Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70 Pomógł: 35 razy Wiek: 61 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 2578 Skąd: Katowice
Wysłany: 22-03-2012, 12:01 Jak zostaje się instruktorem jaskiniowym
Temat ten wydzieliłem z wątku traktującego o technikach ratowniczych w nurkowaniu podlodowym. Zainteresowanych zapraszam: klik
Wojtek
ElBacio napisał/a:
Na kursach jaskiniowych poręczuje się od strefy wód otwartych do stałej poręczówki
Chyba to niewłaściwe uogólnienie.
Na moim kursie jaskiniowym poręczowanie treningowe zespołowe (6 kołowrotków) odbywało się na dystansie 800 m w jaskini, a jak pamietam były "poprawki" - czyli kolejne treningi uzupełniające na dystansach 200-300 m (2 kołowrotki 200+100).
Poręczowanie i deporęczowanie jest zadaniem zespołowym, nie chodzi tylko o idywidualne umiejętności posłużenia sie kołowrotkiem, ale o zespołowa umiejetnośc posłużenia się poręczówka, bo to nie to samo.
To prawda, że w warunkach florydzkiej turystyki jaskiniowej poręczuje sie (lub nie) od otwartej wody do głównej liny.
Ale na tej samej Florydzie są jaskinie, gdzie istnieje tylko główna lina i boczne korytarze nie maja w ogóle stałego oporęczowania, lub też główna lina biegnie tylko do pewnej odległości.
Wreszcie nawet w turystycznych dobrze znanych jaskiniach Florydy są miejsca, gdzie stała poręczówka jest załozona w latach 70-tych i zapuszczanie sie tam na 40-letniej poręczówce jest wyszukaną formą samobójstwa. Choćby w Madison w niewielkiej odległości od wejścia sieć korytarzy oplatająca Godzilla Room ma poręczówke Franka Martza, rozłażącą sie w palcach...
Jak zwykle wszystko zależy od człowieka, a właściwie od ludzi.
Widziałem kursy jaskiniowe w ciepłej wodzie Florydy bardzo konkretne.
Jeśli twój kurs obejmował poręczowanie od strefy wód otwartych do głównej liny, to może właściwe byłoby potrenować przez decyzja o nurkowaniu zależnym od własnej poręczówki?
Stopień nurkowy: T2
Stopień instruktorski: IT Pomógł: 6 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 521 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-03-2012, 12:30
TomM napisał/a:
Chyba to niewłaściwe uogólnienie.
Jako "kurs jaskiniowy" rozumiem Basic/Intro To Cave.
TomM napisał/a:
gdzie istnieje tylko główna lina i boczne korytarze nie maja w ogóle stałego oporęczowania, lub też główna lina biegnie tylko do pewnej odległości.
To już Full Cave, a więc kolejny stopień jaskiniowy - i to właśnie początek doświadczenia ponad "zwykłe" nurkowanie, o którym pisałem.
TomM napisał/a:
Jeśli twój kurs obejmował poręczowanie od strefy wód otwartych do głównej liny, to może właściwe byłoby potrenować przez decyzja o nurkowaniu zależnym od własnej poręczówki?
Cenna rada. Po Full Cave szkoliłem się na dwóch kursach jaskiniowych instruktorskich, ale nauki nigdy za wiele, więc cały czas trenuję.
Stopień nurkowy: T2
Stopień instruktorski: IT Pomógł: 6 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 521 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-03-2012, 14:58
judas napisał/a:
To kto może szkolić instruktorów jaskiniowych?
Wg. standardów: "This program may be conducted by the TDI Headquarters Training Staff and/or a senior instructor who has been approved by TDI Headquarters to evaluate instructor candidates."
Organizacja wyznacza na dany kurs "grupę szkolącą" i zatwierdza kandydatów. Podobnie jest np. z kursem trenerskim (OW), gdyż w TDI nie ma poziomu "Instructor Trainer Trainer".
Ilość nurkowań rocznie: 70 Pomógł: 35 razy Wiek: 61 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 2578 Skąd: Katowice
Wysłany: 22-03-2012, 17:48
ElBacio napisał/a:
Wymaganie wstępne na instruktora Cavern
To chyba nie jest odpowiedź na moje pytanie. Zostawmy to w takim razie.
Z ciekawości: Gdzie zrobiłes te minimum 100 nurkowan jaskiniowych i ile ci to zajęło?
Stopień nurkowy: cały czas - uczeń :) Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Sie 2011 Posty: 257 Skąd: Polska
Wysłany: 22-03-2012, 19:35
ElBacio napisał/a:
TomM napisał/a:
Cenna rada. Po Full Cave (...).
pociesza mnie, że nie tylko mi się zdarza przeoczyć te napisy pod zdjęciem
ElBacio napisał/a:
Organizacja wyznacza na dany kurs "grupę szkolącą" i zatwierdza kandydatów. Podobnie jest np. z kursem trenerskim (OW), gdyż w TDI nie ma poziomu "Instructor Trainer Trainer".
hmm, ciekawe to ? pewnie odpowiedz można znależc czytając przepisy regulujące działalność SDI/TDi, ale wybaczysz, ze mi się nie chce ?
Zatem zapytam- organizacja, czyli w tym wypadku, kto ? I ile osób liczy taka grupa szkoląca? Wszystkie nurkowania, ćwiczenia itp. odbywają sie w grupie, czy pojedyńczo ? I aby nabyć uprawnienia, grupa musi jednogłosnie zaakceptować, czy większością głosów ?
Pierwszy raz się z takim czyms spotykam w szkoleniach nurkowych i ciekawią mnie te rozwiązania
Stopień nurkowy: cały czas - uczeń :) Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Sie 2011 Posty: 257 Skąd: Polska
Wysłany: 22-03-2012, 21:58
crowley napisał/a:
a bardziej chodzi mu o "coś" innego 8)
crowley z uwagi na osoby dyskutujące to mi w zasadzie na serio do głowy nie przyszło, że ktoś może czegoś nie wiedzieć
ale chyba wolę przyjętą przeze mnie interpretację, niż takie tam drobne zlośliwostki jaskiniowców
Wysłany: 22-03-2012, 23:31
Wystarczy prosta odpowiedź, która nie padła.
Nie interesuje mnie ile razy leciałeś do Stanów, albo na Bahamy, czy do Meksyku, czy gdziekolwiek. Nie interesuje mnie co mówią standardy TDI - jak będe ciekaw to sobie znajde.
Interesuje mnie gdzie i jakie nurkowania jaskiniowe zrobiłes, to chyba nie takie dziwne, że jeden nurek pyta drugiego o jego nurkowania, zwłaszcza jaskiniowe. Nie ma w tym chyba nic niestosownego, szczególnie, że wspominałes cos o instruktorstwie.
100 nurkowan jaskiniowych po full-cave bywa jednym z warunków ubiegania sie do wejścia do niektórych jaskiń, wraz z wykonaniem niektórych rozpoznawalnych nurkowań, jak zapewne świetnie wiesz.
Spora grupę polskich (i nie tylko) nurkow jaskiniowych zdarzyło mi sie spotkac przypadkowo czy to w jaskini, czy to przed lub po nurkowaniu, w czasie asyst, kursow itd itp, a jakos ciebie nie miałem okazji, więc wynika z tego najpewniej, że doswiadczenie budowałes w zupełnie innych miejscach. Jestem więc ciekaw...
Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 23-03-2012, 09:41
slawek napisał/a:
Swoim kursantom też tak odpowiadasz na trudne pytania? Nie wygląda to dobrze.
z autopsji: swoim kursantom Bacio odpowiada zawsze bardzo wyczerpująco nawet na najtrudniejsze pytania. a w tej wymianie zdań jak napisałem wyżej chodzi o "coś" innego 8)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum