Stopień nurkowy: Adv. EAN, Tech Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: Adv. Rec TMX, OWSI
Ubezpieczenie: NFZ
Wysłany: 18-01-2012, 16:55 Alternatywa dla motylków - nakrętki do płyty
Producent zamawianych przeze mnie pokręteł do Apeksów zaproponował mi zakup nakrętek, które mogą z powodzeniem zastąpić klasyczne motylki, którymi przykręca się płyty. Dostałem jeden komplet do testów i za jakiś czas napiszę jak się one sprawdzają.
Nakrętki wyglądają tak:
Wykonane są ze stali nierdzewnej 316 Stainless Steel. Podobno je chwalą (producent chwali się sprzedanymi 400 kompletami na terenie UK). Ich cena to ok. 15 GBP za komplet - podobnie jak z pokrętłami - jeżeli zamówimy więcej, pewnie dostaniemy zniżkę, wszystko kwestia ilości chętnych.
Jak trochę ich poużywam, to napiszę jak się sprawdzają - jeżeli będzie to warte zachodu, to mogę zorganizować podobną akcję jak z pokrętłami.
Wysłany: 18-01-2012, 21:24
Jak gdzieś znajdę suwmiarkę to podam
Koleś produkuje je w dwóch wersjach - europejskiej (8 mm) i amerykańskiej (5/16''), więc gdyby ktoś był zainteresowany, powinien sprawdzić jakie ma śruby.
Wysłany: 18-01-2012, 22:47
Suwmiarka oczywiście zginęła, kiedy jest potrzebna , więc zmierzyłem linijką - myślę, że powinno wystarczyć.
Średnica duża (czyli liczona między końcami tych ząbków do łapania) - 30 mm, średnica mała (okrąg pod ząbkami, czyli część stykająca się z płytą) - 17 mm, wysokość - 15 mm.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany już teraz, to oczywiście można zamawiać (proponowałbym na PW, żeby nie zaśmiecać tematu). Na chwilę obecną na stanie jest 40 kompletów europejskich i 15 amerykańskich. Obecna cena to 15 GBP/komplet + darmowa przesyłka z UK (trzeba tylko doliczyć przesyłkę na terenie kraju - ok. 8 zł listem poleconym w kopercie bąbelkowej lub odbiór osobisty). Jeżeli będzie chętnych na 10 zestawów, to dostaniemy jakąś zniżkę 8) Czas realizacji będzie zależny od tego jak szybko zbierze się grupa chętnych - czyli co najmniej 10 zestawów.
Swoje wrażenia z ich używania będę w stanie opisać za jakieś 2-3 tygodnie, bo obecnie mam sesję i niewiele czasu na wchodzenie do wody
Stopień nurkowy: nTMX, FullCave
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: CYBORG Pomógł: 7 razy Wiek: 53 Dołączył: 05 Gru 2008 Posty: 163 Skąd: Kraków
Wysłany: 19-01-2012, 18:51
No dobra, ale co dają takie bajer-nakrętki oprócz bajer-wyglądu w stosunku do zwykłych motylków. Ja jakoś nie zauważam plusów dodatnich...
Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-01-2012, 00:08
Beat napisał/a:
Przemoo, a mógłbyś podać wymiary?
Chętnie bym przytulił, ale mam płytę Tomka, i nie wiem, czy wejdą na wysokość?
W plecy to Ci wejdą Masz płytę do singla. Możesz pokombinować z tymi, które zobrazował Martin, jest duża szansa na sukces po rozwierceniu (a lepiej po dowierceniu oddzielnych) otworów.
Wysłany: 20-01-2012, 23:04
Ok, dzisiaj zrobiłem pierwszy test - mam płytę stalową DTD i pasują bez problemu. Nic mi nie wystaje i nie ciśnie, więc pod tym względem problemów z nimi nie ma.
Nakręca się je dużo wygodniej niż motylki. Jest to dużym plusem zwłaszcza w przypadku używania kieszeni na bojkę. Mam kieszeń DTD i przy nakręcaniu dolnego motylka zawsze musiałem się nagimnastykować trochę, żeby trafić nim na śrubę tak, żeby załapał i potem go nakręcić - motylek ma tylko dwa skrzydełka, za które można łapać i kręcić. Te nakrętki mają ich, co prawda mniejszych, ale pięć.
Ogólnie rzecz biorąc - jestem zadowolony. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jak będą współpracować z innymi płytami, więc trzeba to zmierzyć przed zamówieniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum