Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-10-2012, 10:04
Turbik napisał/a:
nie znalazłem tylko żaby. Co to jest ?
Mała zielona żaba (taka figurka ) - postawiona na okolicznym kamolcu.
Rafał nie widzę "kesonu" (być może nie dowidzę ) no i skoro jest żaba, to powinien być też Apollo - jest od niej przecież większy.
Pozdrawiam,
Wojtek
Jarek, dlaczego po raz kolejny ładujesz do tematu wątki nie tematyczne?
Proponuję PW do nauki j.ang. albo oddzielny temat.
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 01-10-2012, 23:27
Wojtek Filip napisał/a:
Rafał nie widzę "kesonu" (być może nie dowidzę ) no i skoro jest żaba, to powinien być też Apollo - jest od niej przecież większy.
Nikt nie chce mi powiedzieć gdzie jest keson Sam nie wiem czy widziałem go i po prostu nie potrafię nazwać? Apollo widziałem - jeśli jest to figurka na szczycie "budki". Tylko nie pamiętam na której budce stoi.
Co do żaby i choinki, to zastanawiałem się czy je umieszczać. Do żaby mam sentyment bo mnie kiedyś zaczepiła (do tego jest na tyle mała, że wędruje sobie...), a choinka już tak długo wytrzymała.
Tak samo szukam samochodu Żuk na Zakrzówku - jest na drodze i przy głębokości na której jest to +/- wiem gdzie go szukać, ale nie jest to tak precyzyjne wskazanie by na mapie umieścić. Przyjdzie samemu poszukać
Lecz te poszukiwania, pomiary, dyskusje nad formą i zawartością map powinny być częścią procesu ich tworzenia. Przynajmniej tak bym to widział. Nie chcę sam zrobić map idealnych. Chciał bym, by jak najwięcej osób poznając akweny uczestniczyło w zbieraniu informacji o nich. Tworzyło własne mapy, korygowało błędy, itp. Nurkowanie bez celu jest nudne.
Sam pierwszy raz jadąc "na Koparki" szukałem mapki. Nie znalazłem fajnej. Przez tyle lat w sieci istniała jedna, prosta mapa. Nie ma na niej np.: kierunków, a od kiedy nauczyłem się pracować z kompasem to przy zwiedzaniu bardzo potrzebuje tej informacji (jeśli do tego dołożyć jeszcze skuter...). Mapa Zakrzówka dostępna w bazie jest szczegółowa, ale i za duża by ją brać pod wodę.
Do wykonania są jeszcze mapy akwenów zagranicznych. Dla mnie jest to dobry pretekst do ich poznania, doskonalenia pracy z notesem, kompasem, skalibrowaną poręczówką.
Myślę, że proces tworzenia map będzie się dynamicznie rozwijał minimum przez kolejny rok.
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-10-2012, 06:13
ZielonySmok napisał/a:
Nikt nie chce mi powiedzieć gdzie jest keson Sam nie wiem czy widziałem go i po prostu nie potrafię nazwać? Apollo widziałem - jeśli jest to figurka na szczycie "budki". Tylko nie pamiętam na której budce stoi.
Własnie nad tą budką jest keson
Jeżeli popłyniesz od "Rozdzielni" do Starej Koparki, to mniej więcej w połowie drogi, po lewej jakieś 5-6 metrów od Twojego kierunku (czyli musisz popłynąć wtedy na SSE) masz budkę na nie Apoloniusza, a nad nim "keson".
Inny sposób na tą budkę to wystartować wzdłuż osi Antonowa (+-kierunek NNW).
Czas zatem na poszukiwania luźno stojącej skrzynki z wyłącznikiem i bezpiecznikiem...
Powodzenia,
Wojtek
S. Lem
Wysłany: 02-10-2012, 09:25
Turbik napisał/a:
Czy to taka skrzynka na czterech nóżkach?
S. Lem
Wysłany: 10-10-2012, 22:16
Turbik napisał/a:
nie znalazłem tylko żaby. Co to jest ?
espeszili for ju
S. Lem
Stopień nurkowy: MSD
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 27 razy Wiek: 50 Dołączył: 16 Wrz 2011 Posty: 986 Skąd: Łódź
Wysłany: 12-10-2012, 00:04
Wojtek Filip napisał/a:
Jeżeli popłyniesz od "Rozdzielni" do Starej Koparki, to mniej więcej w połowie drogi, po lewej jakieś 5-6 metrów od Twojego kierunku (czyli musisz popłynąć wtedy na SSE) masz budkę na nie Apoloniusza, a nad nim "keson".
Inny sposób na tą budkę to wystartować wzdłuż osi Antonowa (+-kierunek NNW).
Czy na mapce keson/apollo jest zgodny z pozycją numer 7?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum