Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 30 Cze 2012 Posty: 208 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-08-2012, 17:39
bpiotrek napisał/a:
Ciekawe jak tnie trylaminat/cordurę? Albo manszety lateksowe/silikonowe.
Z sucharem nie byłoby tak łatwo. Pierścienie, buty, obszyta kryza...
Coś jest nie tak z moją koncentracją - nie myślałem o cordurze, trilaminacie itp. Ja od początku się zastanawiałem czy... dziewczyna w środku jest goła 8) .
_________________ Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. Mark Twain
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 20-08-2012, 17:41
Ogladam, czekam, czekam... a tu kostium pod spodem Kolejne pol minuty zycia sie zmarnowalo. Macie moze pomysl gdzie nosic tego easy cuta? Dirnozyk na pasie, sekator na lewym przedramieniu... Zostawic jak jest, zamienic sekator, wsadzic do kieszeni, jest sens?
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 20-08-2012, 17:42
Wszystko Pawel z koncentracja jest we wzorcowym porzadku
Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
Wysłany: 20-08-2012, 18:04
Paweł Boruta napisał/a:
czy... dziewczyna w środku jest goła
Adam Jaworski napisał/a:
Ogladam, czekam, czekam... a tu kostium pod spodem
hmm to jest zastanawiające... bo może mało widziałam albo w innych miejscach nurkuje ale pod pianką zwykle kobiety mają kostium...
więc może z koncentracją ok ale z wyłapywaniem szczegółów na nurkowiskach gorzej
a wracając do meritum to nie jestem pewna czy w sytuacji, w której trzeba ciąć piankę ktokolwiek zastanowi się nad specjalnym narzędziem. Za przemawia małe ryzyko dodatkowego przecięcia poszkodowanego. Ale wdaje mi się, że zwykle zostanie to jednak nóż.
Wysłany: 20-08-2012, 18:16
Moniko, poniewaz przedmiotem demonstracji bylo narzedzie tnace, my sie po prostu z Pawlem spodziewalismy po koncowce filmu jakiejs ostrzejszej puenty
Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 20-08-2012, 18:20
Monika napisał/a:
nie jestem pewna czy w sytuacji, w której trzeba ciąć piankę ktokolwiek zastanowi się nad specjalnym narzędziem
EEZYCUT stosowany jest jako pełnoprawne narzędzie tnące przez niektórych nurków. Ewentualnie biorą nóż i EEZYCUT. Nie będę linkował filmów pokazujących jak można ciąć liny tym narzędziem, ale są w sieci. Sam tego nie mam, reklamy robić nie będę
Monika napisał/a:
bo może mało widziałam albo w innych miejscach nurkuje ale pod pianką zwykle kobiety mają kostium...
Stopień nurkowy: AOWD
Wysłany: 20-08-2012, 18:28
Adam Jaworski napisał/a:
Macie moze pomysl gdzie nosic tego easy cuta?
Urządzenie wyposażone jest w pokrowiec w którym się chowa całkowicie, ma też rzep dzięki któremu ciężko przypadkowo oderwać, ja to miałem przyszyte do taśmy po czym przeniosłem na klapę kieszeni - zupełnie nie przeszkadza. Po teście zrezygnowałem z innych noży i obcążek.
Stopień nurkowy: Adv.EAN IANTD, Wreck
Oznaczenie stage: KSD Pomógł: 3 razy Wiek: 45 Dołączył: 13 Cze 2008 Posty: 158 Skąd: Toruń
Wysłany: 20-08-2012, 19:04
Adam Jaworski napisał/a:
Macie moze pomysl gdzie nosic tego easy cuta?
Adam, ja montuję go własnie na wspomnianym tu już pasku komputera. Jest mały i zupełnie niewyczuwalny w tym miejscu, a łatwo go sięgnąć. Nożyk ma specjalną kaburkę (z rzepem) która idealnie przeplata się paskiem i dociska do ręki. Widać go np na tym zdjęciu (ten żółty rzep):
Wysłany: 20-08-2012, 19:11
Krzysiek, nie haczy Ci w tym miejscu o fruwajace w wodzie linki w czasie wyplatywania sie?
Stopień nurkowy: Adv.EAN IANTD, Wreck
Oznaczenie stage: KSD Pomógł: 3 razy Wiek: 45 Dołączył: 13 Cze 2008 Posty: 158 Skąd: Toruń
Wysłany: 20-08-2012, 19:20
Adam Jaworski napisał/a:
Krzysiek, nie haczy Ci w tym miejscu o fruwajace w wodzie linki w czasie wyplatywania sie?
Nie, nie miałem z tym żadnego problemu. On jest bardzo mały i przylega do skafandra idealnie - tak porównując do sekatora (który zresztą często ląduje na przedramieniu) jest dwu/trzy krotnie mniejszy. W sumie w chwili obecnej używam go jako "pierwszego" narzędzia tnącego ze względu na jego uniwersalność i możliwości (tnie naprawdę rewelacyjnie czy to drobne sieci, czy grube liny). Po jego wyciągnieciu, na ręce zostaje więc tylko ta malutka kaburka która już w ogóle jest praktycznie niewidoczna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum