Wysłany: 29-09-2010, 16:33 Literatura Pawła Poręby
Miał już ktoś może okazje zapoznać się z nową książką Pawła Pręby
"Nurkowanie techniczne" .Jak ja oceniacie ?? Czy nada się na prezent dla kogoś kto chce zacząć nurkować ?
Stopień nurkowy: nTMX, FullCave
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: CYBORG Pomógł: 7 razy Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2008 Posty: 163 Skąd: Kraków
Stopień nurkowy: Full Tmx
Wysłany: 29-09-2010, 22:45 Re: Literatura Pawła Poręby
ALFA napisał/a:
Miał już ktoś może okazje zapoznać się z nową książką Pawła Pręby
"Nurkowanie techniczne" .Jak ja oceniacie ??
tylko "przeleciwszy" jej parę rozdziałów....
ALFA napisał/a:
Czy nada się na prezent dla kogoś kto chce zacząć nurkować ?
nie bardzo.
jeśli chcesz kogoś zachęcić do nurkowania i wywalisz mu od razu opasłą książką ze wzorami i wykresami, to marne szanse, że się wkręci...
zabierz pod wodę. to najbardziej zachęca.
_________________ Kasia
--
"Jedyną przeszkodą w zdobyciu przez człowieka tego, czego chce on od życia, jest często zwykły brak woli by spróbować i wiary, że to jest możliwe."
Richard M. DeVos
Wysłany: 29-09-2010, 22:47
mac napisał/a:
cena ksiazki naprawde zachecajaca ...
przejrzałam tylko parę rozdziałów, ale uwierz, że jest warta swojej ceny...
_________________ Kasia
--
"Jedyną przeszkodą w zdobyciu przez człowieka tego, czego chce on od życia, jest często zwykły brak woli by spróbować i wiary, że to jest możliwe."
Richard M. DeVos
Stopień nurkowy: P2 Adv.Nitrox WM Pod
Oznaczenie stage: MAC
Wysłany: 30-09-2010, 00:39
nie bedziemy tutaj dyskutować na 5 stron czy cena jest duza byla to moja ocena. pewnie nabede przeczytam i ewentualnie wypowiem sie negatywnie lub pozytywnie
Wysłany: 30-09-2010, 13:53
Właśnie ta osoba byłą już pod wodą i bardzo się wkrecila a chciałbym aby teraz zobaczyła ze to nie tylko świetna zabawa ale i dużo nauki teoretycznej i praktycznej ,z jej charakterem to jeszcze bardziej ja pociągnie w podwodny świat
Wysłany: 30-09-2010, 15:41
ALFA napisał/a:
Właśnie ta osoba byłą już pod wodą i bardzo się wkrecila a chciałbym aby teraz zobaczyła ze to nie tylko świetna zabawa ale i dużo nauki teoretycznej i praktycznej ,z jej charakterem to jeszcze bardziej ja pociągnie w podwodny świat
no to dzieła
powodzenia.
_________________ Kasia
--
Richard M. DeVos
Mimo wszystko jest to ewidentnie podręcznik dla osób już nurkujących. W "Nurkowaniu technicznym" nie tłumaczę wielu zagadnień oczywistych dla nurków i będących całkowitą abstrakcją dla kandydatów na nurków. Owszem wiele zagadnień przyda się nurkowi sportowemu, wiele podstaw tłumaczę w tym podręczniku, gdyż brakuje ich na standardowych kursach sportowych, jednak są to tylko wybrane zagadnienia. No i jest tam dużo tego, co dla kandydata na nurka sportowego będzie absolutnie zbędnym i wprowadzającym zamieszanie materiałem:
dużo o akcelerowanej dekompresji, dużo o trymiksach, trochę o przestrzeniach zamkniętych... nie chciałbym, żeby kandydat na nurka sportowego zaczynał myślenie o nurkowaniu pod kontem penetracji wraków, jaskiń czy choćby - pływania pod lodem z użyciem poręczówki...
Wysłany: 01-10-2010, 12:15
Tylko książka ma taka przewagę np. nad wykładami ze zawsze możemy do niej wrócić(bo mamy ja u siebie) jeżeli nasza wiedza na temat nurkowania będzie się systematycznie powiększać i będziemy chcieli nurkować już bardziej zawansowanie ,możemy wziąć książkę i kolejny raz zapoznać się z danym materiałem i tym jak ktoś bardziej doświadczony wykorzystuje sprzęt ,tabele, itp. Oczywiście sama teoria nie wystarczy i warto korzysta z różnych źródeł wiedzy . Pozdrowienia dla autora
Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-10-2010, 12:18
Paweł,
Jakbyś dołączał książkę do zrobionego kursu to bym się chyba kiedy zapisał
Najlepiej się łączy pożyteczne z pożytecznym...
~S
_________________ Someday we are all gonna di(v)e..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum