tak ja mam doświadczenie, po tym jak dostałem ofertę na tlen, zapytałem jeszcze o hel................
skumali, że do nurkowania ma być i odesłali do lokalnych centrów nurkowych. Tak się zakończyły moje zakupy w zeszłym roku.
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 06-04-2011, 17:11
A taki tlen techniczny to nie ma przypadkiem jakiegoś akceptowalnego przez producenta poziomu zanieczyszczeń, który tak przypadkowo jest znacznie wyższy niż ten, przy którym godzimy się jeszcze tym oddychać? Zwłaszcza, pod znacznie wyższym ciśnieniem...
Czytałem wątek na direxplorers w sprawie tlenu we Francji - problemów więcej niż u nas... choć nie wiem czy to pocieszające.
Mam pytanie: czy przywiezienie flaszki 50l tlenu własnym samochodem i używanie tegoż tlenu do nurkowania narusza jakieś dziwne brukselsko-żabojadzkie przepisy?
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 13-04-2011, 12:52
ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par
route) reguluje przewoz niebezpiecznych przedmiotow i opisuje, jak oznakowane powinno byc auto. Tylko ADR nie dotyczy sie osob prywatnych jesli objetosc nie przekracza (IIRC) 1000l. W takim wypadku nie musisz znakowac auta, musisz jednak poprawnie znakowac butle i dobrze ja zabezpieczyc (n.p. przez przypiecie pasami do samochodu).
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum