przywileje, czy sprowadza się wyłącznie do szpanu na nurkowisku.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
288484

Konrad Dubiel Płeć:Mężczyzna
złomiarz

PostWysłany: 25-02-2010, 10:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Teddy napisał/a:
Ciekawi mnie, czy odpowiedzialność za ewentualne wady bierze firma, która umieszcza logo, czy firma TERMO.

Sprzedawca.

Teddy napisał/a:
A wprost o to, czy dopłata 115,- złotych za logo Halcyon daje dodatkowe przywileje, czy sprowadza się wyłącznie do szpanu na nurkowisku.

No i jaki prestiż jest Smile

PostWysłany: 25-02-2010, 20:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wink
Sprzedawca powinien mieć gwarancje/rękojmię od dystrybutora, dystrybutor od producenta....
Pewnie dlatego to tak długo trwa, bo manometr odesłałem 12. stycznia.
Poczekam na ten protokół uszkodzenia, którego niby byłem sprawcą.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
288484

Adam Frajtak Płeć:Mężczyzna
GUE PSAI TMX FULL CAVE

Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 25-02-2010, 23:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Teddy napisał/a:
Wink
Sprzedawca powinien mieć gwarancje/rękojmię od dystrybutora, dystrybutor od producenta....
Pewnie dlatego to tak długo trwa, bo manometr odesłałem 12. stycznia.
Poczekam na ten protokół uszkodzenia, którego niby byłem sprawcą.

no i to daje cie ta literka H Gdyby jej nie było to nie miałbyś nawet do kogo wysłać. Jeżeli ci paruje to pewnie gdzieś nim przywaliłeś tak już jest że czasem uda się nie stuknąć nigdzie przez 100 nurkowań a czasem rozwalisz 2 manometry na 3 nurkowaniach .... przyzwyczaj się Mr. Green

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
100953

TomekR Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 25-02-2010, 23:31    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Teddy napisał/a:
H na manometrze widocznie nic nie znaczy.

znaczy tyle, ze powinno byc przez "ch",
a moze to jednak bylo przez samo "h".
pzdr
Tomek
Powrót do góry

PostWysłany: 26-02-2010, 09:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No nie.
Nie zgodzę się, że manometr jest najwrażliwszym na uszkodzenia elementem sprzętu.
Mam ich kilka, służą kilka lat. Jedyny problem miałem z "Apeksem" - tylko, że on jest skręcany - wystarczył dzień na wysuszenie, nowy oring i nadal działa bez problemu.
Rozumiem, że od uderzenia może pęknąć szybka.
Trudniej wyobrazić mi sobie uderzenie, które nie uszkadza szybki, a tak krzywi metal, że oring pod szybką zaczyna przeciekać.
Czy walnięte VR3 też tak zaczynają przeciekać?

Zresztą ten manometr na "H", czy na "cH" zaczął przeciekać w drugim miesiącu nurkowania, co raczej wskazuje na wadę montażu i jakiś paprok, niż moje niechlujne działanie.

Zatem rady Wasze są takie: manometr to manometr, można mieć taki z literką "H", ale szkoda go zabierać pod wodę, bo jak się uszkodzi będzie dodatkowe 118,- zeta w plecy, a pod wodą i tak się nie zaszpanuje.

OK, ja już się przyzwyczaiłem. Czekam na manometry w Castorama diving shop.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
288484

TomekR Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 26-02-2010, 15:02    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Teddy napisał/a:
OK, ja już się przyzwyczaiłem. Czekam na manometry w Castorama diving shop.

Nie ma co czekac. Pamietam takie czasy, ze z braku jakichkolwiek glebokosciomierzy na rynku, pewien kolega wyspecjalizowal sie w zamykaniu zwyklych wodnych manometrow w pudelku po kremie (bodaj "Ewa" uroda). Wtedy jeszcze nie bylo Castoramy, a 'podzespoly" za pare starych zlotych(przed wymiana) kupowalo sie u hydraulika i w drogerii. Makeover uzupelnial pasek od zegarka i dopisanie "zer" na cyferblacie(orginalnie urzadzenie wyskalowane bylo w atm). Wynalazki dzialaly dokladniej niz powszechne w owym czasie kapilary, szczegolnie w zakresie powyzej 10m.
pzdr
Tomek
Powrót do góry

TomM Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70
PostWysłany: 26-02-2010, 16:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Teddy napisał/a:
wyobrazić mi sobie uderzenie, które nie uszkadza szybki, a tak krzywi metal, że oring pod szybką zaczyna przeciekać.

