Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-02-2012, 22:39 Podwyżka cen w SANTI
Od 15 lutego ceny w SANTI idą w górę.
Przykłady niektórych zmian w skafandrach/ocieplaczach szytych na miarę (ceny detaliczne):
Espace 5750
Elite 7490
Enduro 6200
Ocieplacze:
BZ400 1429
BZ200 1199
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: TMX/Cave
Ilość nurkowań rocznie: 110
Ubezpieczenie: DAN/SPTSLV Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 233 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2012, 00:02
To jak dobrze liczę to przy Espace na miarę to ok 25% podwyżki (kosztował 4700 PLN).
Nie jestem przekonany czy można to racjonalnie uzasadnić, ale jak to w życiu prywatni producenci rządzą sie swoimi prawami.
Zgraniczne firmy, nie mniej renomowane i nie tylko z branży ubraniowej, starają się trzymać powszechnie uznawanych na świecie standardów biznesowych (uzględniają cenę waluty, surowców, ropy, wskazniki inflacji i ekonimiczne) - podwyżka roczna 5-7% do bardzo dużo.
Ciekawe kiedy zaczną się obiżki żeby utrzymać klientów ?
Kolejnym pytaniem jest: co jest wartością extra lub wartościa dodaną, którą klient otrzymuje w ramach tych 25%, może o czyms nie wiemy.
Stopień nurkowy: NTMX
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 08 Paź 2006 Posty: 483 Skąd: śląsk
Wysłany: 02-02-2012, 10:30
Wojtek Filip napisał/a:
Espace 5750
Ale przy tej cenie standardowego espace'a to chyba rozsadniej bedzie kupic cos bardziej "polskiego" typu OP czy Eques... bo ta cena zbliza sie prawie do DUI.
Stopień nurkowy: drugi
Wysłany: 02-02-2012, 11:08
Wyluzujcie, to ich prawo i decyzja, a klient decyduje swoim portfelem. Pewnie wiedza co robia.
Teraz nikt nie powie ze dui jest drogie, za to wiele osob stwierdzi ze ursuit jest tani
Stopień nurkowy: tmx, cave, ccr, dpv
Stopień instruktorski: xr, dan
Ubezpieczenie: nfz ;)
Oznaczenie stage: WIECZNY Pomógł: 6 razy Wiek: 41 Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 654 Skąd: Szczecin
Wysłany: 02-02-2012, 12:15
Turbik napisał/a:
Yeald napisał/a:
Teraz z czystym sumieniem mogę przestać oszczędzać na mój wymarzony skafander.
Lepiej bym tego nie ujął...
u mnie rezygnacja z zakupu skafandrow (dwoch) to dedcyzja sprzed miesiaca, dlugo nad nia myslalem, teraz tez mam czyste sumienie. Moze temat powroci wiec w przyszlym roku, albo wezme pod uwage inne firmy
Stopień nurkowy: NTMX Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 136 Skąd: Opole
Wysłany: 02-02-2012, 13:25
Może się nie znam ,bo zaledwie 14 lat pracuję w handlu, ale podwyżki 20% robią firmy ,które nie chcą już sprzedawać swoich produktów. Ciekawa polityka ,ale każdy kto ma firmę lub nią zarządza może tak sobie zrobić.
Życzę wielu sprzedanych produktów firmie Santi
Stopień nurkowy: * * Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 88 Skąd: Leszno
Wysłany: 02-02-2012, 14:40
Zwiększenie możliwości produkcyjnych ponad pewien pułap jest często nieopłacalne i niesie za sobą potrzebę zwiększenia o o wiele większy procent obrotu. To ruch bardziej ryzykowny niż "zadbanie" o mniejszy obrót ale większy zysk. Bez dodatkowych inwestycji można zwiększyć dochód nawet przy spadku obrotu.
Moim zdaniem Svenka masz rację częściowo. Myślę, że chcą jedynie ograniczyć realizację zamówień. Turbik - moim zdaniem grupą docelową będzie klient z grubszym portfelem bez względu na to jaka waluta w nim będzie.
Nurek ma chyba sporo racji. Pozostaje nam wyluzować i uszanować ich prawo do kształtowania swojej polityki. Pewnie sporo jest też innych składowych przyczyniających się do tej decyzji o których nie mamy pojęcia. Należę do grupy, której udało się kupić ich produkt wcześniej więc jestem zadowolony podwójnie. Że załapałem się na niższe ceny i że produkt spełnia moje oczekiwania.
Zastanawiam się jak te zmiany odbiją się na mojej kieszeni podczas serwisów. Aż idę luknąć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum