Stopień nurkowy: NTMX
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 08 Paź 2006 Posty: 483 Skąd: śląsk
Wysłany: 29-09-2010, 08:06 Kolejne biuro podrozy plajtuje - Orbis
Biuro podróży Orbis złożyło wniosek o ogłoszenie upadłości - poinformował w środę zarząd spółki. Właścicielem spółki jest fundusz Enterprise Investors, który zdecydował, że nie będzie dofinansowywał firmy. Orbis zapewnia, że jego klienci są bezpieczni i przygotowuje plany sprowadzenia klientów. Biuro podróży Orbis nie było związane z grupą kapitałową Orbis notowaną na warszawskiej giełdzie
Stopień nurkowy: T2
Stopień instruktorski: IT Pomógł: 6 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 521 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-09-2010, 09:28
robertg napisał/a:
uro podróży Orbis złożyło wniosek o ogłoszenie upadłości - poinformował w środę zarząd spółki.
Zupełnie mnie to nie dziwi. Byłem raz w Egipcie z tym biurem. Jeden z lepszych momentów wyjazdu to przy jeździe na lotnisko w Hurghadzie rezydentka poprosiła mnie abym napisał oświadczenie, iż "kurs nurkowy robiłem we własnym zakresie i nie skorzystałem z oferty rezydentki mimo, iż mi go oferowała".
Stopień nurkowy: CCR TMX
Ilość nurkowań rocznie: 120
Stopień instruktorski: TDI-SDI #15068
Oznaczenie stage: PKG
Wysłany: 06-10-2010, 10:15
Z Orbis Travel byłem raz rok temu i wystarczylo.
Ciecia kosztow wykonywali na klientach.
Oczekiwania od biura podrozy mam niewielkie : przewieźć do wykupionego przeze mnie hotelu i potem zawieżć na czas na końcu na lotnisko + dostarczyc samolotem w obie strony bezpiecznie mnie i moj sprzet. Chyba nie jest to duzo.
Przy powrocie tego dnia byly dwa wyloty - jeden do WAW, drugi do KTW. Godziny wylotow byly od siebie oddalone o 3,5 godziny. Okazalo sie, ze Orbis travel wpadł na pomysł, aby jednym transferem dowiezc wszystkich na lotnisko. Wygladalo to tak, ze Ci wylatujacy do KTW mieli do spedzenia na lotnisku 6 godzin.
Wyklócanie sie na nic zdalo - zrobili to po swojemu. Ja tez. Pojechalem na lotnisko oddzielnie taksowka, tak aby byc 2 godziny przed odlotem.
Przy powrocie tego dnia byly dwa wyloty - jeden do WAW, drugi do KTW. Godziny wylotow byly od siebie oddalone o 3,5 godziny. Okazalo sie, ze Orbis travel wpadł na pomysł, aby jednym transferem dowiezc wszystkich na lotnisko. Wygladalo to tak, ze Ci wylatujacy do KTW mieli do spedzenia na lotnisku 6 godzin.
Wyklócanie sie na nic zdalo - zrobili to po swojemu. Ja tez. Pojechalem na lotnisko oddzielnie taksowka, tak aby byc 2 godziny przed odlotem.
typowe dla Orbisu... podobna historia przytrafiła się mojej kuzynce w zeszłym roku... też musiała czekać chyba 5 czy 6 godzin... :/ z takim podejściem do klientów, to się nie dziwię w sumie, że przynosili straty zamiast zysków.
Szkoda tylko znowu tych wszystkich ludzi, którzy mieli nadzieję na wakacje, a tu albo im je przerwano albo w ogóle nie pojadą, dobrze, że chociaż pieniądze dostaną spowrotem, ale to nie to samo przecież...
Stopień nurkowy: nTMX, FullCave
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: CYBORG Pomógł: 7 razy Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2008 Posty: 163 Skąd: Kraków
Wysłany: 07-10-2010, 14:55
Tomek Tatar napisał/a:
A czy hotel Orbis Gdynia, w którym będzie się odbywał Baltictech jest powiązany z upadłym biurem podróży, czy nie?
no, to jest dopiero podejście do klienta. my też kiedyś jechaliśmy z biurem podróży, akurat to było TUI i do różnych hoteli trzeba było całe towarzystwo z lotniska po kolei rozwozić. to była jazda, ale w końcu do swojego hotelu dojechaliśmy i było fajnie. szkoda,że ORBIS nie wytrzymał konkurencji. przydała by się na polskim rynku porządna polska firma!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum