Stopień nurkowy: AOWD IANTD, deep
Ilość nurkowań rocznie: 30
Ubezpieczenie: DAN Silver
Wysłany: 07-04-2012, 12:05
Tak jak pisze borosail, najtaniej jest z klubem. Tylko często centra nurkowe mówią o sobie klub, ale nawet za trytytkę trzeba zapłacić. Ale biznes jak biznes.
Ja zaczynałem od klubu w LOK, kosztowało niewiele, baseny były darmo bo klub co jakiś czas czyścił basen w ramach trenigów.
Są kluby przy Straży Pożarnej, np. w Gryfinie klub Raffer tylko poszukaj u siebie.
Sprzęt z klubu darmo, nurkowania koleżeńskie (instruktor to kolega z którym czasmi pijesz No i w tym czasie powoli kupujesz swój sprzęt bo np. wchodzić w czyjąś piankę to tak średnio - ale też pianka nie kosztuje majątku.
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 07-04-2012, 14:14
Cytat:
za nabicie piętnastki 20 zeta, nieważne ile powietrza było w butli. to tak jakby na stacji paliw kasowali za każdym razem w zalezności od pojemności baku, a nie od ilości wlanego paliwa
Bzdury pleciesz. Policz wszystkie koszty zakupu i utrzymania sprezarki i wtedy zobatrzysz jak tanie jest powietrze.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Stopień nurkowy: kilka :)
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lip 2011 Posty: 329 Skąd: Polska
Wysłany: 07-04-2012, 14:28
martin napisał/a:
Cytat:
za nabicie piętnastki 20 zeta, nieważne ile powietrza było w butli. to tak jakby na stacji paliw kasowali za każdym razem w zalezności od pojemności baku, a nie od ilości wlanego paliwa
Bzdury pleciesz. Policz wszystkie koszty zakupu i utrzymania sprezarki i wtedy zobatrzysz jak tanie jest powietrze.
równie dobrze można liczyć koszty budowy i utrzymania stacji paliw ...
Jeśli na Mazurach można nabić flaszkę w cenie złotówka za litr, to czemu na wschodzie Polski nie ? Bo tam jest konkurencja - proste
Co do kosztów swojego luftu to wg moich wyliczeń wychodzi coś ok. 5-6 zeta za 15 litrów, ceny zakupu sprężarki nie liczę - za komfort się płaci podobnie jak za komfort posiadania swojego auta
Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 07-04-2012, 14:29
Marcino napisał/a:
hmm. nabijając powietrze ponoszę odpowiedzialność za to co nabiłem. więc np u mnie jak nabijasz to jeśli ja nie jestem w 100% pewien, że ja biłem powietrze wcześniej(czyli tylko jak sam używam butli, bądź jak jadę z kimś kto używa butli przy mnie) to spuszczam powietrze i bije od zera. jak dla mnie za duża odpowiedzialność, żeby robić inaczej. stąd może i taka cena za nabicie.
Wysłany: 07-04-2012, 22:00
crowley napisał/a:
Marcino napisał/a:
hmm. nabijając powietrze ponoszę odpowiedzialność za to co nabiłem. więc np u mnie jak nabijasz to jeśli ja nie jestem w 100% pewien, że ja biłem powietrze wcześniej(czyli tylko jak sam używam butli, bądź jak jadę z kimś kto używa butli przy mnie) to spuszczam powietrze i bije od zera. jak dla mnie za duża odpowiedzialność, żeby robić inaczej. stąd może i taka cena za nabicie.
OK super pomysł i byłoby fajnie gdyby tak było, wtedy bym nawet nie pisnął i jeszcze pochwalił, tylko że w praktyce się z tym nie spotkałem ...
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 11-04-2012, 13:05
Marcino napisał/a:
Co do kosztów swojego luftu to wg moich wyliczeń wychodzi coś ok. 5-6 zeta za 15 litrów
Bardzo optymistycznie liczysz. Doloz moze jednak koszt sprezarki, cene eksploatacji, koszty kredytowania, wlasny czas....
Marcino napisał/a:
za komfort się płaci podobnie jak za komfort posiadania swojego auta
Dokladnie to samo: przelicz koszt zakupu, kredytu, spadek wartosci, utrzymanie.... To tak jak bys pisal, ze koszt jazdy samochodem to tylko koszt paliwa.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Stopień nurkowy: AOWD Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 30 Mar 2009 Posty: 75 Skąd: Jaworzyna Śląska
Wysłany: 11-04-2012, 14:09
Ja z własnego podwórka mogę napisać jak wyglądają zakupy dla 3 osób nurkujących w rodzinie. Do chwili obecnej pomimo kombinowania na wszystkie sposoby no i oczywiście nie wykluczając kilku pomyłek przy zakupach co wiązało się z koniecznością odsprzedania sprzętu z dużą stratą i tak koszty wychodzą bardzo wysokie. Nie pomylę się pisząc, że jest to kwota ok 15tyś złotych na osobę, a i tak wszystkiego jeszcze nie mamy. Jak Was to wciąga to stosowanie półśrodków (jakiś jacket, jakiś automat najtańszy, jakaś pianka itd) wygeneruje dodatkowe koszty. Sprzęt trzeba kupić nowy, dobry, umożliwiający w przyszłości rozwój i teraźniejsze bezpieczne nurkowanie . Tak jest w naszym przypadku. Posiadanie własnych klamotów pomimo wysokich kosztów zakupu daje pełną autonomię nad wodą i świadomość, że nic nie powinno zawieść. Bo jak dbasz tak masz. I jeszcze jedna myśl mi się nasunęła. Jak cała familia nurkuje i bawi ich to, to wykonacie ok. 100 nurków rocznie (tak przynajmniej my mamy). Teraz policz wypożyczenie sprzętu 3x100zł x 100 nurkowań+ koszt gazów. Kalkulacja wydaje się być prostą.
_________________ Miód jest dla mięczaków - prawdziwi twardziele żują pszczoły
Wysłany: 11-04-2012, 15:19
Parker napisał/a:
Marcino napisał/a:
Co do kosztów swojego luftu to wg moich wyliczeń wychodzi coś ok. 5-6 zeta za 15 litrów,
do tej pory miałeś za darmo ale jak chcesz płacić 5-6 zeta chętnie przyjmę, będzie na paluszki solone, które razem spałaszujemy po nurkowaniu
dobra dobra akurat Ty jestes tym wyjątkiem o którym wspomniałem pultam się jedynie o fakt, że faktyczny brak konkurencji jest wykorzystywany do zdzierstwa po prostu, ale w każdej innej dziedzinie też tak jest ...
Stopień nurkowy: Narybek
Ilość nurkowań rocznie: 25
Wysłany: 12-04-2012, 22:10
Witam
dwdlugosz napisał/a:
Kalkulacja wydaje się być prostą.
I taka pewnie jest.
Czym dłużej to trwa tym bardziej jestem za opcją
nowe + dopasowane = komfort i bezpieczeństwo.
Patrząc z drugiej strony to plan mam taki:
-na wyjazd szpej wypożyczony
-po powrocie będziemy wiedzieli dokładnie czego potrzebujemy
W tym roku skompletujemy dwa zestawy. Do przyszłych wakacji kolejne dwa.
A miałem remontować chałupkę
Pozdrawiam
Stopień nurkowy: żaden Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 117 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 15-04-2012, 21:45 Re: Ile trzeba zarabiać,aby rozpocząć przygodę z nurkowaniem
Hej
Z nurkowaniem jest jak ze wszystkim innym. Czyli trzy określenia : szybko, tanio, solidnie.
Z tych trzech można wybrać tylko dwa naraz. Inaczej się nie da.
A żeby odpowiedzeć na powyze pytanie trzeba sobie jeszcze jedno zadać : czego
naprawdę oczekuję od nurkowania?
Jeżeli to jest pasja, i jesteś gotów na wyrzeczenia - cena będzie niższa. Kupisz
używanego UAN'a za 600zł, piankę+ABC z decathlona albo używkę z allegro.
Zamiast kompa-digital, latarka samoróbka, tani kompas - i możesz nurkować.
Myśle ze w 3tys można się zamknąc. Na nury do 20m - spokojnie wystarczy
Jeśli jesteś nieskory do wyrzeczeń i nie chcesz wyglądać jak szmatek na nurkowisku
- cena sprzętu podskoczy gdzieś do 5-7kpln. Za to kupisz go od ręki bez czekania
na okazję.
Jeśli chciałbys przy okazji żeby sprzet był z wyżej półki - suchy skafander , komp,
jakieś wypaśne płetwy - to nie ma górnej granicy cenowej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum