Wysłany: 14-03-2010, 07:01 Centrum Nurkowe - pomoc
witam
Mam pytanie żona lub ojciec jest właścicielem ale nieposiadają uprawnień instruktorskich posiadam je ja lecz niemogę być zatrudniony . Czy niema problemu dla US że głowną pracę wykonuje osoba najbliższa niezatrudniona w firmie .
Proszę o pomoc.
hej
Musisz mieć jakąkolwiek formę zatrudnienia w centrum nurkowym. nawet jeżeli należy ona do Twojej rodziny. Wystarczy umowa o dzieło. Oficjalnie to oni prowadzą centrum i płacą podatki. Nieoficialnie mogą z tobą współpracować bez umów. Ważne abyć jako instruktor miał ważne uprawnienia instruktorskie i ubezpieczenie OC oraz NW. Większość ludzie nie potrzebuje faktur bowiem ta branża opiera się na zaufaniu więc działaj...
Musisz mieć jakąkolwiek formę zatrudnienia w centrum nurkowym. nawet jeżeli należy ona do Twojej rodziny. Wystarczy umowa o dzieło. Oficjalnie to oni prowadzą centrum i płacą podatki.
Chcę pracować w centrum nurkowym za darmo. Bo lubię.
Czy też muszę być w nim zatrudniony
Hej Bogen, nie wydaje mi się aby dla polskich urzędasów szeroko rozumianych, szkolenie ludzi, rozumiane jako sprzedawanie swojej wiedzy i umiejętności można wykonywać bez jakiejkolwiek formy prawnej. Wszystko jest OK dopóki nic się nie stanie bądź nikt nie będzie zadawał pytań podczas kontroli. Ale jak wiadomo Polska to kraj ogromnych możliwości, a sami Polacy potrafią znajdywać rozwiązania czasem problem nie do rozwiązania.
Jeżeli chciałbyś pracować społecznie, jako wolontariusz dla przykładu to kursant (czyt. klient) nie mógłby ponosić kosztów szkolenia poza tzw. klasycznymi tj. nabicie butli, wypożyczenie sprzętu etc.
I udało się znaleźć rozwiązanie - zaczyna mi się podobać forum
p.s. Bogen jak wygląda obecnie sprawa nurków na Ińsku??
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 17-03-2010, 18:45
Zadym napisał/a:
Jeżeli chciałbyś pracować społecznie, jako wolontariusz dla przykładu to kursant (czyt. klient) nie mógłby ponosić kosztów szkolenia poza tzw. klasycznymi tj. nabicie butli, wypożyczenie sprzętu etc.
I udało się znaleźć rozwiązanie - zaczyna mi się podobać forum
Kursant płaci w Centrum Nurkowym prowadzonym przez rodzinę wolontariusza, a wolontariusz pracuje za free w szczytnym celu wspierania działalności sportowo rekreacyjnej
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Żeby pracować za darmo w firmie trzeba mieszkać pod tym samym adresem co właściciel i być spokrewnionym.Nie otrzymujesz wynagrodzenia ale trzeba płacić ZUS.Jesteś osobą współpracującą.Tak było kilka lat temu.Miałem zatrudnioną córkę i żonę.
Trzeba spytać pierwszego lepszego księgowego będzie wiedział czy dalej tak można.
Pozdrawiam
Marek
Stopień nurkowy: adv. nitrox
Wysłany: 17-03-2010, 21:00
Marek Łącki napisał/a:
Żeby pracować za darmo w firmie trzeba mieszkać pod tym samym adresem co właściciel i być spokrewnionym.Nie otrzymujesz wynagrodzenia ale trzeba płacić ZUS.Jesteś osobą współpracującą.Tak było kilka lat temu.Miałem zatrudnioną córkę i żonę.
Trzeba spytać pierwszego lepszego księgowego będzie wiedział czy dalej tak można.
Pozdrawiam
Marek
Nadal tak jest , osoba współpracująca płaci ZUS tak jak właściciel firmy, ale nie ma jej na liście płac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum