Stopień nurkowy: Padi DM, IANTD Tec R Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 19 Paź 2008 Posty: 461 Skąd: uk
Wysłany: 12-06-2012, 15:37
Adam Jaworski napisał/a:
Ależ mi zupełnie o co innego chodzi!
ja zrozumialem od samego poczatku. masz zupelna racje ze czeste sprzedawanie "nowego" sprzetu powoduje pewien rodzaj "dyskomfortu" dla ewentualnego kupujacego...
Ja mam tylko nadzieje ze jesli potencjalny kupujacy zobaczy takie "szybkie sprzedaze" to poczyta dlaczego nie mialby kupic a pozniej ewentualnie zdecyduje o kupnie lub nie..
Tak bylo w moim przypadku...
A sprzecik jest miodek
_________________ Szukam realnych porad a nie kretynskich komentarzy. One moga sie przydac nie tylko w nurkowaniu.
Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 40 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-06-2012, 15:51
ciekawi mnie jak z ewentualną gwarancją. sprzedający dawał paragony? np u OMSa zakup poza oficjalnym dystrybutorem powoduje brak możliwości korzystania z serwisu OMS i nawet serwisu pogwarancyjnego OMS.
ciekawi mnie jak z ewentualną gwarancją. sprzedający dawał paragony? np u OMSa zakup poza oficjalnym dystrybutorem powoduje brak możliwości korzystania z serwisu OMS i nawet serwisu pogwarancyjnego OMS.
A jaka to różnica przy Kc i kilku innych ustawach ? Czasami warto wiedzieć gdzie jest standard ...
Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 40 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-06-2012, 06:33
kindofblue napisał/a:
crowley napisał/a:
A jaka to różnica przy Kc i kilku innych ustawach ? Czasami warto wiedzieć gdzie jest standard ...
jeśli dawał paragon to obowiązuje tzw. ustawa konsumencka. jeśli nie to nie;] chyba, że udowodnimy, że kupowaliśmy od niego właśnie taki worek - co przy zakupach przez internet nie jest już wcale takie łatwe.
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 13-06-2012, 08:27
Co do KC w zakresie sprzedaży konsumenckiej, to obowiązuje ona, jeśli sprzedawca jest przedsiębiorcą. W innych przypadkach obowiązują przepisy o rękojmi za wady.
Co do KC w zakresie sprzedaży konsumenckiej, to obowiązuje ona, jeśli sprzedawca jest przedsiębiorcą. W innych przypadkach obowiązują przepisy o rękojmi za wady.
Kc obowiązuje zawsze, chyba że wyłączysz w umowie rękojmie i gwarancje. Sprzedaż konsumencka to odrębna ustawa regulująca relacje przedsiębiorca - konsument.
Polecam jeszcze ochronę związaną z umowami zawieranymi na odległość.
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 13-06-2012, 12:38
kindofblue napisał/a:
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Kc obowiązuje zawsze, chyba że wyłączysz w umowie rękojmie i gwarancje. Sprzedaż konsumencka to odrębna ustawa regulująca relacje przedsiębiorca - konsument.
Polecam jeszcze ochronę związaną z umowami zawieranymi na odległość.
Gwarancja to zobowiązanie sprzedawcy opisane w art. 577 KC i dalszych. Jest to osobna umowa i można jej nie zawierać (więc żadne osobne "wyłączanie" nie jest potrzebne).
Rękojmię (art. 556 i dalsze KC) strony mogą wyłączyć (ale jeśli to sprzedaż z udziałem konsumentów, to tylko w wypadku przewidzianym w przepisach szczególnych).
A o sprzedaży konsumenckiej można mówić wyłącznie, jeśli sprzedawcą jest przedsiębiorca:
USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego
Art. 1.
1. Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa
sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym
z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny).
"Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny." (która reguluje sprzedaż na odległość) reguluje sprzedaż przez przedsiębiorców.
Wysłany: 13-06-2012, 12:44
kindofblue napisał/a:
Kc obowiązuje zawsze, chyba że wyłączysz w umowie rękojmie i gwarancje.
Jeszcze dodam dla ścisłości, że KC obowiązuje zawsze, niezależnie od faktu wyłączenia niektórych jego przepisów. IMHO zamiast tak szczegółowo o motylkach i robaczkach powinni w szkołach uczyć o prawie cywilnym, bo dotyczy nas ono w znacznie większym stopniu niż owe żywe stworzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum