Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka nowych filmów z jaskini i wraków /Francja, Sardynia/
Autor Wiadomość
Piotr Kardasz Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: P1000
PostWysłany: 19-10-2010, 18:37   Kilka nowych filmów z jaskini i wraków /Francja, Sardynia/ Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Hej, na mojej stronie www.kardasz.net wstawiłem kilka nowych filmów:

1) Po raz kolejny byliśmy we Francji, teraz w troszkę mniej oklepanych jaskiniach, m.in: Marchepied, La Finou, Goul de tennerie, Goul du Pont, Font Vive...

Jaskinie regionu Ardeche będą tematem kolejnego filmu, a tym czasem jeszcze jedna jaskinia z Dordogne:

http://www.kardasz.net/678/nurkowanie-jaskiniowe-w-dordogne/

Jak co roku na wyjazd dostaliśmy światlo od Yellow Diving i ten film to trochę eksperymentów właśnie ze światlem.

Chcieliśmy nakręcić film gdzie jaskinia będzie mroczna, ciemna. Zobaczcie sami.

Kręciliśmy ze słabym światłem przy kamerze, a także zupełnie po ciemku Smile
Bardzo ciekawe doświadczenie, ze swoimi lampami pogaszonymi płynąłem na skuterze za Łukaszem, który świecił tylko jedną lampą video YD.

---
2) Drugi komplet to filmy z nurkowań na wrakach koło Cagliari, na Sardynii.

To nie są moje filmy, to filmy Liquid Jungle. Ale powstały w czasie wspólnych nurkowań, chciałem je pokazać, bo Sardynia to genialne miejsce na nurki, a filmy są bardzo dobre.

Gdy przyjechaliśmy do Włoch, na miejscu byli Nick i Val, którzy kręcili reklamówkę dla naszej bazy (Wojtek na pewno ich zna z Egiptu).

Poniżej film z moje ulubionego wraka, Isonzo:

Pozostale wraki to Romagna, Loredan i pokazywany juz przeze mnie LT221, to jest film z tego samego nurkowania co mój film, ale innym okiem i innym sprzętem Smile

Wszystkie do zobaczenia tu: www.kardasz.net lub na youtube Liquid Jungle: http://www.youtube.com/user/liquidjungle

Wraki te dostepnę są na głębokościach 40-65m. Także w sam raz na delikatne nurki dekompresyjne Smile Zdecydowanie polecam wycieczke na Sardynie.

Moje filmy nurkowe: www.kardasz.net
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Slavek Płeć:Mężczyzna
Slavek

Stopień nurkowy: TMX
Ilość nurkowań rocznie: 70
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 19-10-2010, 20:37    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jak zawsze super nurki i filmy.Zazdraszczam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

TomM Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: full cave, full tmx
PostWysłany: 19-10-2010, 20:56   Re: Kilka nowych filmów z jaskini i wraków /Francja, Sardyni Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

cardash napisał/a:
jeszcze jedna jaskinia z Dordogne

Taaa... Tajemna Jaskinia Której Nazwy Się Nie Podaje Smile
Fajne wideo, tylko.. dlaczego sie skończyło zanim się zaczęło?
Fakt, za szaftem jaskinia nie jest tak ładna jak na dopływce, ale co za szkoda, że nie możemy sobie pooglądać chociaz kawałka z tych 5 kilometrów...
Powrót do góry

PostWysłany: 19-10-2010, 22:37   Re: Kilka nowych filmów z jaskini i wraków /Francja, Sardyni Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomM napisał/a:

Taaa... Smile

Ja to sie nie znam na obcojęzycznych nazwach. Szybko mi z głowy ulatują. Very Happy

TomM napisał/a:
Fajne wideo, tylko..

Szkoda, chciałem dalej, tylko na dalszym nurku mieliśmy awarie i kamera nurkowała w bagażniku.

Ale ja bym Tobie i tak nic nowego nie pokazał, zrobiliśmy podobne nurkowanie, czyli ok 10min za szaft skuterem, maksymalną głębokość miałem 60m. A to chyba dokładnie to samo co pisałeś gdzieś tu.

Także film jest z nurkowania czysto "filmowego".

Powrót do góry

PostWysłany: 20-10-2010, 06:29   Re: Kilka nowych filmów z jaskini i wraków /Francja, Sardyni Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

cardash napisał/a:
i tak nic nowego nie pokazał

Nie chodzi o nowe, raczej o ciekawe. Kamera "widzi" inaczej. Znane mi wideo z tej trudnej do zapamietania jaskini Wink (choćby JPB) wszystkie kończą się tak samo, sceną w której widać kotwiczenie habitatu.
Tyle jest różnych wideo z Ginnie Springs (Devil's Eye), a tylko dwa, ciekawe: Double Dome z Nairnem oraz Hinkel i Berman Room Boyda. Za to żadnego, na którym widac by było tablicę Rouse'ów.
Chcę przez to powiedzieć, że dla osoby postronnej nie ma znaczenia gdzie zostały nakręcone zdjęcia. Ale jest wielu nurków, którzy wstepne odcinki jaskiń znają i dla nich jest to szansa zobaczyć "co jest za nastepnym zakrętem".
Powrót do góry

Marek Cacaj Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tmx, Cave and Wreck
Stopień instruktorski: IANTD IT, TMX, Cave
PostWysłany: 20-10-2010, 07:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomM napisał/a:
dla nich jest to szansa zobaczyć "co jest za nastepnym zakrętem".

Tylko tam dalej nie ma zakrętów Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 20-10-2010, 08:01    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomM napisał/a:
Ale jest wielu nurków, którzy...

To prawda.
Jeszcze chwila, póki co za cienki w uszach jestem w tym kamerowaniu i wciąż bardziej skupiam się jak i co mi wychodzi niż gdzie to kręcę, stąd doświadczony nurek nie zawsze będzie zadowolony.

Powrót do góry

PostWysłany: 20-10-2010, 11:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Łysy napisał/a:
Tylko tam dalej nie ma zakrętów Very Happy

Smile Za/pod szaftem jaskinia robi regularną pętelkę, tak, że na deko idą z dna szaftu bąbelki pozostawione głębiej. Ale mniejsza o to...
Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Są perfekcyjne materiały wideo z jaskiń, rewelacyjna praca operatora, dobre (aż za dobre) światło, wspaniała praca modela - ale tym cukierkowym filmom brakuje "jaj". Jest taki dowcip: czym się różni seks małżeński od pozamałżeńskiego... Tym czym świniobicie od polowania na dziki.
I właśnie te filmy (co je mam na myśli) to takie "świniobicie".
O ileż więcej emocji w często marnym technicznie materiale z "prawdziwego" nurkowania...
Powrót do góry

rybens Płeć:Mężczyzna
deep diving alcoholics team

PostWysłany: 20-10-2010, 14:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomM napisał/a:

Są perfekcyjne materiały wideo z jaskiń, rewelacyjna praca operatora, dobre (aż za dobre) światło, wspaniała praca modela - ale tym cukierkowym filmom brakuje "jaj". Jest taki dowcip: czym się różni seks małżeński od pozamałżeńskiego... Tym czym świniobicie od polowania na dziki.
O ileż więcej emocji w często marnym technicznie materiale z "prawdziwego" nurkowania...

Siemka

Chyba się rozpędziłeś z ocenianiem. Jak masz jakieś uwagi co można poprawić to przedstaw a nie oceniasz.

Numer Gadu-Gadu
3995917

PostWysłany: 20-10-2010, 14:36    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

rybens napisał/a:
Chyba się rozpędziłeś z ocenianiem

Widz ocenia. Siłą rzeczy.
Nie było moim celem nikogo urazić. Film bez jaj (z gatunku "jaki mam fajny skuter") jest po prostu nudny. I tyle.
Powrót do góry

pawelw Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: a
Ilość nurkowań rocznie: 1
Oznaczenie stage: PawelW
PostWysłany: 20-10-2010, 21:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomM napisał/a:
tym cukierkowym filmom brakuje "jaj". Jest taki dowcip: czym się różni seks małżeński od pozamałżeńskiego... Tym czym świniobicie od polowania na dziki.

TomM napisał/a:
Widz ocenia. Siłą rzeczy.

prawda zawsze wg.własnych doświadczeń i przeżyć ...
Powrót do góry

Odpowiedz do tematu