Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Ceny i zasoby helu w Polsce i na świecie.
Autor Wiadomość
Darek Zadumiński Płeć:Mężczyzna
Darek Zadumiński SDI/TDI instruktor # 11072

Stopień nurkowy: instruktor TDI/SDI
Ilość nurkowań rocznie: 12345
Stopień instruktorski: CCR instruktor TDI
Ubezpieczenie: Hestia
Oznaczenie stage: D@ek
PostWysłany: 05-09-2012, 06:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

w zasadzie oprócz blokowania butli to jest wieczny.Ale jako rzadki gaz może powoli uchodzić w nicość
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Paweł Boruta Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B
PostWysłany: 05-09-2012, 09:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Paweł Seweryniuk napisał/a:
- ze wzgledu na to ze jest rzadszy od azotu musisz perfekcyjniej wykonac wwynurzenie i przystanki- zapomnij o CESA-ie z 20 metrów

Możesz rozwinąć temat? Jak rozumiem, hel ze względu na niską gęstość szybciej nasyca nasz organizm, a także szybciej niż azot się wysyca co w przypadku błędów przy wynurzaniu czy właśnie CESIE może spowodować powstanie pęcherzyków?

Dwa - może ktoś rozwinąć temat zastosowania wodoru w nurkowaniu zawodowym? Jakie są osiągane głębokości i na jakiego rodzaju sprzęcie? Szukałem, ale wujek google nic ciekawego mi nie wskazał. Jak na razie wiem tyle, ze jest niedrogi, nie jest mocno narkotyczny, ale lubi sobie wybuchnąć.

Pozdrawiam, Paweł

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Michał Kosut Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: instruktor
Stopień instruktorski: PADI Course Director
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 05-09-2012, 10:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Paweł,

Wodór jest mieszaniną, która może być używana tylko w przypadku gdy zawartość procentowa tlenu jest mniejsza niż 1,5%. Raczej nie używa go się przy płytkich projektach ze względu na tę komplikację.

Cząsteczki helu jak i pęcherzyki nimi wywołane mają są mniejsze i lżejsze niż azotu i dlatego mają większą mobilność. Niestety w kontekście DCS oznacza to, że zator np. w naczyniach krwionośnych może stworzyć się szybciej, niż gdyby dotyczyło to pęcherzyków azotu. W praktyce nurkowania trimixowe wymagają z tego względu dużo większej precyzji przy wynurzaniu (nieprzekraczanie maksymalnej prędkości dla modelu) oraz utrzymywania stałej głębokości na przystankach (szczególnie na początku oraz uważanie, żeby nie przebić przystanka do góry na wejściu).

PS. Napisałeś że hel się nasyca i wysyca (w rozumieniu że się odsyca), a nasycanie i wysycanie to opis tego samego zjawiska. Jest to bardzo częsty błąd, który występuje także w materiałach. Chemicznie i fizycznie wysycanie to inaczej nasycanie (można skojarzyć z wypełnianiem), ale potocznie można się zamotać. Dlatego ja na przykład konsekwentnie używam nasycanie/odsycanie lub saturacja/desaturacja.

Pozdrawiam,
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 05-09-2012, 10:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dzięki bardzo za odpowiedź! Odnośnie nazewnictwa - dzięki za przypomnienie, jak widać czasami mi się to jeszcze kręci. Teraz postaram się wbić do głowy.

nasycanie/odsycanie lub saturacja/desaturacja - oprawić w ramkę i zawiesić nad łóżkiem Smile.

Pozdrawiam, Paweł

zibi Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: TMX
Stopień instruktorski: NAUI, HSA
PostWysłany: 05-09-2012, 11:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Michał Kosut napisał/a:

...... Wodór jest mieszaniną, ......

Pewnie skrót myślowy, ale lepiej poprawić bo jeszcze ktoś się źle nauczy:
wodór nie jest mieszaniną
To gaz (pierwiastek) składnik mieszanin: hydroxu i hydrelioxu, czyli mieszaniny wodoru i tlenu oraz wodoru, helu i tlenu.

Adam Jaworski Płeć:Mężczyzna
Yavox

Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport
PostWysłany: 05-09-2012, 11:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Michał Kosut napisał/a:
Wodór jest mieszaniną, która może być używana tylko w przypadku gdy zawartość procentowa tlenu jest mniejsza niż 1,5%. Raczej nie używa go się przy płytkich projektach ze względu na tę komplikację.

1,5%? Techdiver.ws podaje nieco większe wartości, choć dla nas maluczkich, nurkujących na rekreacyjno/sportowe głębokości a nie komercyjnie na pół kilometra jest to zdaje się bez znaczenia Smile

Hydrogen has also been used together with oxygen (hydrox), but this mixture is very explosive, if the percentage of oxygen is more than 4-5%. For this reason it's not possible to breathe this mix above 30 meters to avoid hypoxia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

PostWysłany: 05-09-2012, 11:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja się spotkałem z wartością 4%. Ale chodzi mi o coś innego. Ma ktoś jakieś informacje na temat takich nurkowań? Wiem, że w komorze osiągnięto ok. 700metrów, ale mnie interesuje prawdziwe nurkowanie, w wodzie Smile.

Adam Jaworski Płeć:Mężczyzna
Yavox

Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport
PostWysłany: 05-09-2012, 11:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Musiałbyś chłopaków w Comexsie podpytać. Albo tu na forum Foxa Smile
Powrót do góry

zibi Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: TMX
Stopień instruktorski: NAUI, HSA
PostWysłany: 05-09-2012, 12:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

- 534 m w morzu(HYDRA 8, 1988)
-701 m w komorze (HYDRA 10, 1992).

Poszperaj w necie hasło comex hydra 8 i 10

Michał Kosut Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: instruktor
Stopień instruktorski: PADI Course Director
PostWysłany: 05-09-2012, 12:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

zibi napisał/a:
Pewnie skrót myślowy, ale lepiej poprawić bo jeszcze ktoś się źle nauczy:
wodór nie jest mieszaniną

Oczywiście, masz rację. Embarassed Miałem na myśli mieszaniny tlenu z wodorem.
Powrót do góry

Bocian Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Expedition TMX PSAI
PostWysłany: 05-09-2012, 15:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ma ktoś jakieś informacje na temat takich nurkowań? Wiem, że w komorze osiągnięto ok. 700metrów, ale mnie interesuje prawdziwe nurkowanie, w wodzie

Jest o tym co nieco chocby w książce ,,Na dnie i w toni" Antoniego Dębskiego.
Powrót do góry

aleXandra Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: NTmx, Full Cave
Pomogła: 4 razy
PostWysłany: 18-09-2012, 08:08    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Marek Lusztyn napisał/a:

Nota bene - w Niemczech cena helu dla nurków właśnie wzrosła z 4 do 5 eurocentów za litr, ale i tak nie można go chwilowo kupić Twisted Evil - w Bawarii od końca lipca do chwili obecnej jest przerwa w dostawach spowodowana przyczynami technicznymi, więc żadna ze szkół nurkowych w tej okolicy i tak nie ma w ogóle chwilowo tego gazu w ofercie Evil or Very Mad

Z podobnym problemem spotkaliśmy się na Chorwacji. Mimo usilnych starań baza nie była w stanie zakupić helu do naszych nurkowań.
Podobno w Polsce też są problemy z zakupem.
Czy ktoś może ostatnio próbował w Polsce kupić hel i może potwierdzić, że naprawdę są problemy z zaopatrzeniem.
Ewentualnie czy ktoś wie i może napisać co się dzieje? Czy chodzi o zbliżającą się podwyżkę cen gazu?
Powrót do góry

Darek Zadumiński Płeć:Mężczyzna
Darek Zadumiński SDI/TDI instruktor # 11072

Stopień nurkowy: instruktor TDI/SDI
Ilość nurkowań rocznie: 12345
Stopień instruktorski: CCR instruktor TDI
Ubezpieczenie: Hestia
Oznaczenie stage: D@ek
PostWysłany: 18-09-2012, 13:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Michał Kosut napisał/a:
Oczywiście, masz rację. Miałem na myśli mieszaniny tlenu z wodorem.

i czeskim metanolem - o czym wy piszecie
Helu jest pod dostatkiem bynajmniej na mojej okolicy także zapraszam przygotuję każdą mieszaninę.
Chorwaci was zlali bo prawdopodobnie nie mieli licencji na prowadzenie tego rodzaju nurkowań.
Powrót do góry

aleXandra Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: NTmx, Full Cave
Pomogła: 4 razy
PostWysłany: 18-09-2012, 14:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

D@rek napisał/a:

Chorwaci was zlali bo prawdopodobnie nie mieli licencji na prowadzenie tego rodzaju nurkowań.

Czy mają licencję czy nie, tego nie wiem, bo nie pytałam. Ale zakładam, że tak, bo rok wcześniej robiliśmy w tej bazie nurkowania trimixowe. W tym roku wcześiej inne grupy też. Zresztą została im jedna flaszka, którą mieliśmy do wykorzystania na B-17.
Z rozmów z właścicielami bazy wynikało, że naprawdę się starali ten hel załatwić w kilku miejscach. Jak nie załatwili, to proponowali żebyśmy hel przywieźli z Polski.
Powrót do góry

TomM Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70
PostWysłany: 22-09-2012, 12:22    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

aleXandra napisał/a:
może potwierdzić, że naprawdę są problemy z zaopatrzeniem.

Tak, są problemy. We Francji baza czeka od 4 miesięcy na dostawę. Lokalnie w Katowicach można kupić tylko hel 4.0 w "atrakcyjnej" cenie 1080 netto za 10 m sześć.
Powrót do góry

Strona 2 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu