Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 30-04-2012, 16:47
Tak zupełnie źle to chyba nie jest
Miałem przyjemność poznać kilku instruktorów, którzy byli życzliwi, okazywali pomoc, nie tylko pod hasłem "zapłać xxx za warsztaty czy kurs"
Smutno mi się tylko robi, jak niektórzy z nich proszą aby nie rozpowiadać o szczegółach np. warsztatów bo zaraz ktoś się oburzy, podkabluje itp.
A nurkowie, no cóż, nikt się ze mnie nie nabijał za to, że w piance pływałem ale już z okazji zabierania helu na 35-40m albo twina na 20m tak więc ... tego się nie zmieni, można się pogodzić lub nie, jednak ja wolę zmienić towarzystwo niż zostać nurkiem solo.
Podtpytałem trochę znajomych i generalnie można zauważyć, że w necie w wielu dziedzinach mówi się wszystko, ponieważ jest to najprostsze narzędzie do zdyskredytowania innych. Im większa kasa, tym bardziej jest to narzędzie wykorzystywane. Smutne jest to, że czasami pomimo oczywistych głupot wypisywanych w necie, środowisko, nurkowie, przynajmniej częściowo wierzą w nie.
Ostatnio jeden kolega powiedział, wystarczy że napiszesz w necie żeś "brzydki epitet" ... nie ważne co odpowiesz ... bo albo nie jesteś albo jesteś tylko nie chcesz się przyznać, nie ma to zresztą znaczenia, smród pozostanie ...
Myślę, że świat zmieniać należy zaczynając od siebie, dlatego życzę wszystkim więcej życzliwości szczególnie instruktorom i właścicielom CN Konkurencja poprzez poprawę jakości oferowanych usług, przynosi znacznie lepsze efekty niż "czarny PR"
Chciałbym też oddzielić dwie strefy naszego środowiska. Przez dłuższy czas nurkowałem z przypadkowymi ludźmi, często poznanymi w necie. Zdecydowana większość z nich to fajni ludzie z którymi utrzymuję kontakt do dzisiaj ... Mój pesymistyczno-defetystyczny post wynikł z tego co usłyszałem od instruktorów, których swiat nurkowy trochę się różni od tego jaki znam ... dlatego wolę nie wkraczać w tą strefę
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: T1+,C2,DPV1/Av.TMX
Ilość nurkowań rocznie: 180
Stopień instruktorski: TDI TMX
Ubezpieczenie: DAN PROSLV
Oznaczenie stage: HUBI Pomógł: 10 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Wrz 2008 Posty: 877 Skąd: Svärtinge, Szwecja
Wysłany: 30-04-2012, 22:39
Generalnie ze "spięciami", spotykam się głównie na forach. Czasem tylko poza - niektórzy Koledzy wyśmiewają trochę rygorystyczne normy i limity GUE i to, że z żelazną konsekwencją staram się do nich stosować. Fakt, wśród instruktorów czasem też panują niezbyt zdrowe relacje spowodowane względami komercyjnymi. Ale poza tym uważam, że generalnie nasze środowisko jest chętne do wzajemnej pomocy a nurkowie są sobie życzliwi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum