Stopień nurkowy: a
Ilość nurkowań rocznie: 1
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: PawelW Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 12 Paź 2007 Posty: 448 Skąd: Pniewy
Wysłany: 03-12-2011, 22:15
Gratulacje , kto to mógł zrobic jak nie własnie Starnaś ...
Stopień nurkowy: ortodoks Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 16 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-12-2011, 23:19
Potwierdzam i gratuluję z Dahab Krzysztof Starnawski wykonał nurkowanie na głębokość 283 metrów ustanawiając rekord świata w nurkowaniu na obiegu zamkniętym.
Stopień nurkowy: a
Ilość nurkowań rocznie: 1
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: PawelW Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 12 Paź 2007 Posty: 448 Skąd: Pniewy
Wysłany: 03-12-2011, 23:22
Matych napisał/a:
283 metrów ustanawiając rekord świata w nurkowaniu na obiegu zamkniętym
Stopień nurkowy: DPV Cave
Ilość nurkowań rocznie: 250
Stopień instruktorski: Intro to cave
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 246 Skąd: Poznań/ Sardynia
Wysłany: 04-12-2011, 15:45
Nie zdziwiłbym się gdyby robił po prostu test ciśnieniowy swojego sprzętu przed eksploracją jaskiń, a rekord tak przy okazji przypadkowo się trafił
Stopień nurkowy: T1, tmx & cave
Ilość nurkowań rocznie: 90
Stopień instruktorski: Instr. GUE
Ubezpieczenie: DAN PROSLV Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 245 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-12-2011, 21:34
bez rozgłosu i szumu. Super.
Czas na Nuno teraz Już podobno szykują zmianę koszulek w Planet
pozdr z Dahab
_________________ Jak ktoś nie umie wytłumaczyć tematu prostymi słowami to znaczy, że go nie rozumie.
Stopień nurkowy: dualCCR Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 218 Skąd: zakopane
Wysłany: 07-12-2011, 12:51 Nurkowanie na 283m w Dahab, krotkie info
Witam
Udało nam się już wrócić do kraju i szykuję się już powoli do sezonu zimowego ( trochę praca w TOPR , trochę eksploracja Hranickiej Propasti)
Na samym początku chce podziękować za smsy, emaile i wpisy na forum doceniające pracę naszego całego zespołu.
Ja sam dziękuje Markowi, Rutkowi i Irence za pomoc i zabezpieczenie mojego nurkowania.
Główne nurkowanie na 283 m wykonaliśmy 2 grudnia i trwało ono 9 godzin. Wystartowaliśmy z hotelu przed 4 w nocy i wrócili dawno po zmroku. Całe nurkowanie zrobiliśmy startując z brzegu i wypływając daleko w morze w pław. Po osiągnięciu dna i wynurzeniu się do 100 m przy użyciu skutera pożyczonego od Stypy ( wielkie dzięki) dopłynąłem w toni do ścian Belsów i dalej pod Archem do Blue Hol gdzie na spokojnie wykonałem dekompresje.
Nurkowanie było wyszykowane na 300m ale niestety uderzyłem w dno troszkę płyciej. Jedyny komputer który wytrzymał to nurkowanie, nie zresetował się i nie przestał liczyć deco to mój Liquivision X1
Całe to nurkowanie jak i wcześniejsze na 100m, 130m, 180m robiłem na swoim dualrebreatherze zabierając wszystkie gazy z sobą i nie zabezpieczając tych działań obiegiem otwartym.
Nurkowanie miało parę ciekawych momentów, które opisze w dłuższym sprawozdaniu z naszego wyjazdu.
Tym czasem parę zdjęć autorstwa jak zwykle Ireny w galerii na naszej stronie www.dualrebreather.com oraz filmik z kamerki która zarejestrowała wskazania komputerów
Ponadto podziękowania dla bazy Planet Divers w Dahab, firmy Eques, GralMarine, LOLA.cz , Liquivision , Sławkowi Paćko i Ani, Tomkowi Zabierkowi, Wiesiowi Zahor, Romkowi Palaczowi i wszystkim którzy nas wspierali a niekoniecznie chcą by ich wymieniać :=)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum