Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Jaki ocieplacz do Chorwacji w sierpniu?
Autor Wiadomość
piotrkw Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 30-07-2010, 08:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Płytkie jaskinie tak, ale nie licz na coś dużego. Możesz zobaczyć na zdjęciu
http://jacekkwiatkowski.pl/index1.php?page=galerias&kat=14 ( prawe górne) To na Korculi w tym roku. Zresztą większość zdjęć z Chorwacji jest z tego rejonu.
Co do partnera to bym się nie martwił . Ktoś na pewno się znajdzie a u Dragana wygląda to tak , że Teo ( divemaster) wchodzi z ekipą do wody i prowadzi. Typowe wycieczki , chyba że da sie namówić na coś innego? Więcej swobody jest u Vedrana i Miljaca. Oni wypłyną nawet z 2 nurkami , gdzie w bazie Dragana może być problem. ( ale jak będzie zobaczysz na miejscu , nie chcę gdybać) S57 warto zobaczyć.

Pozdrawiam Piotr
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Tomek Płociński Płeć:Mężczyzna
kiedyś Plotek :)

Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 30-07-2010, 09:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kacper napisał/a:
Tomek ja tam swojego twina targam, z prostej przyczyny - nie mam skrzydła pod singla Smile 30 kg więcej w aucie nie zrobi mu już większej różnicy

Tak samo kombinuje ale,

KowiKowi1979 napisał/a:
Tylko uważaj, żeby Ci nie dowalili "pakietu TECH" za to tylko, że masz twina. Poważnie, dograj to najpierw w bazie. Jak nie masz worka do 1x15 to zabierz komuś z W-wy jakiegoś rec-winga i zostaw mu swój wór na czas wyjazdu afro

Jeszcze nie wiem z która do której bazy pojadę bo mam problem żeby znaleźć nocleg, ale zdecydowanie trzeba to będzie dogadać scratch
Czy faktycznie w sierpniu jest tak ciężko znaleźć lokum w Chorwacji na wyspie Hvar?

"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Powrót do góry

Kacper Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Adv EAN
PostWysłany: 30-07-2010, 11:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Plotek napisał/a:
Czy faktycznie w sierpniu jest tak ciężko znaleźć lokum w Chorwacji na wyspie Hvar?

Byłem na Hvarze w 2005 na przełomie lipca i sierpnia (środek sezonu) i kwaterki w domu prywatnym szukałem jakieś 40 minut, ale może od tego czasu się pozmieniało. Zalezy w jaką kwatere celujesz i jak daleko od centrum miasteczka.
Teraz wybieram się do Chorwacji po raz 3 i chyba znów jedziemy "w ciemno". Celem jest płw. Peljesac a czy zatrzymamy się w Orebicu, Zuljanie, czy innej wiosce to się okaże na miejscu. Osobiście wychodzę z założenia że zawsze coś się znajdzie na nocleg. Wszystko ma dwie strony : zamówisz nocleg tutaj opierając się na zdjeciach w necie to później możesz się rozczarować a zaliczka już poszła. Jedziesz w ciemno to sobie wybierasz okolice i szukasz noclegu gdzie się podoba i jaki Ci się podoba. Mi dwa razy w ciemno się udało znaleść więc liczę że i tym razem będzie też ok (zwłaszcza że jadę po sezonie).

Plotek napisał/a:
Jeszcze nie wiem z która do której bazy pojadę bo mam problem żeby znaleźć nocleg,

Tomek na Hvarze masz dwie polskie bazy: Nautica i Nautilus. Z tego co widziałem na stronie Nautilusa to mieszczą się tam gdzie kiedyś Nautica - w miasteczku Hvar, natomiast Nautica przeniosła się do miasta Stari Grad gdzie dopływa prom ze Splitu.
Oni mają w swojej ofercie załatwianie spania w pobliskich hotelach, więc może z nimi pogadaj o noclegach?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 30-07-2010, 12:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kacper napisał/a:
Oni mają w swojej ofercie załatwianie spania w pobliskich hotelach, więc może z nimi pogadaj o noclegach?

Już trzeci dzień rozmawiam, ale wygląda na to, że jest ciężko coś znaleźć. W Hvarze jest hotel, a ja wolałbym kwatery. W starim gradzie szukają kwater, ale coś słabo im idzie.

Nurkował ktoś z Nautica lub Nautiliusem na Hvarze? Jakieś opinie można prosić salut

Powrót do góry

kongo Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 30-07-2010, 20:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jest jeszcze kilka innych myków - byliśmy ostatnio z kumplami w Chorwackiej miejscowości Krnica. Na pytanie mojej kobiety, gdzie jadę na nurki, mogłem śmiało odpowiedzieć, że do Krynicy. I to tej nad morzem, bo do wyboru miałem przecież jeszcze górską).

prościej by było,żebyś powiedział,że pojechałeś do Krynicy tej nad Bałtykiem,bardziej prawdopodone,szczególnie jeśli chodzi o zabieranie sprzętu.
Powrót do góry

salsero Płeć:Mężczyzna
AOWD

PostWysłany: 05-08-2010, 14:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Co do grubości ocieplacza na Chorwację to wydaje mi się że warto wziąć pod uwagę technikę nurkowania w sucharze. W tym roku pływałem tam i w Czarnogórze najczęściej w starym Santi CDS40 (+bielizna termo) bo w nim było mi jednocześnie dość ciepło i wygodnie ALE: do 30m pływalność reguluję samym sucharem, dopiero głębiej wspomagam się BCD. Dlatego też w grubasie Equesa było mi za ciepło i niewygodnie. Jeśli jednak nurkuje się w ten sposób, że do suchara dopuszcza się tylko tyle powietrza żeby nie uciskał to pewnie przydałoby się cieplejsze ubranko - Weezle albo Scubapro (podobny materiał a dużo tańszy) będą idealne.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
363262

PostWysłany: 24-08-2010, 16:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wyszło na to, że ja nurkowałem w Bare 200, a braciak w cienkim polarowym plus bielizna. Obydwaj nie narzekaliśmy na zimno. Przegrzanie również nam mocno nie doskwierało, jednak, zacieniony pokład oraz mała dawka wody po założeniu skafandra okazywały się pomocne.

Powrót do góry

PostWysłany: 24-08-2010, 16:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kacper napisał/a:
Tomek na Hvarze masz dwie polskie bazy: Nautica i Nautilus. Z tego co widziałem na stronie Nautilusa to mieszczą się tam gdzie kiedyś Nautica - w miasteczku Hvar, natomiast Nautica przeniosła się do miasta Stari Grad gdzie dopływa prom ze Splitu.

My w końcu trafiliśmy do Nautiliusa, bo w Nautice straszne tłumy i chcieli nas rozdzielić. Za to Nautlius z racji inauguracji sezonu nie był mocno oblegany co nam było na ręke, bo nie było tłoku na łodzi. Z drugiej strony, mała liczba osób oznacza pływanie na lokalizacje bliżej bazy, które nie zawsze są tymi najlepszymi.

Powrót do góry

Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  1, 2
Odpowiedz do tematu