Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26-10-2011, 21:10
kwiatek napisał/a:
crowley napisał/a:
poza tym nie wiem czy wiesz, że aby napełnić kogoś butlę trzeba mieć... jego pisemną zgodę
No tak wiele "nowego", "dziwnego" się dowiedzieliśmy
to nie jest nowe ani dziwne, ale niestety wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że nasza odpowiedzialność za napełnienie butli nie kończy się w momencie odłączenia od sprężarki, ale w momencie kiedy gaz który nabiliśmy zostanie opróżniony...
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-10-2011, 05:41
ElBacio napisał/a:
hubert68 napisał/a:
Czyli każde wykonanie TMX, "gorącego" EAN czy każdego innego EAN parcialnie jest nielegalne?
crowley napisał/a:
tak
A możesz podać podstawę prawną teorii, że nie da się zrobić parcjalnie trimiksu?
Z tego co pamiętam, to nie wolno przelewać tylko ze zbiorników przenośnych.
Bacio
trochę czasu temu kurs miałem. ale poszukam, poszperam dam znać. to pamiętam, bo byłem zdziwiony że tego robić nie można na legalu i żadne gas mix etc blendery nie dają takich uprawnień;] na pewno jak napisał kolega wyżej butla 40-50 litró jest butlą w rozumieniu ustawy i tym samym jest zbiornikiem przenośnym;]
Stopień nurkowy: ortodoks Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 16 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-10-2011, 21:40
Przynajmniej raz w miesiącu jestem w dużej firmie zajmującą się dystrybucją gazów-firma ta sprzedaje gazy mojej osobie i mieszaniny do laserów firmy w której pracowałem mieszaniny o małym stopniu komplikacji i wymaganej małej dokładności są toczone bezpośrednio z przemysłówek metodami parcjalnymi-nie wiem jak ma się to do przepisów UDT ale jak jest to niezgodne to nie napełniajcie i nie nurkujcie i nie szukajcie dziury w całym.
Stopień nurkowy: Tmx
Stopień instruktorski: TDI/SDI Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 12 Paź 2009 Posty: 285 Skąd: 3city
Wysłany: 31-10-2011, 08:00
Cytat:
Mieszanie gazów może się odbywać legalnie za pomocą mieszałek.
zgadza się. przepis to przepis
co zrobić????
jak samo jak ograniczenie do 40 km/h na drodze szybkiego ruchu.
tak samo jak wiele innych durnych przepisów, chyba z żarówkami tak było.
przepisy napędzają interes dziwię się ze jeszcze nie przywykliście :
Wysłany: 01-11-2011, 10:44
ograniczenie do 40km/h można niby przekraczać póki nie trafimy na władzę, albo póki coś się nie stanie. podobnie z tym;] prokurator nie będzie patrzył na nic innego jak na przepisy;] tak więc cóż - ja nie przetaczam nurkuje tylko na powietrzu całe życie;] nigdy nie używam gorących nitroksów tak jakby ktoś się pytał ;]
Stopień nurkowy: Tmx
Stopień instruktorski: TDI/SDI Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 12 Paź 2009 Posty: 285 Skąd: 3city
Wysłany: 01-11-2011, 17:36
a ja jeżdzę 40 gdy jest ograniczenie
Rozwinęła się ciekawa dyskusja, więc przeniosłem ją do działu Sprężarkownia i tematu
Dokładność pomiaru czujników tlenowych
Tam proszę ją kontynuować.
Wojtek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum