Pomógł: 8 razy Dołączył: 30 Paź 2008 Posty: 568 Skąd: Connecticut, USA
Wysłany: 10-12-2011, 16:46
Krzysiek,
Wielkie gratulacje,pozostaje pod wrazeniem tego nurkowania.
Czy wypelniales handsety i pojemniki na baterie olejem mineralnym lub innym plynem?
Czy "na dole" obslugiwales rb manualnie, czy pozwoliles dzialac elektronice?
pzdr
Tomek
Stopień nurkowy: dualCCR Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 218 Skąd: zakopane
Wysłany: 14-12-2011, 14:43
Witam
Suchy skafander Equesa był szyty na miarę ale to standardowy model tyle tylko ze miał manszetę szyjną neoprenową i silikonowe manszety ręczne a zamek z przodu. Spokojnie możesz taki zamówić, koniecznie w kolorze czerwonym =)
Jeśli chodzi o handesety to były wzmacniane i zmienione uszczelnienia tak by wytrzymywały 35 ata. Ani elektronika ani bateria nie była zalana olejem. Standardowe nie wytrzymają takiego ciśnienia ( niestety sprawdziłem )
Rebreather zawsze obsługuje manualnie czy nurkuje na 20m czy aż na ponad 200m . elektronice pozwalam działać tylko przy dłuższych pobytach na stałej głębokości. Oczywiście jest ona również moim zabezpieczeniem gdybym się fest zapomniał =)
Tomek, pod koniec maja Bobby Franklin zaprosił mnie na Florydę bym zaprezentował swojego dualreba i projekty , które na nim zrobiłem głównie w jaskiniach, na coroczną konferencję NSS-CDS więc może się tam spotkamy i szerzej odpowiem na twoje pytania
Pomógł: 8 razy Dołączył: 30 Paź 2008 Posty: 568 Skąd: Connecticut, USA
Wysłany: 15-12-2011, 02:07
k.Starnawski napisał/a:
elektronice pozwalam działać tylko przy dłuższych pobytach na stałej głębokości. Oczywiście jest ona również moim zabezpieczeniem gdybym się fest zapomniał =)
Bylem ciekawy jak stabilne bylo Twoje ppO2, na tej glebokosci, glownie dlatego, ze na podstawie testow NEDU, procedury Navy sugeruja uzywanie elektroniki na glebokosciach powyzej 1000' . Wg 'nich' manualne wtryski sa malo precyzyjne, w takich warunkach , i moga prowadzic do krotkotrwalych/lokalnych nieregularnosci w dystrybucji tlenu w petli.
k.Starnawski napisał/a:
Tomek, pod koniec maja Bobby Franklin zaprosił mnie na Florydę bym zaprezentował swojego dualreba i projekty , które na nim zrobiłem głównie w jaskiniach, na coroczną konferencję NSS-CDS więc może się tam spotkamy i szerzej odpowiem na twoje pytania
Super! fajnie by sie bylo spotkac. Jak tylko czas pozwoli postaram sie dotrzec.
Stopień nurkowy: dualCCR Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 218 Skąd: zakopane
Wysłany: 27-12-2011, 12:50
Fotokast autorstwa Ireny Stangierskiej przedstawia nasz trening i przebieg akcji nurkowej w czasie której osiągnąłem głębokość makymalną 283 m w Dahab/ Egipt.
Pierwszy tydzień to głównie trening, szukanie odpowiedniego miejsca i logistyki dla naszych nurkowań. Drugi tydzień to seria głębszych nurków i dopracowywanie detali.
Fotocast przedstawia względnie chronologicznie wydarzenia
Stopień nurkowy: DPV Cave
Ilość nurkowań rocznie: 250
Stopień instruktorski: Intro to cave
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 246 Skąd: Poznań/ Sardynia
Wysłany: 27-12-2011, 14:07
Rewelacja
Wygląda to jak sielskie niedzielne popołudnie spędzone w rodzinnym gronie, w sumie chyba jest to całkiem trafny opis z drobnym szczegółem niedzielnego nurka CCR na prawie 300m
Tylko relacja, choć świetna, aż krzyczy o materiał video
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum