Wiek: 52 Dołączył: 26 Maj 2010 Posty: 81 Skąd: Nottinghamshire
Wysłany: 06-10-2010, 00:22 Ksiazka Pawla Poreby gotowa- kiedy WF?
Nie widzialem jeszce ksiazki Pawla, ale ostrze sobie juz zabki (czytaj zombki, nie zhabki). Ale tak na prawde brakuje mi ksiazki Wojtka - masz przeciez wiele artykulow na Swoim koncie - dlaczemu nie sprostac potrzebom rynku - a i GUE mozna popromowac .
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2010, 19:12
Cześć Beroduar.
Jaka Twoim zdaniem miałaby być zawartość takiej książki?
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Wiek: 52 Dołączył: 26 Maj 2010 Posty: 81 Skąd: Nottinghamshire
Wysłany: 06-10-2010, 19:44
Przepraszam, Wojtku, że pójdę na łatwiznę i odpowiem pytaniem - a czy Ty uważasz, że nie masz ludziom nic do powiedzenia ?
Wydaje mi się , że opublikowałeś sporo wartościowych informacji na tym Forum, które mógłbyś zebrać i uzupełnić o swoje doświadczenia jako instruktora z warsztatów i kursów i wyszedłby z tego bardzo dobry poradnik bezpiecznego nurkowania i źródło praktycznej wiedzy.
Jak już wcześniej napisałem - dla mnie to Forum było najpierw sporym zaskoczeniem (że można tak) - moją przygodę z nurkowaniem rozpocząłem z PADI, którego nie chcę krytykować, niemniej wiedza wyniesiona z tej organizacji ma się nijak do rozsądnego nurkowania.
Tak sobie tylko kombinuję, ale może źle kombinuję...
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-10-2010, 06:54
beroduar napisał/a:
a czy Ty uważasz, że nie masz ludziom nic do powiedzenia ?
Pis forewer... ?
Ups - oryginalna pisownia jest właściwsza
Na poważnie: kilka razy zastanawiałem się nad zebraniem w jednym miejscu tego co staram się przekazywać w formie wpisów sieciowych. Ile razy się za to zabierałem, stwierdzałem najpierw, że nie mam czasu - wbrew pozorom to poważny problem: pod wodą spędzam sporo czasu i niewiele zostaje mi na coś więcej, po powrocie do domu/hotelu trudno jest mi się przestawić w tryb pisarza 8) ) , a zaraz potem pojawiają się wątpliwości natury praktyczno - technicznej. Różni czytelnicy w różny sposób czytają tę samą informację.
Z mojego punktu widzenia książka powinna być napisana tak, żeby każdy czytelnik biorąc ją do ręki, czytał ją jak... swoją . Inaczej pojawiają się różne interpretacje tego samego zagadnienia, co nie koniecznie jest przydatne w nurkowaniu.
ElBacio napisał/a:
Tytuł jest oczywisty - "Świadome nurkowanie"
Tak określam to czego uczę, co robię (dziękuję Andrzej ) - tu pojawia się kolejna wątpliwość: zwróćcie uwagę, że na rynku jest sporo różnych pozycji związanych z nauką nurkowania, a nie widzę potrzeby, żeby wydawać kolejną pod innym tytułem z innymi (nieco) obrazkami.
Osoby uczące się, są nastawione zwykle na "jak to zrobić" i szukanie prostej odpowiedzi, a nie "chcę zrozumieć, aby wiedzieć jak to mam zrobić". Książka powinna być napisana tak, żeby czytający czuł się jak na dobrym kursie, który z mojego punktu widzenia każdą swoją chwilą motywuje, a nie każe słuchać.
Forum jest dynamiczne - mogę napisać i dowiedzieć się jak to ktoś zrozumiał i poprawić jeżeli to konieczne, wreszcie mogę wstawić zdjęcie, film, coś co trafia we właściwy dla rozmówcy sposób.
Póki co, moja książka to rękopis spisany na luźnych kartkach rozrzuconych po różnych działach forum...
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum