Stopień nurkowy: 3= Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Mar 2011 Posty: 133 Skąd: Neverland
Wysłany: 20-02-2012, 23:10
Piotr Szewczyczak napisał/a:
ps2. da się zauważyć bardzo ambicjonalne podejście w nurkowaniu, wręcz rywalizację a przecież chodzi o coś zgoła przeciwnego o współpracę i partnerstwo, a nie o udowadnianie kto ma lub umie coś tam lepiej, szybciej, dłużej itp itd...
Ale nie zaprzeczysz, że taka postawa ma również pozytywne aspekty. Gdyby nie wrodzona chęć chęć bycia lepszym od kolegów, większość z nas nie czułaby parcia, by poszerzać swoją wiedzę czy umiejętności praktyczne. A tak, potrafimy godzinami siedzieć na platformie w dużej mierze po to, by mieć o 0.5 stopnia mniejszą odchyłkę od trymu niż reszta towarzystwa
Stopień nurkowy: ext range itda Pomógł: 2 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2012 Posty: 144 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-02-2012, 09:20
piotr_c napisał/a:
Piotr Szewczyczak napisał/a:
ps2. da się zauważyć bardzo ambicjonalne podejście w nurkowaniu, wręcz rywalizację a przecież chodzi o coś zgoła przeciwnego o współpracę i partnerstwo, a nie o udowadnianie kto ma lub umie coś tam lepiej, szybciej, dłużej itp itd...
Ale nie zaprzeczysz, że taka postawa ma również pozytywne aspekty. Gdyby nie wrodzona chęć chęć bycia lepszym od kolegów, większość z nas nie czułaby parcia, by poszerzać swoją wiedzę czy umiejętności praktyczne. A tak, potrafimy godzinami siedzieć na platformie w dużej mierze po to, by mieć o 0.5 stopnia mniejszą odchyłkę od trymu niż reszta towarzystwa
Ależ oczywiście, że tak, ambicjonalne podejście ma różne twarze:)
To o czym piszesz, nazwałbym samodoskonaleniem i dążeniem do hmm ideału? )
Mnie przeraza podejście o charakterze typowej rywalizacji sportowej, która zakłada walkę i rywalizację, da sie czasem zaobserwować różne zachowania nad i pod wodą, zresztą pewnie każdy z nas miał za sobą jakiś incydent, kiedy tak rozumiana "ambicja" pchnęła nas do zrobienia czegoś co nie do końca na pasowało i oceniając na zimno nie powinno byc wykonane.
Każdy z nas ma swój własny pomysł na życie, podobnie jak na nurkowanie, grunt, żeby się w tym za bardzo nie zakręcić i zachować zdrowy dystans:)
Ps. swoją droga psychologia nurkowania itp itd, wydaj się być bardzo ciekawym i szerokim jak rzeka tematem, może udamy się na kozetki i spłodzimy jakieś badania
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 21-02-2012, 09:33
A ja myślę, że to jest jeszcze kwestia tego, jak kto rozkłada akcenty - na ile istotne jest dla niego (lub niej) samo nurkowanie i procent nurkowania w nurkowaniu (patrząc na czas spędzany pod wodą vs cała reszta dnia), a na ile cała otoczka. Bo czasami, niezależnie od parcia na cyfrę, rywalizacji, chęci bycia lepszym od innych albo chociaż dla samego siebie, jest jeszcze kwestia po prostu fajnego spędzania czasu. Że się przyjedzie, pogada, na spokojnie bez ciśnienia poskręca graty, zrobi nura, potem spokojnie grilika, pogadać, za jakiś czas do wody - i tak powoli i leniwie dzień upłynie. A czasami jest tak, że ktoś ma ciśnienie na "idźmy", "zróbmy", "szybciej" i jest po prostu z taką ekipą niekompatybilny - bo mu się wszędzie spieszy a spędzanie czasu z ludźmi inne niż pod wodą uważa za stratę czasu. I wtedy jest problem. W drugą stronę też - przyjeżdża ekipa, punktualnie o 7:59 chcą do wody a tu ktoś ma luz...
Więc z psychologii nurkowania - myślę że w dużej mierze sama kwestia doboru zespołu dużo załatwia. Takiego, który nie tylko potrafi nurkować, ale także jest na poziomie priorytetów mocno dograny także nad wodą.
Stopień nurkowy: ext range itda Pomógł: 2 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2012 Posty: 144 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-02-2012, 22:15
Yavox napisał/a:
A ja myślę, że to jest jeszcze kwestia tego, jak kto rozkłada akcenty - na ile istotne jest dla niego (lub niej) samo nurkowanie i procent nurkowania w nurkowaniu (patrząc na czas spędzany pod wodą vs cała reszta dnia), a na ile cała otoczka. Bo czasami, niezależnie od parcia na cyfrę, rywalizacji, chęci bycia lepszym od innych albo chociaż dla samego siebie, jest jeszcze kwestia po prostu fajnego spędzania czasu. Że się przyjedzie, pogada, na spokojnie bez ciśnienia poskręca graty, zrobi nura, potem spokojnie grilika, pogadać, za jakiś czas do wody - i tak powoli i leniwie dzień upłynie. A czasami jest tak, że ktoś ma ciśnienie na "idźmy", "zróbmy", "szybciej" i jest po prostu z taką ekipą niekompatybilny - bo mu się wszędzie spieszy a spędzanie czasu z ludźmi inne niż pod wodą uważa za stratę czasu. I wtedy jest problem. W drugą stronę też - przyjeżdża ekipa, punktualnie o 7:59 chcą do wody a tu ktoś ma luz...
Więc z psychologii nurkowania - myślę że w dużej mierze sama kwestia doboru zespołu dużo załatwia. Takiego, który nie tylko potrafi nurkować, ale także jest na poziomie priorytetów mocno dograny także nad wodą.
I tu się zgadzam w 200%, w końcu na wyjazdach nurkowych pod wodą spędzamy nie wielki ułamek czasu a cała reszta to fajna/kompatybilna ekipa i kuuupa wspólnie spędzonego czasu razem. W zasadzie nic dodać nic ująć i może tego się trzymajmy ?
Stopień nurkowy: AOWD
Ubezpieczenie: DAN
Wysłany: 22-02-2012, 11:34
bartek_vtx napisał/a:
początkującym nurasem i mogę potwierdzić, że przy odrobinie wysiłku można znaleźć tutaj wszystko. Nie wiem czy jest potrzeba tworzenia osobnego miejsca na forum .
Czytam forum od pół roku dość regularnie (a już na pewno przed każdym zakupem, wyjazdem itp ) i to forum jest kopalnią wiedzy. Tyle że- jak to w kopalni - czasem trzeba się narobić, żeby znaleźć...
To prawda, że:
bartek_vtx napisał/a:
Jezeli ktos poświęci dziesiąt godzin na zapoznanie z forum znajdzie odpowiedzi na większość swoich pytań.
ale nie zawsze się ma te "dziesiąt godzin"... Szczerze - męczy mnie przedzieranie się przez 7 stron tematu, gdzie w 40% postów rozumiem prawie wyłącznie łączniki
Ja też uważam, że taki dział jest super pomysłem. Po pierwszej wizycie na forum i kursie OWD byłam przytłoczona - zwłaszcza nomenklaturą i gąszczem informacyjnym (jak to ktoś napisał - offtopy tak od 5 posta , ale to chyba na każdym forum tak jest).
Dział dla początkujących pozwoliłby osobom, które chcą się samodoskonalić i wiedzieć więcej trochę się "opływać" w tematach, żeby potem nie zadawać na forum ogólnych banalnych pytań (chociaż podobno nie ma głupich pytań, tylko głupie odpowiedzi), a przy tym nie czuć się jak ignorant/ka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum