Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-06-2012, 14:12 Autostrady, kierowcy, policjanci, różne punkty widzenia
Hej.
W ostatnich kilku latach dynamicznie rozwija się sieć naszych dróg. Fajnie byłoby, gdyby czarodziejskim sposobem mogło to wszystko powstać w jedną noc, ale czarodzieje nieszczęśliwie się pochowali i pozostaje normalna praca.
Codziennie oglądam postępy w pracach w różnych częściach Polski i codziennie jeżdżę bardziej uśmiechnięty - będzie super 8). Dokładniej rzecz ujmując poprawia się z dnia na dzień. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to pod koniec wakacji, nad morze będziemy mogli jeździć autostradą z Warszawy (przez bodaj największy w Europie węzeł komunikacyjny Konotopa).
Mało szkolę na wschodzie Polski i nie wiem jak wygląda to tam, ale północ-południe i zachód moim zdaniem nastraja co najmniej optymistycznie.
Ostatnio pojawiła się nowa możliwość podróżowania - tanie loty pomiędzy m.in. południem, a północą Polski. Jeżeli tylko dograć kwestię sprzętu, to z Katowic do 3M można dostać się wygodnie i szybko. Jakoś tak mniej wygodnie z Warszawy do Gdańska . Ale za to, jeżeli wziąć pod uwagę te osoby które nurkują poza granicami naszego kraju, to lot np. na Maltę kształtuje się cenowo niemal tak, jak do UK, a lot na wyspy kosztuje mnie mniej niż paliwo na Koparki i z powrotem... Żeby było jeszcze fajniej to dla osób przyjeżdżających do Warszawy i odlatujących z naszej stolicy, powstało kolejne udogodnienie: szybka kolejka łącząca Centrum z lotniskiem Chopina (na czas rozgrywek piłkarskich część połączeń ma działać pomiędzy lotniskiem, a stadionem ).
Połączenie ruszyło dzisiaj, a jeżeli ktoś ma ochotę obejrzeć kilka zdjęć i przeczytać materiał w tej sprawie, to zapraszam tu: klik
Coraz bliżej nam się robi w różne miejsca - bardzo mi się to podoba, bo ciekawych miejsc wartych odwiedzenia pod wodą nie brakuje nie tylko na świecie, ale i w Polsce.
Zatem pakuję auto i ruszamy nad morze - jutro fajne nury.
Do zobaczenia,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 01-06-2012, 22:12
Wojtku masz rację,
jako rodowity łodzianin jestem uśmiechnięty coraz bardziej
już mamy połączenie z zachodnią Europą patrz niemieckie kamieniołomy,
po drodze Powidz
pod koniec wakacji to o czym wspomniałeś nad morze w 3 godziny
S8 w standardzie autostradowym do Wrocławia za rok
S3 w stronę Szczecina przez okolice Drawska
dzieje się
_________________ Ocena Ryzyka dla Nurków
Szkolenia BHP dla Nurków
Audyty BHP Prac Podwodnych
www.activebhp.pl
Stopień nurkowy: NTmx, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomogła: 4 razy Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 209 Skąd: Śląsk
Wysłany: 04-06-2012, 08:06
Stawka na tym odcinku wynosi 10 gr za kilometr.
Co Gliwic do Wrocławia daje kwotę 16.2 PLN. Za Wrocławiem nie mogą zrobić opłat, bo brak pasa awaryjnego. Nie wiem jak z 50km odcinkiem autostrady przed Zgorzelcem.
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 09-06-2012, 20:50
A ja w piątek sprawdziłem A2 Stryków-Warszawa.
Na parudziesięciu ze 100-parunastu km były nierówności na połączeniach odcinków asfaltu, zero infrastruktury, wszędzie rozkopane, wiadukty niedokończone, ale... jedna godzina dwadzieścia minut ze śródmieścia Łodzi do Śródmieścia Warszawy. Personal best
Dotąd 2:40 bywało czasem nieosiągalnym marzeniem...
Teraz (a właściwie: jak już znów otworzą A2 po ME w piłce kopanej) - w połączeniu z warszawskimi S8 i niedawno oddaną do użytku Trasą Toruńską i ekspresówką z Marek do Wyszkowa - droga z Łodzi na Mazury będzie nudniejsza, łatwiejsza i szybsza.
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-06-2012, 22:01
Coraz też więcej gotowych kawałków pomiędzy Mszczonowem, a Piotrkowem - to trasa, którą jeżdżę bardzo często, więc coraz bardziej mi się podoba, choć jeżdżę ciągle tak samo długo.
Kiedyś wydawało mi się to niemożliwe, a teraz zionie ode mnie woń niezdrowego wręcz optymizmu .
Najbardziej jednak czekam na coś, co ma się zdarzyć bardzo niedługo: autostradą z Wawy do 3M.
Zastanawia mnie oznaczenie na tej mapce planów rozwojowych - pomiędzy Piotrkowem, a Tarnowskimi Górami ma być A1 - będzie to nowe całkiem, czy zmieni się klasyfikacja obecnej drogi do Częstochowy? Wygląda to też na obwodnicę zachodnią stroną Częstochowy - coś tam się dzieje w tej sprawie?
S. Lem
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 09-06-2012, 22:57
Wojtek Filip napisał/a:
Zastanawia mnie oznaczenie na tej mapce planów rozwojowych - pomiędzy Piotrkowem, a Tarnowskimi Górami ma być A1 - będzie to nowe całkiem, czy zmieni się klasyfikacja obecnej drogi do Częstochowy?
"Odcinek Częstochowa-Pyrzowice będzie biegł po nowej trasie, natomiast odcinek Tuszyn-Częstochowa zostanie zbudowany po śladzie obecnie istniejącej autostrady A1 oraz Drogi Krajowej nr 1. "
Stopień nurkowy: ISSF Instr.+ GUE Fun
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: WJK Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Mar 2011 Posty: 401 Skąd: Toruń, Warszawa
Wysłany: 10-06-2012, 09:57
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Teraz (a właściwie: jak już znów otworzą A2 po ME w piłce kopanej) - w połączeniu z warszawskimi S8 i niedawno oddaną do użytku Trasą Toruńską i ekspresówką z Marek do Wyszkowa - droga z Łodzi na Mazury będzie nudniejsza, łatwiejsza i szybsza.
Jarek pamiętajmy, że na X 2012 było w planach odpalenie węzłów pomiędzy Toruniem - Włocławkiem - Strykowem. Połączenie A2 i A1 będzie pozytywnym rozwiązaniem na podróż np.: z Warszawy do 3city ( no chyba że szybciej skończą S7 )
Nie ma co tutaj dużo gadać - patrząc na rozwój obwodnic, dróg i możliwości połączeń to "serce rośnie" Oby kasy na wszystko starczyło.
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 12-06-2012, 08:11
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Wojtek Filip napisał/a:
Zastanawia mnie oznaczenie na tej mapce planów rozwojowych - pomiędzy Piotrkowem, a Tarnowskimi Górami ma być A1 - będzie to nowe całkiem, czy zmieni się klasyfikacja obecnej drogi do Częstochowy?
"Odcinek Częstochowa-Pyrzowice będzie biegł po nowej trasie, natomiast odcinek Tuszyn-Częstochowa zostanie zbudowany po śladzie obecnie istniejącej autostrady A1 oraz Drogi Krajowej nr 1. "
chodzi o to, że w Eurostacie by się nie zgadzało i nie może być autostrady czestochowa strykow, musielibysmy jakas kase oddac czy cos takiegowiec bedzie s1 w technologii autostradowej
Wysłany: 25-06-2012, 12:01
No to "odkryłem" nową trasę z Warszawy na Śląsk.
Pojechałem A2 do Łodzi i chwilę potem byłem już za Częstochową.
Kluczowa jest ta "chwila" okazało się, że Łodzi trafiłem na jakieś oberwanie chmury i wszystko poruszało się z prędkością podwodną.
Czy ktoś wie może ile średnio trwa przejazd przez Łódź od Strykowa i w drugą stronę?
Tak czy inaczej - żadnych robót, w stylu Warszawa - Piotrków.
Trasa powrotna okazała się bardziej przygodowa. Postanowiłem pojechać tak samo, czyki Koparki -> Łódź -> A2 -> Warszawa. Jakoś nie do końca jasne było dla mnie oznaczenie , którędy mam pojechać w samej Łodzi. W efekcie korzystając z CB otrzymałem 3 podpowiedzi - każda inna, ale wszystkie miały prowadzić do Strykowa... tymczasem wyjechałem na 8ce pod Warszawą .
Tak czy inaczej mocno polecam A2.
Dodatkową ciekawostką jest to, że obecnie z Warszawę od Berlina dzielą... jedne światła.
Fajnie jest .
S. Lem
Stopień nurkowy: GUE T1 Pomógł: 27 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Cze 2010 Posty: 965 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-06-2012, 12:19
Szacując bardzo zgrubnie trasa Warszawa - Stryków zajęła nam w ten weekend około godziny.
Trasa Warszawa - Piechcin przez A2 jest całkiem przyjemna. 2/3 trasy po autostradzie. Opłata 9,90 zł.
Trzeba tylko uważać na brak infrastruktury (stacje!) oraz fakt, że A2 do Łodzi nie jest dokończona i może być niebezpieczna! W wielu miejscach nie jest ogrodzona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum