Wysłany: 30-08-2010, 20:57 Pomóżmy archeologom z UW w wyborze noża nurkowego :)
Tak naprawdę, to poważna sprawa a tylko ja robię sobie z tego jaja
Archeologowie z Uniwersytetu Warszawskiego postanowili łyknąć trochę kasy ze srodków Unii Europejskiej, którą ta ostatnio tak szczodrze rozdaje i ogłosili przetarg na dostawę fury sprzętu nurkowego. Szczegółową specyfikację można obejrzeć tu http://www.bip.uw.edu.pl/dokumenty/2010/dzp28/opis.pdf
jest w niej miedzy innymi punkt 10. - wymagania odnośnie noża nurkowego a w nim czytamy
"... wymagana długość ostrza min. 30cm ..."
troszkę mnie to zdziwiło i jednego z dostawców widać też, bo poprosił o wyjaśnienie pytając:
"... Czy nóż nurkowy może mieć długość ostrza 17 cm ? ..."
w piśmie http://www.bip.uw.edu.pl/dokumenty/2010/dzp28/odp1.pdf otrzymał odpowiedź:
"... Zamawiający nie dopuszcza noży o ostrzu krótszym niż wskazane w specyfikacji technicznej
przedmiotu zamówienia. Nóż o długości ostrza 17 cm jest stanowczo za krótki dla
zamawiającego. ..."
Drążąc dalej temat postanowiłem sprawdzić kto wygrał przetarg i okazało się, że został unieważniony, ponieważ:
"... Oferta podlega odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt. 2 ustawy Prawo zamówień
publicznych.
Oferta niezgodna z SIWZ.
Zamawiający wymagał w SIWZ długości ostrza 30 cm. Potwierdzona przez Wykonawcę
w złożonej ofercie długość ostrza ma 30 cm, zaś strona producenta noża www.cressi.it podaje, że
w/w parametr to 17,8 cm.
Ponadto w udzielonych odpowiedziach w dniu 24.05.2010 r. Zamawiający nie dopuścił noży
o ostrzu krótszym niż wskazane w specyfikacji technicznej przedmiotu zamówienia. Nóż
o długości ostrza 17 cm jest stanowczo za krótki dla zamawiającego.
W udzielonym wyjaśnieniu Wykonawca potwierdził, iż nóż nurkowy firmy Cressi model Orca
nie występuje o długości samego ostrza 30 cm.
Wobec powyższego oferta podlega odrzuceniu. ..."
*żródło: http://www.bip.uw.edu.pl/dokumenty/2010/uniew_dzp28.pdf
Mam nadzieję, że nie zanudziłem i pomożecie archeologom "kawalerzystom" z UW znaleźć nóż o godnej ich długości.
Ja chciałem zaproponować nóż RAMBO, ale okazuje się, że i ten jest za krótki /jedynie 25 cm/
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 31-08-2010, 14:00
30 cm ostrze + jakieś 12 cm rękojeść to znaczy, że zamawiający zapomniał umieścić w specyfikacji wymogu:
"- pochwa noża musi posiadać system mocowania do butli nurkowej z możliwością wyjmowania noża przez prawe lub lewe ramię"
Może jakiś przedstawiciel mieczy samurajskich mógłby wówczas złożyć ofertę uzupełniającą
Tak na poważnie to pewnie ktoś się pomylił tłumacząc specyfikację:
Orca Technical features
* Total length: 300 mm
* Blade length: 178 mm
* Blade width: 32 mm
* Blade thickness: 5.5 mm
* Weight, knife only: 450 g
* Weight with sheath and straps: 600 g
* Water buoyancy: negative
P.S. Z wagą butli też trochę przegięli, bo butle 12kg w rzeczywistości mają od 12 do 12.5 kg
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-08-2010, 18:01
Plotek napisał/a:
30 cm ostrze + jakieś 12 cm rękojeść to znaczy, że zamawiający zapomniał umieścić w specyfikacji wymogu:
"- pochwa noża musi posiadać system mocowania do butli nurkowej z możliwością wyjmowania noża przez prawe lub lewe ramię"
prawdziwie wiedźmińskie zapędy
przetarg bardzo zacny, dobrze wiedzieć że fundusze unijne idą na szczytne cele.
~S
_________________ Someday we are all gonna di(v)e..
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 31-08-2010, 21:42
styx napisał/a:
Szkoda tylko że nie przejdzie Oferent nie dopuszcza ofert częściowych, więc jeśli jeden z elementów nie będzie spełniał warunków SIWZ to oferta nie przechodzi.
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: AOWD
Wysłany: 31-08-2010, 22:45
Komputer nr 1
"(...)
- musi posiadać fluorescencyjny wyświetlacz
- musi posiadać wskaźnik poziomu baterii wraz z powiadomieniem o wyczerpaniu
- kolor obudowy żółty"
zgadujemy?
Komputer nr 2:
(...)
"- musi posiadać wbudowany elektroniczny kompas, o dużej tolerancji na
przechyły (do 45st), z graficzną i alfanumeryczną różą kompasową, z możliwością
śledzenia zadanego namiaru;
- musi posiadać trzy tryby pracy: powietrze, nitrox, rejestrator;
(...)
- musi mieć możliwość transferu danych do komputera klasy PC poprzez złącze
USB;oraz współpracy z programem Suunto Dive Manager"
Rurki są fajne:
- musi być prosta bez zaworków w górnej i dolnej części maski
Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-09-2010, 09:55
Plotek napisał/a:
styx napisał/a:
Szkoda tylko że nie przejdzie Oferent nie dopuszcza ofert częściowych, więc jeśli jeden z elementów nie będzie spełniał warunków SIWZ to oferta nie przechodzi.
to się ogarnia podwykonawców...
~S
_________________ Someday we are all gonna di(v)e..
Stopień nurkowy: P2 Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 110 Skąd: Pomorze
Wysłany: 01-09-2010, 10:44
Cytat:
Zestaw zaworowy (manifold)
....
- gniazda automatów typu DIN 200bar
i za chwilę
Cytat:
Automat oddechowy....
- muszą posiadać dwa I-sze stopnie symetryczne, które będą zabezpieczone przed -
zewnętrznym zaladzaniem suchą komorą sterującą (system typu dry sealed), bez
obrotowej głowicy z wyjściem wysokiego ciśnienia HP 7/16UNF umieszczonym po tej
samej stronie korpusu co wyjścia LP i trzema wyjściami niskiego ciśnienia LP
3/8UNF umieszczonymi po jednej stronie korpusu z połączeniem do butli typu DIN
300bar
chyba sami nie wiedzą czego chcą - gniazdo (200bar = krótkie ), a wejście (300bar=długie).
Raz piszą że manometr (200 bar) ma być w komplecie z automatem, a chwile później:
Cytat:
Manometr nurkowy ( ilośc 8 )
- Zakres pomiarowy do 360 Bar
- Spełnia normę europejska EN 250
No i słownictwo :]
PS. Przyczepiłbym się jeszcze do loga Unii (jest lekko przekoszone) i brak zachowania pola ochronnego wokół loga Unii i KL. W poprzedniej pracy zajmowałem się wnioskami i projektami dotowanymi z UE i innych programów - takie zboczenie zawodowe. Raz podczas kontroli z PFRON'u, loga na stronie internetowej i wszystkich dokumentach linijką mi sprawdzali, czy proporcje i odległości są zachowane :]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum