Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-2012, 16:35 Problem
Hej.
Z kalendarza wynika, że pewien mały człowiek będzie miał niedługo urodziny.
Pomysł jest taki, żeby w jego pokoju zaroiło się od balonów. Na dodatek fruwających.
Macie jakieś doświadczenia z tmx i napełnianiem balonów?
Jaki sprawdza się optymalnie?
Po krótkim badaniu rynku baloniarskiego okazało się, że określa się szybkość lotu balonów, ich wielkość pod kątem widoczności z imprezy, kolor i pogodę i jeszcze sporo innych . Na dodatek baloniarze powinni być zaopatrzeni w specjalną mieszałkę pozwalającą dostosować skład mieszaniny do aktualnie panujących warunków, a balony uszczelnić od środka dedykowanym żelem, opóźniającym przenikanie helu.
Czyli nie mam ani sprzętu, ani uprawnień żeby działać, ale może uda się coś ze stage spuścić i po sprawie?
Macie jakieś doświadczenie na tym polu? Do napełnienia mam 30-50 balonów o średnicy 25-30cm. Może jest jakiś "hel balonowy" dostępny od ręki?
Czy może lepiej kupić misia ?
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: T1, tmx, cave, dpv
Stopień instruktorski: IANTD
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 10 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Wrz 2010 Posty: 203 Skąd: gdańsk
Wysłany: 18-03-2012, 17:16
kiedyś znajomi potrzebowali kilku takich balonów. Po paru próbach wyszło że musieliśmy użyć 12/60 aby się unosiły.
ale można zamówić gotowe:
heldobalonow.pl
(nie mam nic wspólnego z tą firmą
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-2012, 17:45
Panowie - dziękuję.
Pozostaje sprawdzić co na to okoliczny mieszacz i wybrać dogodną opcję.
Pozdrawiam,
Wojtek
S. Lem
Stopień nurkowy: M1
Wysłany: 18-03-2012, 21:42
Witam.
Ja kiedyś musiałem napełnić coś koło 300 balonów. Odkręciłem II stopień od automatu, końcówka węża akurat wchodziła w balonik, prędkość napełniania dobra Napełniałem powietrzem ale to chyba żadna różnica.
_________________ (...) Robię coś solo, bo mi to z różnych powodów po prostu odpowiada, a potem schodzę na dół lub wychodzę do góry i mam potrzebę napić się piwa w dobrym towarzystwie.
Ale wspólne picie piwa to nie to samo co wspólne nurkowanie.(...)
Krzysztof S.
Stopień nurkowy: M1
Wysłany: 18-03-2012, 21:43
O! Popełniłem już ponad 100 postów
_________________ (...) Robię coś solo, bo mi to z różnych powodów po prostu odpowiada, a potem schodzę na dół lub wychodzę do góry i mam potrzebę napić się piwa w dobrym towarzystwie.
Ale wspólne picie piwa to nie to samo co wspólne nurkowanie.(...)
Krzysztof S.
Stopień nurkowy: ortodoks Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 16 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-2012, 22:58
Wojtek na sylwestra napełniłem 100 poszło poszło jakieś pół stage 80-siątki po około 8 godzinach bujania się pod sufitem pierwsze zaczeły spadać rano nie było ani jednego-czysty hel baloniki wiązane na supełek
Stopień nurkowy: Tmx, Cave and Wreck
Stopień instruktorski: IANTD IT, TMX, Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 399 Skąd: Szczecin
Wysłany: 20-03-2012, 09:57
W Gdyni, Łukasz Piórewicz wypożycza za nieduże pieniądze butle z helem balonowym.
Wysłany: 20-03-2012, 18:11
Panowie - załatwione.
Flacha z tmx balonowym będzie czekać na mnie w Vertigo. Na wyposażeniu stosowna dmuchawica co bynie musieć wciągać helu w płuca, a potem w balon .
Raz jeszcze dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Wojtek
S. Lem
Wysłany: 20-03-2012, 18:25
Jasne - przeanalizuję i ładnie opisze i zakapuję co było w środku.
S. Lem
"Hel balonowy" zawiera tlen. Dla bezpieczeństwa dzieciaków (i nie tylko) które chciały by się zabawić w zmianę głosu. I z tego powodu lepiej go użyć niż resztek jakiegoś "głębokiego" TMX.
_________________ W gruncie rzeczy nie chodzi wcale o to co umiesz, lecz o to w jaki sposób korzystasz ze swoich umiejętności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum