Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 29-08-2012, 23:36
MaRkY napisał/a:
kesonu nie widze
Możesz na mapce go zaznaczyć i mi przesłać? Ewentualnie wymierz linijką (x,y) gdzie go umieścić. Nie pamiętam też gdzie są poręczówki. Przydały by się też kierunki przy poszczególnych atrakcjach.
Ostatnio zmieniony przez ZielonySmok dnia 29-08-2012, 23:45, w całości zmieniany 1 raz
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 29-08-2012, 23:43
Powidz: Gierwartów
Mapka poglądowa na podstawie mapki ze strony bazy - nie oddaje rzeczywistego położenia atrakcji, np. żaglówka na 16m jest dosyć daleko.
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 30-08-2012, 08:02
Pomysł: użycie ikon zamiast opis, gdzie się da. Znak drogowy, łódka, żaglówka, rower, koparka, mostek, samochód itd. - to powinno być znacznie czytelniejsze w postaci ikony niż opisu-legendy, szczególnie pod wodą.
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 30-08-2012, 13:58
ZielonySmok napisał/a:
MaRkY napisał/a:
kesonu nie widze
Możesz na mapce go zaznaczyć i mi przesłać? Ewentualnie wymierz linijką (x,y) gdzie go umieścić. Nie pamiętam też gdzie są poręczówki. Przydały by się też kierunki przy poszczególnych atrakcjach.
akurat jesli chodzi o koparki to mial powstac caly projekt gdzies tam jest w projektach DIVE TREK
nie pamietam gdzie jest keson, na koparkach bylem w czerwcu...
Wysłany: 30-08-2012, 22:37
Uzupełnione i poprawione mapki:
Koparki
Powidz - Gierwartów
Powidz - Nautica
(Na mapie Koparek linia ze strzałkami odpowiada około 100m.)
Nie potrafię podmieniać udostępnianych plików, dlatego każda modyfikacja wymaga podania nowego linku do mapy. Mapki z poprzednich postów są skasowane
Mapy rozmiarem dostosowane są do notesu firmy Scubatech. Obszar roboczy to 75x155mm. Zostawiłem miejsce na szczelne zalaminowanie i wykonanie otworów do mocowania (w obrzeżu folii laminującej).
Mapy mają służyć jako pomoc podczas nurkowania. Zazwyczaj bazy udostępniają bardziej szczegółowe mapy i te powinny służyć do planowania nurkowań (np.: Zakrzówek, Nautica).
Ze względu na wielkość i czytelność mapki nie zawierają wszystkich detali.
Mapy w tej postaci nie były testowane. Nurkujesz na własną odpowiedzialność.
Proszę o wszelkie uwagi, będę nanosić poprawki. Szczególnie interesuje mnie:
- Gdzie występują poręczówki? Do którego rogu, lub miejsca, atrakcji są przymocowane? Czy są połączone z innymi poręczówkami? Czy znacie kierunki ułożenia poręczówek?
- Położenie nieuwzględnionych obiektów.
Jeśli uważacie, że należy dodać jakie inne informacje to proszę o nie.
Jeśli macie jakieś mapy akwenów to chętnie je przerobię na format dostosowany do wetnotesu.
PS: Jeśli mapkę wykorzystasz i okaże się przydatna to napisz o tym proszę. Dzięki temu będzie motywacja do tworzenia nowych map
Wysłany: 30-08-2012, 23:09
undefine napisał/a:
była poręczówka ekstra
Dlatego jeszcze chciał bym opisać poręczówki kierunkami. Wtedy kompas rozstrzyga pod wodą, którą poręczówkę wybrać. Mam nadzieję uzupełniać te mapki Jak będziesz mieć jakieś dane to poproszę
mapka koparek - zachodnia cześć
Moim zdaniem obiekty nie są zaznaczone dokładnie tam gdzie się znajdują?
Ale to tylko moje zdanie
i tak mapka jest fajna
Wysłany: 31-08-2012, 09:28
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Pomysł: użycie ikon zamiast opis, gdzie się da.
Wczoraj już nie odpisałem, ale czynie to dziś. Dodałem ikony, a mapka Nautica jest tylko na nich oparta. Używałem wbudowanych w program, ponieważ ciekawe obrazki z netu są często płatne. Może do kolejnych wersji uda mi się znaleźć np. bardziej adekwatny model samolotu
Ostatnio zmieniony przez ZielonySmok dnia 31-08-2012, 09:39, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 31-08-2012, 09:38
scuba napisał/a:
mapka koparek - zachodnia cześć
Moim zdaniem obiekty nie są zaznaczone dokładnie tam gdzie się znajdują?
Poprawiłem mapkę:Koparki
Znalazłem w swoich zdjęciach najnowszą mapkę z Koparek i na jej podstawie wprowadziłem poprawki, dlatego zmieniła się np.: perspektywa. Nadal mam wrażenie, że np.: (12) jest bardziej na "środku", ale teraz zachowałem zgodność z oficjalną mapą.
Stopień nurkowy: TMX diver
Stopień instruktorski: CMAS/SDI
Ubezpieczenie: FAR Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2006 Posty: 326 Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-08-2012, 09:49
Miałbym taką roboczą uwagę. Proponuje aby mapki "zaakceptowane" były wrzucane przez moderatora do odddzielnego tematu np w bibliotece bez możliwości dyskusji. Inaczej za chwile będzie turbo bałagan.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum