Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Dyskryminacja nurków przeczytaj koniecznie
Autor Wiadomość
slawek290 Płeć:Mężczyzna
Użytkownik usunięty z forum

PostWysłany: 11-04-2011, 08:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Będę dzwonić do dyrektora aby nurkujący mieli imienne wejścia i jak ktoś coś zapieprzy to żeby się nie odbijało na pozostałych nurkach .Wypadki zderzenia się z pływającymi osobami powinny być natychmiastowo zgłaszane i nurek powinien zakończyć basenową karierę w trybie natychmiastowym.

arkac123 Płeć:Kobieta
Gosia Korzonek

Stopień nurkowy: Rescue
Ilość nurkowań rocznie: 80
Ubezpieczenie: DAN Family
Pomogła: 12 razy
PostWysłany: 12-04-2011, 07:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

slawek290 napisał/a:
Będę dzwonić do dyrektora aby nurkujący mieli imienne wejścia i jak ktoś coś zapieprzy to żeby się nie odbijało na pozostałych nurkach ..

Przecież tor wynajmuje IMIENNIE dany instruktor. Po takim zdarzeniu konkretny instruktor nie powinien już w przyszłości móc wynajmować toru, a dla innych nurków takie incydentalne zdarzenie nie powinno mieć konsekwencji - i moim zdaniem, to powinien być jeden z postulatów.

Inna sprawa, że takie postępowanie, jak powyższe, może się sprowadzić do tego, że basen będzie mógł wynajmować tylko jeden instruktor - np tak jest z basenem w Jaworznie Crying or Very sad .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

PostWysłany: 12-04-2011, 21:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

arkac123 napisał/a:
Przecież tor wynajmuje IMIENNIE dany instruktor. Po takim zdarzeniu konkretny instruktor nie powinien już w przyszłości móc wynajmować toru, a dla innych nurków takie incydentalne zdarzenie nie powinno mieć konsekwencji - i moim zdaniem, to powinien być jeden z postulatów.

Oni nas nie rozróżniają (stąd pomysł z kartą )-w recepcji są 3 osoby wynajmujące tory . Dla nich nurek to nurek .

Jastak Płeć:Mężczyzna
Jacek, AOWD

PostWysłany: 13-04-2011, 08:23    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sławek,
pomysł z kartą imienną i regulaminem korzystania z basenu jest ok. Myślę, że nikt nie będzie miał problemu z wypełnieniem karty i przestrzeganiem regulaminu. Ale chodzi tu chyba również o to, żeby ktoś kto dotychczasową b. dobrą atmosferę na basenie skutecznie zepsuł swoim zachowaniem, poniósł tego konsekwencje. Musiał przecież imiennie zrobić rezerwację toru i pokazać uprawnienia nurkowe przynajmniej jednego z nurkujących. Więc ustalenie konkretnego winnego nie powinno stanowić problemu. Może tym sposobem będzie mógł coś wyjaśnić i kogoś przeprosić????
Dobre stosunki basenu z nurkami nie są zbyt częste (jak większość z nas wie). Ja dojeżdżam do Oświęcimia z Krakowa. Tym bardzie powinniśmy zrobić wszystko, żeby tego basenu nie tracić.
Powrót do góry

Tomasz Pawęska Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tmx
Stopień instruktorski: TDI/SDI
PostWysłany: 13-04-2011, 16:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ja natomiast słyszałem że głownie chodzi o zanieczyszczanie wody basenowej. W sensie że na naszych sprzętach, skafandrach wnosimy do basenu wszystko co pływa w otwartych...

Cytat:

Ja jak idę na basen to zawsze czyszczę sprzęt pod czystą wodą

W zeszlym roku pracowałem na basenie, w którym woda spełnia I normę czystości " znaczy jakąś najwyższą" - klapki zostawia się w szatni i na basenie mozna poruszać się tylko boso Mr. Green

nasz sprzęt zamoczony w jakimś bajorku zawiera calą masę mirko - syfiostwa - i ze względu na ten temat także kilkukrotnie usłyszałem odmowę z wejsciem ze sprzętem.

Niedaleko mnie powstał basen specjalnie dla nurków, Super - tylko jesli chcesz wejść to musisz zapłacić na wypożyczenie sprzętu na miejscu, gdyż swojego niestety nie można - także ze względu na mikro i dorbno ustroje.

Szkoda ze budują komercyjny basen dla nurasów, a woda jest w jedynm obiegu z pozostałym zwykłym basenem

Myślę, że ten basen chyba nalezy dodać do rankingu basenow nie przyjaznych dla nurków Mr. Green
http://www.basen-koscierzyna.pl/basen_do_nurkowania

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 13-04-2011, 21:29    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jastak napisał/a:
Tym bardzie powinniśmy zrobić wszystko, żeby tego basenu nie tracić.

Jarek to napisz to na kompie i podeślij Wojtkowi do konsultacji a ja zajmę się zapodaniem tego dyrekcji basenu i negocjacją jak najlepszych warunków .

http://www.forum.divetrek.com.pl/viewtopic.php?t=5272

Tutaj poczytaj jak to widzi Wojtek .Można dodać też że sprzęt przed zamoczeniem w basenie ma być czysty i opłukany . I coś tam jeszcze wymyślać .
Ja bym to zrobił ale w pracy mam młyn jeszcze prze dwa tygodnie ,a po za tym na polskim spałem Laughing

AndrzejT Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: RD
PostWysłany: 14-04-2011, 07:24    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

nasz sprzęt zamoczony w jakimś bajorku zawiera calą masę mirko - syfiostwa - i ze względu na ten temat także kilkukrotnie usłyszałem odmowę z wejsciem ze sprzętem.

Jest w tym wiele prawdy. Może więc oprócz karty opracujmy sposób szybkiego czyszczenia naszego sprzętu, jakiś sposób dezynfekcji który skutecznie zapobiegnie wnoszenia "gapowiczów" na basen a jednocześnie zadowoli i uspokoi osoby odpowiedzialne za basen
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

martin Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST
PostWysłany: 14-04-2011, 07:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Niedomyty uzytkownik basenu zawiera podobne - jesli nie wieksze - ilosci najrozniejszego balastu biologicznego. I to zazwyczaj duzo grozniejszego niz to co wnosisz na sprzecie. Po to sa instalacje dezynfekujace i filtry w basenie, zeby sie tego pozbyc.

Zreszta wykluczenie sprzetu nie daje gwarancji na to, ze nie wniesiesz zycia jeziornego na bucikach, stroju kompielowym etc. IMHO ten argument jest tylko prostym wytlumaczeniem zeby pozbyc sie niewygodnych gosci.

ElBacio Płeć:Mężczyzna
Klub nurkujących poziomo POZIOMKI

Stopień nurkowy: T2
Stopień instruktorski: IT
PostWysłany: 14-04-2011, 08:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

AndrzejT napisał/a:
Może więc oprócz karty opracujmy sposób szybkiego czyszczenia naszego sprzętu, jakiś sposób dezynfekcji

Na jednym basenie, na którym "nurkowałem" kilka lat temu, wymagano aby sprzęt przed wejściem do wody był płukany pod prysznicami, a uprzednio posypany nadmanganianem potasowym (KMnO4), który ma właściwości bakterio- i grzybobójcze.
Nie wiem, czy w takiej formie dozowania miało to sens, ale tak robiliśmy ku zadowoleniu władzy basenu.

Bacio
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

martin Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST
PostWysłany: 14-04-2011, 09:21    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ElBacio napisał/a:
który ma właściwości bakterio- i grzybobójcze.

....oraz pieknie farbuje na fioletowo....

Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Odpowiedz do tematu