Niemniej tak się zdarza w tych manometrach Thermo, jaka kartka by nie była pod strzałką. Nieczęsto. Miałem dwa takie przypadki na ok. 60 manometrolat (liczba manometrów razy liczba lat). Raz trąciłem o sufit stejdżem niosąc go w plecaku (jaskinia, a właściwie kopalnia). Żadnych widocznych obrażeń, tylko z punktu zaparował a potem już miał poziom płynu. Drugi "od samości" czyli nie kojarzę jak się uszkodził.
Inne zlądowały wraz z twinem ze skały, obijały się w różnych okoliczościach i nic.
Uszkodzone wymieniłem wzruszając ramionami (z reklamacjami zawsze są takie pierypałki, raz nawet moi koledzy - dostawca i klient - się pożarli o zalany manometr na kilka lat).

Teddy napisał/a:
Czy walnięte VR3 też tak zaczynają przeciekać?

Też się zdarza, że np. odleci złącze Fisher...

Teddy napisał/a:
bo jak się uszkodzi będzie dodatkowe 118,- zeta w plecy, a pod wodą i tak się nie zaszpanuje.

Na przyszłość kup tańszą kartkę, zawsze będziesz mógł powiedzieć "trzeba było nie oszczędzać" Smile
Powrót do góry

PostWysłany: 26-02-2010, 19:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Czyli solidna blaszana puszka Thermo jest nią tylko z wyglądu Wink
Mam kilka innych kartek, więc strata jednego nie wadzi, tylko boli to 118,-

TomM napisał/a:
zawsze będziesz mógł powiedzieć "trzeba było nie oszczędzać"

Kupiłem, świetne Wink
W firmie kupili kiedyś SAP i przy wdrożeniu były takie komentarze: "skoro z SAP takie problemy, to co by to dopiero było, gdybyśmy wybrali tańsze rozwiązanie".

Właściwie dobrze się stało, bo nie jestem wyznawcą Czarnego Pana i teraz nie mam juz nic na H. Więc stanę się wyznawcą Twojej Tomku maksymy.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
288484

TomM Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70
PostWysłany: 26-02-2010, 20:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Teddy napisał/a:
Czyli solidna blaszana puszka Thermo jest nią tylko z wyglądu

Puszka jest solidna, co prawda są różnice jakości chromowania w zalezności od zamawiającego (kartki). Problem, jak sądzę, dotyczy szybki. Thermo produkuje 3 rodzaje szybek (organiczne, zwykłe, mineralne). Te tajemnicze uszkodzenia dotyczą zdaje się uderzenie krawędzią szybki schowaną pod obejmą. Zwykle gdy jest bardzo zimno. Nie widać żadnych uszkodzen, ale gdybys rozebrał mano na strzępy, pewnie okazało by się, że brzeg szybki jest uszczerbiony.
Powrót do góry

PostWysłany: 27-02-2010, 11:10    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie rozbiorę go, bo obiecałem dać misiek546a'owi.Pewnie mu się nada do "suchych" czynności.
Faktycznie puścił pod lodem (lub nad). A ta cieńka zapraska szkiełka wygląda rzeczywiście na najsłabsze ogniwo.
Jeżeli Thermo czyta Forum - proszę o honorarium za racjonalizację dla pana TomM.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
288484

misiek546a Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 27-02-2010, 13:01   Manometr Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ale temat się zrobił dzieki Teddy za pamieć . Dalej poszukuje manometru teraz juz nie wiem jakiego wazne zeby byl czytelny .dir
Powrót do góry

Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu