Stopień nurkowy: decotime.org
Wysłany: 07-02-2012, 10:10 Cena Helu podatek od kopalin
Dzisiaj zadzwoniłem do dostawcy gazów. Powitał mnie radosną wiadomością: cena Helu wzrosła o 44%. Nasz Rząd wprowadził podatek od kopalin. Co ciekawe jedyną kopalnią (w naszym rejonie) gdzie jest wydobywany HEL jest PGNIG SA z Odolanowa.
link
Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-02-2012, 11:18
A czy ta ustawa nie nakłada podatek na wydobycie jedynie miedzi i srebra ?
Stopień nurkowy: IANTD Trimix
Stopień instruktorski: IANTD Normoxic Tmx
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2006 Posty: 492 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-02-2012, 23:44
Podatek jaki by nie był można albo pokryć własną marżą albo przerzucić na klienta końcowego. Można też wykorzystać kryzys lub inny podatek aby usprawiedliwić zwykłą podwyżkę cen...
~S
_________________ Someday we are all gonna di(v)e..
Stopień nurkowy: decotime.org
Wysłany: 08-02-2012, 16:55
Tak ale to jest cena jak sobie dowieziesz butle do nich. Jak kupujesz gas od firmy pośrednika to już masz inną cenę. Ja podliczyłem ceny swoje stare i swoje nowe i tyle mi wyszło.
Właśnie postanowiłem zakończyć sezon narciarski i się coś trochę za nurkowanie wziąć i wybrałem się do Messera po gazy.
A tu noworoczna niespodzianka - butla helu kosztuje ponad 1000 PLN!!!
Nie udało się uzyskać informacji skąd taka wysoka podwyżka (w zeszłym roku flaszka kosztowała ~700 PLN).
No niestety
Dobrze, że się w samą porę na reba przesiadłem...
klon napisał/a:
oglądałem parę dni temu cennik Linde w Poznaniu i 50 He - około 700 PLN
Linde ma hel 4.0 (Messer 4.6) który zawsze był trochę tańszy.
Pozostaje mieć nadzieję, że ten cennik z zeszłego roku ciągle jest aktualny.
Dzięki za info.
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 05-03-2012, 10:45
Konrad Dubiel napisał/a:
Pozostaje mieć nadzieję, że ten cennik z zeszłego roku ciągle jest aktualny.
Właśnie szykuję zakup gazów do firmy, mam aktualne oferty z 4 firm. Ceny są w przedziale 620-750, w zależności od czystości gazu, firmy i ceny za dzierżawę butli
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum