Stopień nurkowy: AdvEAN
Ubezpieczenie: DAN/SPTSLV
Oznaczenie stage: SPG Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 31 Sie 2011 Posty: 242 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-03-2012, 05:27 Ocena ryzyka
Koleżanka prowadzi badania nt. ryzyka związanego z uprawianiem tzw. sportów extremalnych. ( Szczegóły na stronie http://neuroskoki.info/ryzyko-oczami-ryzykantow/ ) Ujęła w badaniach również nurkowanie, ale... nurki mogą być różne, tak samo jak skoki spadochronowe które autorka namiętnie uprawia
Stąd też pojawiło się pytanko, jak nurkowie postrzegają ryzyko związane z uprawianiem tego typu dyscyplin?
Ciekaw jestem, jak postrzegacie ryzyko w niżej wymienionych dyscyplinach. Bardzo proszę o ocenę np. w skali 1 do 5 (1- niskie, 5- bardzo wysokie).
1. Nurkowwnie rekreacyjne (open water, max. 30m)
2. NUrkowanie techniczne (jaskinie, kopalnie, duże głębokości)
3. Skoki spadochronowe typu free fall z 4000m.
4. Skoki spadochronowe typu B.A.S.E. (budynki, maszty, mosty, klify itp.)
(Jeśli ktoś nie chce publicznie się wyrazić poproszę o PW lub maila.)
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-03-2012, 09:04
ad.1 - 4
ad.2 - 4
ad.3 - 2
ad.4 - 4
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: T1, tmx & cave
Ilość nurkowań rocznie: 90
Stopień instruktorski: Instr. GUE
Ubezpieczenie: DAN PROSLV Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 245 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-03-2012, 15:40
ad.1 - 3
ad2. - 4
ad.3 - 3
ad.4 - 5
_________________ Jak ktoś nie umie wytłumaczyć tematu prostymi słowami to znaczy, że go nie rozumie.
Stopień nurkowy: Fundamentals GUE
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver
Oznaczenie stage: Andy Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Lip 2010 Posty: 841 Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 05-03-2012, 17:06 Re: Ocena ryzyka
Ciekaw jestem, jak postrzegacie ryzyko w niżej wymienionych dyscyplinach. Bardzo proszę o ocenę np. w skali 1 do 5 (1- niskie, 5- bardzo wysokie).
1. Nurkowwnie rekreacyjne (open water, max. 30m)
2. NUrkowanie techniczne (jaskinie, kopalnie, duże głębokości)
3. Skoki spadochronowe typu free fall z 4000m.
4. Skoki spadochronowe typu B.A.S.E. (budynki, maszty, mosty, klify itp.)
(Jeśli ktoś nie chce publicznie się wyrazić poproszę o PW lub maila.)
1.3
2.4
3.4
4.5
swoją drogą zastanwiam, czemu taki nisko oceniacie BASE? osobiście jako posiadacz trochę ponad 120 skoków free z 4000+( dwa skoki z sytacją skrajnie awaryjną) uważam, że ten sport jest najniebezpieczniejszym ze znanych mi " extremalnych"
pozdrawiam
Andy
_________________ ..." Więszość jest głupia, im większa większość tym głupsza. "
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 05-03-2012, 17:23
Jesli chodzi o skoki spadochronowe to trudno mi sie wypowiadac na temat o ktorym nie mam zielonego pojecia.
Zastanawia mnie natomiast klasyfikacja nurkowan (A)OWD mniejsza od nurkowan "technicznych". IMHO te drugie sa mniej niebezpieczne - zarowno nurek jest zazwyczaj duzo lepiej przygowany jak i sprzet zdecydowanie mniej zawodny.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Stopień nurkowy: średni
Wysłany: 17-03-2012, 16:51
W zasadzie to taką teorię można odnieść do większości sportów ekstremalnych,a właśnie to ryzyko sprawia,ze chcemy je uprawiać. Im bardziej niebezpieczne,tym więcej adrenaliny. Właśnie o to chodzi.
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 31-01-2014, 01:28
Wychodzi na to, że nawet skoki spadochronowe są bezpieczniejsze, jeżeli można wykorzystać potencjał zespołu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum