Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
Jaki ocieplacz do Chorwacji w sierpniu?
Autor Wiadomość
Tomek Płociński Płeć:Mężczyzna
kiedyś Plotek :)

Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 28-07-2010, 20:47   Jaki ocieplacz do Chorwacji w sierpniu? Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jakiej grubości ocieplacz pod trylaminat polecacie zabrać do Chorwacji w sierpniu?

"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

krzysiekh Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 28-07-2010, 21:22    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

W tamtym roku w Czarnogórze nurkowałem w ocieplaczu santi "40" i było ok. Na głebokości +30m nie było tak ciepło jak by się mogło wydawać, bo zdarzały się temperaruty rzędu 14-15 st. Na początku sierpnia też jadę do Chorwacji i zabieram ten sam ocieplacz Smile

Pozdrawiam
Krzysiek
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
11556621

Daniel Kowalski Płeć:Mężczyzna
KowiKowi1979

PostWysłany: 28-07-2010, 22:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Miałem w tym roku NRDowski cieniutki ocieplacz na snowboard Wink i był idealny ale z koszulką Kwark i gaciami Hannah. Tak jak Krzysiekh napisał; głębiej robi się naprawdę zimno - jak na Chorwację rzecz jasna. Koledzy w piankach 5-7mm marzli dość mocno.

maciek_nurr Płeć:Mężczyzna
GUE F Tech

PostWysłany: 28-07-2010, 22:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

UU widzę, że się wyklarowało z wakacjami.. Ech Płotek ty to masz dobrze... Najpierw Safari teraz Chorwacja... żyć nie umierać Wink Nie wiem jakich argumentów używasz wobec małżonki, ale musisz mi sprzedać parę, bo ja mam problem z negocjacją jednego nura na bałtyku w czasie wakacji Sad

Pozdro!
Maciek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
5077575

piotrkw Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 29-07-2010, 06:22    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

W tym roku koniec czerwca i pierwsza połowa lipca, na południu ( Korcula) temperatura poniżej 10 m ---17-15 stopni C. Mieliśmy ocieplacze Santi 40 na polarze 200 ( taka kombinacja inna niz standard ten jest na 100) i dla mnie i syna było znosnie . Natomiast żona narzekała, że trochę chłodno i przydała by się bielizna. Przygotuj się więc , że w tym roku może być chłodniej niż zwykle.

Piotr
Powrót do góry

PostWysłany: 29-07-2010, 10:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Oki, dzięki za info. Myślałem o czymś w stylu BZ200 ale widać, że będzie za ciepło.

maciek_nurr napisał/a:
Nie wiem jakich argumentów używasz wobec małżonki, ale musisz mi sprzedać parę, bo ja mam problem z negocjacją jednego nura na bałtyku w czasie wakacji Sad

Najważniejsze to nie zaczynać rozmowy od tego, że to będzie wyjazd połączony z nurkowaniem Smile Pamiętaj, że najważniejsze to spędzić czas z żoną, a że przy okazji jest w pobliżu jakaś baza nurkowa (tak całkiem przez przypadek), to zawsze możesz przecież z wyskoczyć na porannego nurka zanim ona wstanie i zje śniadanie Razz

Powrót do góry

Przemo_C Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 29-07-2010, 10:49    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Obojętnie jaki ocieplacz weźmiesz to na powierzchni/statku będzie bardzo gorąco, po wodą to już wytrzymasz w każdym. Dwa tygodnie temu, na Istrii, miałem mocno spranego zimowego ursuita i bez bielizny było ok, kolega miał BZ400 Shocked i też przeżył. Woda głębiej ma 10 stopni, płytko 26, więc wszystko zależy jak będziesz nurkował, może być optymalny BZ200, a może jakaś setka.
Ze względu na palnik na powierzchni, ważniejszy od ocieplacza jest wybór przewoźnika, w suchym, na ribie lub łodzi bez dachu nie przeżyjesz.

www.potatos.pl
Powrót do góry

martin Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST
PostWysłany: 29-07-2010, 10:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Plotek napisał/a:
Jaki ocieplacz do Chorwacji w sierpniu?

Weezle. Po zalaminowaniu sie i zmoczeniu suchara da sie przezyc nawet na pelnym sloncu. Pod woda doladowywujesz gazu w miare potrzeb.

Kacper Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Adv EAN
PostWysłany: 29-07-2010, 11:26    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

maciek_nurr napisał/a:
Nie wiem jakich argumentów używasz wobec małżonki, ale musisz mi sprzedać parę, bo ja mam problem z negocjacją jednego nura na bałtyku w czasie wakacji

Zmień żonę Very Happy Very Happy Very Happy

A wracając do tematu, może ktoś z Was nurkował w okolicach półwyspu Peljesac lub Korculi? Macie może namiary na jakieś sprawdzone bazy /centra nurkowe?
Wybieram się na poczatku wrzesnia, znalazłem kilka nie-polskich centrów nurkowych na półwyspie, głównie jakieś rodzinne niewielkie biznesy, i się zastanawiam jak we wrzesniu tam będzie z ruchem turystycznym, wypłynięciami i znalezieniem partnura.
Powrót do góry

piotrkw Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 29-07-2010, 12:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To po kolei
Korcula - Lumbarda http://www.mm-sub.hr/ Wygodna łódź Baza nad samym brzegiem z własnym pirsem. Z szefem bazy Miljacem .. znamy się od lat , zawodowiec ( w pełnym tego słowa znaczeniu) . Solidny i sumienny. Butle 15l. Język angielski.
Peljesac Trstenik http://www.freaky-diving.com/ Vedran - młody ale doświadczony, może trochę narwany. Wink Baza nad wodą , szybka łódź , może trochę mniej wygodna ( dla mnie) niż pozostałe. Język angielski.
Peljesac Żuljana. http://www.tauchbasis-zuljana-kroatien.de/tauchen.htm
Dragan i syn Teo . Spore doświadczenie , najbliżej wraku S-57. Wygodny duży kuter . Baza niestety ok 0.5 km w głebi lądu więc dowóz sprzętu ich busami. Butle 12l . Język niemiecki, angielski słabo. Baza nastawiona głównie na grupy turystów z niemiec. Oceniam, że solidna ale chyba najbardziej " komercyjna". ( rozumiesz co mam na myśli ?)

To tak w skrócie. Jest jeszcze baza w Mokalo , może być ciekawa oferta zarówno cenowa jak i nurkowa. (oceniam, bo znam miejsca które proponuje) przed Orebicem podobno mówią trochę po polsku. Dobrą opinię ma też baza w Vela Luce. Ale nigdy z nich nie korzystałem.
Jak coś dokładniej to pytaj śmiało.

Pozdrawiam Piotr
Powrót do góry

PostWysłany: 29-07-2010, 15:22    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To poradźcie proszę jeszcze czy opłaca się targać flaszki z polski. Nurkować będę typowo rekreacyjnie, ale razem z rodzinka brata, nie wystarczy nam worków do pojedynczych flaszek. Pomysł więc padł, coby twiny zatargać.
Pytanie pierwsze czy istnieją jakieś przepisy unijne apropo przewozu butli?
Czytałem też na forum, że czasami bazy potrafią skasować dodatkową opłatę, bo niby nurek w twinie to jakiś taki techniczny czy coś i że taki musi płacić drożej Shocked ?
Czy ciężko jest wywalczyć na miejscu flaszkę 15l dla osób o większym SAC Embarassed ?

Powrót do góry

Taternik Płeć:Mężczyzna
NTMX IANTD

PostWysłany: 29-07-2010, 16:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Polecam SANTI BZ 200 - pływam w tym i w Chorwacji i pod lodem (tam dodaję kamizelę). Ciepło reguluję też rodzajem bielizny oddychającej, mało sie o tym mówi, ale tu naprawdę bliższa ciału jest koszula. Bielizna dzieli się na "chłodzącą" (szybko oddającą ciepło i wilgoć na zewnątrz - ta obcisła) oraz "grzejącą" (bardziej luźna, zatrzymująca warstwę ciepła). Ważna jest jej jakość - przerobiłem już różne i z "chłodzących" polecam Kwarka - droga, ale naprawdę rewelacja. Lepszy efekt "chłodzenia" osiągniesz z dobrą "bielizną chłodzącą", niż bezpośrednio suchacz na ciało. Duży wybór zwykle w sklepach alpinistycznych. Łódź - jak pisał Przemo - z daszkiem, no i cała strategia ubierania (nie za wcześnie, żeby nie umrzeć z przegrzania, i nie za późno, żeby z przegrzania pośpiechem nie umrzeć). Rękawice suche też lepiej zostaw na łodzi - gruby neopren wystarczy.
Pozdrawiam

Taternik
www.potatos.pl
Powrót do góry

Taternik Płeć:Mężczyzna
NTMX IANTD

PostWysłany: 29-07-2010, 17:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Plotek napisał/a:
Najważniejsze to nie zaczynać rozmowy od tego, że to będzie wyjazd połączony z nurkowaniem Pamiętaj, że najważniejsze to spędzić czas z żoną, a że przy okazji jest w pobliżu jakaś baza nurkowa (tak całkiem przez przypadek), to zawsze możesz przecież z wyskoczyć na porannego nurka zanim ona wstanie i zje śniadanie

Jest jeszcze kilka innych myków - byliśmy ostatnio z kumplami w Chorwackiej miejscowości Krnica. Na pytanie mojej kobiety, gdzie jadę na nurki, mogłem śmiało odpowiedzieć, że do Krynicy. I to tej nad morzem, bo do wyboru miałem przecież jeszcze górską). Nie skłamałem i jest git (dopóki fotek nie zobaczy). Teraz myślę o poszukiwania innych fajnych zagranicznych miejscowości nurkowych o podobnie polsko-brzmiacych nazwach. Zacznę od Europy, może wydam potem specjalny przewodnik dla nurków z podobnymi problemami Mr. Green

Taternik
www.potatos.pl
Powrót do góry

Kacper Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Adv EAN
PostWysłany: 29-07-2010, 21:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Jak coś dokładniej to pytaj śmiało.

piotrkw wielkie dzięki za info.
Trzy wymienione przez Ciebie właśnie znalazłem w internecie ale udało mi się dodzwonić tylko do trzeciej i jakoś dogadać się z Teo choć miałem wrażenie, że wszystkie zapewnienia i odpowiedzi z jego strony były jakby mi na rękę aby szybko zakończyć rozmowę bo jak wspomniałeś z angielskim u nich słabo.
Plusem jest że wybieram się swoim autkiem więc będziemy mobilni i jak nie jedna baza to druga.
Na pewno będę chciał zanurać na S-57, ponoć w okolicy są jeszcze jakieś płytkie jaskinie w ścianach? Słyszałeś coś o tym lub może nurkowałeś??

Plotek napisał/a:
To poradźcie proszę jeszcze czy opłaca się targać flaszki z polski.

Tomek ja tam swojego twina targam, z prostej przyczyny - nie mam skrzydła pod singla Smile 30 kg więcej w aucie nie zrobi mu już większej różnicy

Plotek napisał/a:
Czytałem też na forum, że czasami bazy potrafią skasować dodatkową opłatę, bo niby nurek w twinie to jakiś taki techniczny czy coś i że taki musi płacić drożej Shocked ?

Właśnie o to pytałem wspomnianego wyżej Teo i powiedział, że twina będzie bił za cenę singla czyli w ramach ceny za nurkowanie (w które wchodzi balast i flaszka 12 albo 15 litrów, nie pamiętam). Zobaczymy jak to wyjdzie. Może powiedział tak bo jadę na początku września, więc już po głównym sezonie, więc może i ruch w bazie mniejszy?

Właśnie to kolejne pytanie, jak we wrześniu we wspomnianych wyżej bazach wygląda sytuacja znalezienia partnura?
Powrót do góry

Daniel Kowalski Płeć:Mężczyzna
KowiKowi1979

PostWysłany: 29-07-2010, 22:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Plotek napisał/a:
Nurkować będę typowo rekreacyjnie, ale razem z rodzinka brata, nie wystarczy nam worków do pojedynczych flaszek. Pomysł więc padł, coby twiny zatargać.

Tylko uważaj, żeby Ci nie dowalili "pakietu TECH" za to tylko, że masz twina. Poważnie, dograj to najpierw w bazie. Jak nie masz worka do 1x15 to zabierz komuś z W-wy jakiegoś rec-winga i zostaw mu swój wór na czas wyjazdu afro

Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu