Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Jak rozciąć piankę na nurku używając EEZYCUT.
Autor Wiadomość
Jakub Adamczak Płeć:Mężczyzna
Kuba

Stopień nurkowy: AOWD, Adv EANx, Deep
Oznaczenie stage: KUBA
PostWysłany: 21-08-2012, 16:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jak wygląda kwestia dostępności ostrzy? Czy są to jakieś standardowe ostrza dostępne w każdym Casto/Leroy/Brico/Obi/Praktiker Diving Shop czy trzeba płacić grube siano za dedykowane blaszki (o ile w ogóle są dostępne)?
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Adam Jaworski Płeć:Mężczyzna
Yavox

Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport
PostWysłany: 21-08-2012, 17:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Chyba siano. Mogę wkleić zdjęcie jeśli jesteś ciekawy albo potrafisz rozpoznać czy to jest standardowe czy custom-made Smile
Powrót do góry

Kuba

PostWysłany: 21-08-2012, 17:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Fotki tych ostrzy widziałem - są na podlinkowanych stronach, ale czy to są jakieś standardowe ostrza...pojęcia nie mam scratch.
Wiem, jak wyglądają ostrza do cięcia wykładzin (trapezowe) i to na pewno nie są te Razz.
Znalazłem zapasowe wkłady O TU. Nadal pozostaje pytanie, czy są jakieś łatwo dostępne zamienniki.
Powrót do góry

KSD Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Adv.EAN IANTD, Wreck
Oznaczenie stage: KSD
PostWysłany: 21-08-2012, 18:30    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Na chwilę obecną ostrza są chyba tylko oryginalne, nie widziałem nigdzie zamienników. Choć na dobrą sprawę to właśnie ostrze jest tu newralgiczne - te oryginalne są naprawdę zrobione perfekcyjnie i chyba warto kupować tylko te. Generalnie wraz z nożykiem dostajemy w komplecie również zapasowe ostrza - bodajże dwa o ile się nie mylę (mam je gdzieś schowane - przy okazji sprawdzę). Jeśli będziemy używać eezycuta sporadycznie, to naprawdę wystarczą one na bardzo długi czas.
Powrót do góry

Krzysztof Szalast Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: AOWD
Ilość nurkowań rocznie: 40
PostWysłany: 21-08-2012, 20:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jakub Adamczak napisał/a:
Jak wygląda kwestia dostępności ostrzy? Czy są to jakieś standardowe ostrza dostępne w każdym Casto/Leroy/Brico/Obi/Praktiker Diving Shop czy trzeba płacić grube siano za dedykowane blaszki (o ile w ogóle są dostępne)?

Jesli jest tak:
divegear.pl napisał/a:
Opatentowany mechanizm tnący

to nie liczylbym na powszechne zamienniki...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Kuba

PostWysłany: 21-08-2012, 21:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

http://eezycut.com/ napisał/a:
The ergonomically patented design uses a longer section of the cutting edge, prolonging the integrity of the blade by dispersing the erosion.

Opatentowane jest ergonomiczne wzornictwo, sprawiające, że w użyciu jest dłuższa część krawędzi tnącej. To tak w wolnym (bardzo wolnym Razz) tłumaczeniu Smile.
The grade of stainless steel used in the EEZYCUT Trilobite (440a) is known for its capacity to hold an extremely sharp edge, while having very good corrosive qualities.

Czyli faktycznie, z tego co piszą, ich ostrza są wykonane z jakiejś fajniejszej stali. Ciekawe z jakiej stali wykonane są zwykłe ostrza do wykładzin? Smile
EEZYCUT only recommend EEZYCUT blades. Most carpet blades are thicker, and do not fit the Trilobite.

Kluczowe wydaje się słówko Most - czyli można trafić na takie ostrze do wykładzin, które będzie pasować (pytanie, czy łatwo trafić Razz).

Więcej informacji na STRONIE PRODUCENTA.

Krzysiek: do Twojego hakowego, zdaje się, wchodzą właśnie te trapezowe do wykładzin Smile.
Powrót do góry

gre1 Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 22-08-2012, 11:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Mam,używam i jak do tej pory jest to najlepsze Exclamation urządzenie tnące jakie miałem,założyłem na pasie uprzęży ,nożyk dir sprzedany Smile ,a drugie założę na pasku kompa.Tnie kordurę bez problemu Exclamation uprząż bez problemu,sieci żyłkowe również,linki ,gumy ciąć nie próbowałem,sekator tak na wszelki wypadek też jest.
Powrót do góry

ZielonySmok Płeć:Mężczyzna
Rafał Jackiewicz

Stopień nurkowy: MSD
PostWysłany: 28-08-2012, 11:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

W poniższym filmie (7:55) jest pokazany EEZYCUT. Zastosowanie go przez nurków z filmu wydaje się być dobrą rekomendacją.

Film zamieścił na forum Fox w wątku Biblioteka filmów
Powrót do góry

KSD Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Adv.EAN IANTD, Wreck
Oznaczenie stage: KSD
PostWysłany: 28-08-2012, 14:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ZielonySmok napisał/a:
W poniższym filmie (7:55) jest pokazany EEZYCUT.

To mi nie wygląda na eezycuta. To co tam widać to jakiś taki mały ale standardowy w kształcie nóż hakowy, eezy jest taki bardziej prostokątny i przede wszystkim ma ostrza po obu stronach.
Powrót do góry

Rafał Jackiewicz

PostWysłany: 28-08-2012, 19:20    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

KSD napisał/a:
To mi nie wygląda na eezycuta. To co tam widać to jakiś taki mały ale standardowy w kształcie nóż hakowy, eezy jest taki bardziej prostokątny i przede wszystkim ma ostrza po obu stronach.

To zmyliła mnie wielkość i mocowanie - ale i tak zaczynam się przekonywać Smile
Powrót do góry

Michał Kosut Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: instruktor
Stopień instruktorski: PADI Course Director
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 28-08-2012, 20:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tutaj krótki film jak radzi sobie EEZYCUT w konfrontacji z suchym skafandrem (gruba cordura).

http://youtu.be/V8MiTIFmbLc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

gre1 Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 29-08-2012, 20:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dodatkowo warto posiadać w czasie podróży samochodem ,do cięcia pasów bezpieczeństwa (w razie ,,w")
Powrót do góry

Rafał Jackiewicz

PostWysłany: 03-11-2012, 02:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Skuszony pozytywnymi relacjami i widokiem tego narzędzia u innych nurkujących nabyłem EEZYCUT.
Wybrałem mocowanie na pasek komputera(28mm), a nie na uprząż (50mm), ponieważ nie znalazłem fajnego miejsca, gdzie na uprzęży mógł bym go zamontować.

W Polsce to będzie raczej leżeć i czekać na lepsze czasy, ewentualnie jako trzecie narzędzie (po sekatorze i nożu).

Za to na spokojne nurkowanie w jasnych wodach, jak w EG to jest bardzo fajne narzędzie. Lekkie, nie konkuruje z nożem Rambo, a zawsze jakoś to tak bezpieczniej człowiek się czuje z czymś do cięcia. Zamontowany przy pasku komputera nie powinien przeszkadzać.

Jest to ostre narzędzie, ale nie jakoś magicznie - oceniam, że tak samo ostre są nożyki z odłamywanymi końcówkami.

Generalnie, gdybym go nie nabył to by się nic nie stało.

Powrót do góry

Piotr Szewczyczak Płeć:Mężczyzna
PIT

Stopień nurkowy: ext range itda
PostWysłany: 03-11-2012, 20:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ZielonySmok napisał/a:
Jest to ostre narzędzie, ale nie jakoś magicznie - oceniam, że tak samo ostre są nożyki z odłamywanymi końcówkami.

Hmm wydaje mi się, że opinia trochę niesprawiedliwa, spróbuj przeciąć pas od uprzęży nożem lub wspomnianym sekatorem a potem porównaj z eezycut'em.
Oczywiście jak wszystko, ma swoje ograniczenia ale na mnie możliwości tego maleństwa zrobiły duże wrażenie.
Generalnie tnie w swoim zakresie prawie wszystko, małe i poręczne no i cena też do zaakceptowania.
Powrót do góry

ziemia Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: nTmx, technical cave
Pomogła: 4 razy
PostWysłany: 04-11-2012, 18:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Pasy od uprzęży doskonale przecinają nożyczki ratownicze, do kupienia na Allegro za 15 zeta, ale trzeba sobie uszyć etui, lub pakować gołe do kieszeni.
Powrót do góry

Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu