Stopień nurkowy: CACIB Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 294 Skąd: Białystok
Wysłany: 23-09-2012, 22:03
Pewnie stare zapasy. Na Hańczy poszło ostro w górę, nawet już po 20 groszy. Dzisiaj Sala też mówił że ma stare zapasy, a w zasadzie już nie ma, a nowa cena jest z kosmosu.
Ciężkie czasy nadchodzą.
Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 23-09-2012, 23:36
Poszukajcie w sieci:
"Hel pozwoli zwiększyć pojemność HDD" lub "Armia USA ma problem: brakuje jej helu" oraz "Wkrótce na świecie zabraknie tego gazu. Jest za tani"
Ja się spotkałem z wartością 4%. Ale chodzi mi o coś innego. Ma ktoś jakieś informacje na temat takich nurkowań? Wiem, że w komorze osiągnięto ok. 700metrów, ale mnie interesuje prawdziwe nurkowanie, w wodzie .
Hej.
Comex jako pierwszy w praktyce zastosowal Wodor w nurkowaniu komercyjnym ,po uprzednich doswiadczeniach z tym gazem w Marsee osiagneli w projekcie Hydra 701m 71 bar
chlopaki musieli siedziec w systemie okolo miesiaca.
Hydreliox jest gazem zadko stosowanym chodzi o specjalne prace za wielkie pieniadze..z ogromnym ryzykiem ( wybuch explozja.) stosuje sie go do nurkowan na glebokosc nawet do 500 m.
Hydreliox jest gazem nieprzyjemnym w uzytku...jest tak jak by oddychalo sie para wodna odczowa sie lekki efekt jakby zachlysniecia woda ...odczowalne sa bule w piersiach ciezko sie go wdycha sa to poczatkowe efekty ktore po jakims czasie organizm ludzki przyswaja. jest gazem bardzo zimnym.
Praktycznie Hydreliox w nurkowaniu rekreacyjnym nie ma jakiejkolwiek przyszlosci...takie zabawki by nurkowac na hydrelioxie to fortuna oraz wysokie wyszkolenie.
Pozdrawiam.
i zarazem uswiadamiam ze podane mieszanki gazowe nieumiejetnie stosowanymi sa mieszankami magacymi doprowadzic do ryzyka zatrocia oraz zwiazanego z tym zjawiska tak zwanego utopieniem sie.
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 03-05-2013, 10:09
Ile kosztuje jeden oddech nurka na 100m?
0,35*18*11/10=6,93zl
cena helu * litrów na minutę * ciśnienie na 100m / na ilość oddechów = (jeśli oddychalibyśmy tylko helem)
przy gazie 10/70 cena helu dla jednego oddechu to: 70% z 6,93zl = 4,85zł
(Euro kosztuje dzisiaj 4,16 a funt 4,90)
Może to doprowadzić do oszczędzania gaz, co spowoduje problemy.
Stopień nurkowy: TMX
Stopień instruktorski: NAUI, HSA
Wysłany: 09-05-2013, 19:52
ZielonySmok napisał/a:
Ile kosztuje jeden oddech nurka na 100m?
0,35*18*11/10=6,93zl
cena helu * litrów na minutę * ciśnienie na 100m / na ilość oddechów = (jeśli oddychalibyśmy tylko helem)
przy gazie 10/70 cena helu dla jednego oddechu to: 70% z 6,93zl = 4,85zł
(Euro kosztuje dzisiaj 4,16 a funt 4,90)
Może to doprowadzić do oszczędzania gaz, co spowoduje problemy.
trochę drogo to wyszło powiedz skąd masz cenę helu 0,35 zł za litr ???
Przynajmniej w Dahabie w Planet litr helu to 0,055 euro czyli ok. 0,23 zł w detalu tak było w ubiegłym tygodniu drogo ale bezpiecznie.
Wysłany: 09-05-2013, 20:42
zibi napisał/a:
Przynajmniej w Dahabie w Planet litr helu to 0,055 euro czyli ok. 0,23 zł w detalu tak było w ubiegłym tygodniu drogo ale bezpiecznie.
Może nie będę dokładnie pisać, ale to niedaleko mojego miejsca opisanego w "Skąd"
Może nie będę dokładnie pisać, ale to niedaleko mojego miejsca opisanego w "Skąd"
Zielony ... ty chcesz aby nasze łódzkie zapasy helu, u wiesz kogo, jacyś przyjezdni wydmuchali. Normalnie podcinasz gałąź, na której wisimy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum