Stopień nurkowy: AOWD, Adv EANx, Deep
Oznaczenie stage: KUBA Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Sie 2012 Posty: 155 Skąd: Września
Wysłany: 21-08-2012, 16:51
Jak wygląda kwestia dostępności ostrzy? Czy są to jakieś standardowe ostrza dostępne w każdym Casto/Leroy/Brico/Obi/Praktiker Diving Shop czy trzeba płacić grube siano za dedykowane blaszki (o ile w ogóle są dostępne)?
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 21-08-2012, 17:34
Chyba siano. Mogę wkleić zdjęcie jeśli jesteś ciekawy albo potrafisz rozpoznać czy to jest standardowe czy custom-made
Oznaczenie stage: KUBA Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Sie 2012 Posty: 155 Skąd: Września
Wysłany: 21-08-2012, 17:50
Fotki tych ostrzy widziałem - są na podlinkowanych stronach, ale czy to są jakieś standardowe ostrza...pojęcia nie mam .
Wiem, jak wyglądają ostrza do cięcia wykładzin (trapezowe) i to na pewno nie są te .
Znalazłem zapasowe wkłady O TU. Nadal pozostaje pytanie, czy są jakieś łatwo dostępne zamienniki.
Stopień nurkowy: Adv.EAN IANTD, Wreck
Oznaczenie stage: KSD Pomógł: 3 razy Wiek: 45 Dołączył: 13 Cze 2008 Posty: 158 Skąd: Toruń
Wysłany: 21-08-2012, 18:30
Na chwilę obecną ostrza są chyba tylko oryginalne, nie widziałem nigdzie zamienników. Choć na dobrą sprawę to właśnie ostrze jest tu newralgiczne - te oryginalne są naprawdę zrobione perfekcyjnie i chyba warto kupować tylko te. Generalnie wraz z nożykiem dostajemy w komplecie również zapasowe ostrza - bodajże dwa o ile się nie mylę (mam je gdzieś schowane - przy okazji sprawdzę). Jeśli będziemy używać eezycuta sporadycznie, to naprawdę wystarczą one na bardzo długi czas.
Stopień nurkowy: AOWD
Ilość nurkowań rocznie: 40 Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 17 Lip 2012 Posty: 140 Skąd: Poznań
Wysłany: 21-08-2012, 20:34
Jakub Adamczak napisał/a:
Jak wygląda kwestia dostępności ostrzy? Czy są to jakieś standardowe ostrza dostępne w każdym Casto/Leroy/Brico/Obi/Praktiker Diving Shop czy trzeba płacić grube siano za dedykowane blaszki (o ile w ogóle są dostępne)?
Wysłany: 21-08-2012, 21:07
http://eezycut.com/ napisał/a:
The ergonomically patented design uses a longer section of the cutting edge, prolonging the integrity of the blade by dispersing the erosion.
Opatentowane jest ergonomiczne wzornictwo, sprawiające, że w użyciu jest dłuższa część krawędzi tnącej. To tak w wolnym (bardzo wolnym ) tłumaczeniu .
The grade of stainless steel used in the EEZYCUT Trilobite (440a) is known for its capacity to hold an extremely sharp edge, while having very good corrosive qualities.
Czyli faktycznie, z tego co piszą, ich ostrza są wykonane z jakiejś fajniejszej stali. Ciekawe z jakiej stali wykonane są zwykłe ostrza do wykładzin?
EEZYCUT only recommend EEZYCUT blades. Most carpet blades are thicker, and do not fit the Trilobite.
Kluczowe wydaje się słówko Most - czyli można trafić na takie ostrze do wykładzin, które będzie pasować (pytanie, czy łatwo trafić ).
Mam,używam i jak do tej pory jest to najlepsze urządzenie tnące jakie miałem,założyłem na pasie uprzęży ,nożyk dir sprzedany ,a drugie założę na pasku kompa.Tnie kordurę bez problemu uprząż bez problemu,sieci żyłkowe również,linki ,gumy ciąć nie próbowałem,sekator tak na wszelki wypadek też jest.
Stopień nurkowy: Adv.EAN IANTD, Wreck
Oznaczenie stage: KSD Pomógł: 3 razy Wiek: 45 Dołączył: 13 Cze 2008 Posty: 158 Skąd: Toruń
Wysłany: 28-08-2012, 14:57
ZielonySmok napisał/a:
W poniższym filmie (7:55) jest pokazany EEZYCUT.
To mi nie wygląda na eezycuta. To co tam widać to jakiś taki mały ale standardowy w kształcie nóż hakowy, eezy jest taki bardziej prostokątny i przede wszystkim ma ostrza po obu stronach.
Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 28-08-2012, 19:20
KSD napisał/a:
To mi nie wygląda na eezycuta. To co tam widać to jakiś taki mały ale standardowy w kształcie nóż hakowy, eezy jest taki bardziej prostokątny i przede wszystkim ma ostrza po obu stronach.
To zmyliła mnie wielkość i mocowanie - ale i tak zaczynam się przekonywać
Stopień nurkowy: instruktor
Stopień instruktorski: PADI Course Director
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 51 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-08-2012, 20:25
Tutaj krótki film jak radzi sobie EEZYCUT w konfrontacji z suchym skafandrem (gruba cordura).
Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 03-11-2012, 02:03
Skuszony pozytywnymi relacjami i widokiem tego narzędzia u innych nurkujących nabyłem EEZYCUT.
Wybrałem mocowanie na pasek komputera(28mm), a nie na uprząż (50mm), ponieważ nie znalazłem fajnego miejsca, gdzie na uprzęży mógł bym go zamontować.
W Polsce to będzie raczej leżeć i czekać na lepsze czasy, ewentualnie jako trzecie narzędzie (po sekatorze i nożu).
Za to na spokojne nurkowanie w jasnych wodach, jak w EG to jest bardzo fajne narzędzie. Lekkie, nie konkuruje z nożem Rambo, a zawsze jakoś to tak bezpieczniej człowiek się czuje z czymś do cięcia. Zamontowany przy pasku komputera nie powinien przeszkadzać.
Jest to ostre narzędzie, ale nie jakoś magicznie - oceniam, że tak samo ostre są nożyki z odłamywanymi końcówkami.
Generalnie, gdybym go nie nabył to by się nic nie stało.
Stopień nurkowy: ext range itda Pomógł: 2 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2012 Posty: 144 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-11-2012, 20:56
ZielonySmok napisał/a:
Jest to ostre narzędzie, ale nie jakoś magicznie - oceniam, że tak samo ostre są nożyki z odłamywanymi końcówkami.
Hmm wydaje mi się, że opinia trochę niesprawiedliwa, spróbuj przeciąć pas od uprzęży nożem lub wspomnianym sekatorem a potem porównaj z eezycut'em.
Oczywiście jak wszystko, ma swoje ograniczenia ale na mnie możliwości tego maleństwa zrobiły duże wrażenie.
Generalnie tnie w swoim zakresie prawie wszystko, małe i poręczne no i cena też do zaakceptowania.
Stopień nurkowy: nTmx, technical cave Pomogła: 4 razy Wiek: 50 Dołączyła: 08 Paź 2011 Posty: 157 Skąd: lublin
Wysłany: 04-11-2012, 18:25
Pasy od uprzęży doskonale przecinają nożyczki ratownicze, do kupienia na Allegro za 15 zeta, ale trzeba sobie uszyć etui, lub pakować gołe do kieszeni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum