Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Jak ogrzać wiatę?
Autor Wiadomość
Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 25-10-2012, 10:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

MaRkY napisał/a:
Na koparkach miałem zwykłą farelke z TESCO (koszt 30zl) nagrzała pokój do niebotycznej temperatury w 15 min Smile Javox moze potwierdzic:P

W styczniu (ok. 4 stopni na zewnątrz) też korzystaliśmy (z Jackiem M. i Wojtkiem K.) z farelki, ale co najwyżej dało się ogrzać dłonie i stopy podmuchem. W wiacie nie zrobiło się "ciepło" na tyle, żeby było przyjemnie się rozbierać. Ja zdecydowanie wolałem pomieszczenie łazienkowe na czas przebierania.
Być może miało znaczenie, że trochę wiało (i ciągle "drzwi trzaskały").
Generalnie: farelka jest OK, ale nie oczekiwałbym jednak komfortu w zimie i gdy pogoda nie jest bezwietrzna.
Jacek, Wojtek: pamiętacie? Może macie inne wnioski, w końcu tylko ja byłem na tyle ..., żeby w piance w styczniu paradować Smile

Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Jarosław Futro Płeć:Mężczyzna
futrzak

Stopień nurkowy: OWD
Ilość nurkowań rocznie: 10
PostWysłany: 25-10-2012, 10:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wiatę owiń folią bąbelkową/pakową, tanio do kupienia rolka cała na allegro, powinno pomóc w utrzymaniu ciepłą
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1548205

Paweł Boruta Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B
PostWysłany: 25-10-2012, 10:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Farelka nie da rady. Tutaj by musiała być 3-fazowa, porządna nagrzewnica.

Adam Jaworski Płeć:Mężczyzna
Yavox

Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport
PostWysłany: 25-10-2012, 11:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja nie wiem czy nagrzewnica, czy emiter. Emiter podczerwieni ma tą przewagę, że daje uczciwe ciepło oparte na energii fali. Nagrzewnica daje złudne poczucie ciepła, bo ciepłe powietrze jest niewiele warte. Poza tym, albo trzeba na siebie nim dmuchać, albo pilnować, żeby raz nagrzanego nie wywiało - i uzupełniać braki. Emiter jest jak siedzenie przy ognisku - może być siarczysty mróz i ruch powietrza przez cały czas dookoła, a od strony ogniska i tak jest ciepło.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

piotrkw Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 25-10-2012, 12:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Jaworski napisał/a:
bo ciepłe powietrze jest niewiele warte.

Adam Jaworski napisał/a:
Emiter podczerwieni ma tą przewagę, że daje uczciwe ciepło oparte na energii fali. Nagrzewnica daje złudne poczucie ciepła

Hm.. ja bardzo sobie cenię ciepłe powietrze , bo to własnie jego obecnośc powoduje , że w ogrzewanych pomieszczeniach nie "wieje chłodem " Wink .

To tak , jak byś powiedział , że grzejniki żeliwne to jest prawdziwe ciepło gdyż oddają je na drodze promieniowania , a systemy grzewczo- wentylacyjne dają złudne poczucie ciepła .
Taaa , jak pisał kiedyś Martin .... miliony much nie mogą się mylić . Wink

Przepraszam ale musiałem skomentować wypowiedź Adama.
Powrót do góry

Adam Jaworski Płeć:Mężczyzna
Yavox

Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport
PostWysłany: 25-10-2012, 13:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ależ ja nie mam nic do ciepłego powietrza Smile - jak ma być zimne powietrze, to oczywiście że wolę ciepłe. Jest mi po prostu znacznie przyjemniej kiedy doświadczam ciepła które jakoś tam penetruje skórę niż jak tylko coś na mnie ciepłem dmucha.

Nawet w domu, jak jest nagrzany (i gorące są grzejniki - choć niekoniecznie żeliwne, wolę coś rozżarzonego do czerwoności np. w kominku) to jest mi milej, niż wtedy kiedy do zimnych murów dmuchawą ciepłego powietrza nadmucham Smile
Powrót do góry

piotrkw Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 25-10-2012, 13:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Jaworski napisał/a:
znacznie przyjemniej kiedy doświadczam ciepła które jakoś tam penetruje skórę niż jak tylko coś na mnie ciepłem dmucha.

W takim razie zapraszam do mikrofalówki Wink Wink Wink

I obiecuję , że więcej nie będę Wink
Powrót do góry

MaRkY Płeć:Mężczyzna
Marek Spiżewski

Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY
PostWysłany: 25-10-2012, 14:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Panowie,
zaraz będziemy dyskutowali co było pierwsze jajko czy kura ??

Cel: ciepłe pomieszczenie w ciągu 5-15 minut
sorki tak dla przypomnienia, nurkowanie to nie mizianie po pleckach, tak dla przypomnienia w Egipcie jest za pewne cieplej... Wink bounce

www.activebhp.pl
Powrót do góry

futrzak

PostWysłany: 25-10-2012, 17:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Promiennik podczerwieni można kupić do suszenia sprzętu,ale do grzania wiaty to nieporozumienie. Wojtek chce szybko złamać temperaturę i do tego jest najlepsza nagrzewnica gazowa z regulacją np.12-30KW. Mała, lekka, tania, prosta w budowie, można samemu serwisować. Wybierz taką firmę, żaby mieli serwis na miejscu w W-wie, abyś mógł na szybko coś załatwić. Można ją ustawić w taki sposób aby czerpała powietrze z pola przystawiając ją do ścianki z wyciętym otworem. A 30kw szbko wiarę zagrzeje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1548205

Wojtek Komocki Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: ISSF Instr.+ GUE Fun
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: WJK
PostWysłany: 25-10-2012, 19:33    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Jacek, Wojtek: pamiętacie? Może macie inne wnioski, w końcu tylko ja byłem na tyle ..., żeby w piance w styczniu paradować

Pamiętamy pamiętamy Smile Fakt Jarek przebierał się w pom. sanitarnym przesiadując z 4 literami w okolicach grzejnika.

Wracając do ogrzewania - farelka jest słabym pomysłem gdyż nie daje czegoś o co chodzi Wojtkowi - uderzenia ciepłego powietrza pozwalającego natychmiast podnieść temperaturę na tyle aby było przyjemnie zdjąć suchy skafander. Uważam, że Master jest liderem w branży nagrzewnic zarówno na paliwo płynne lub nagrzewnic elektrycznych http://master.sklep.pl/

Wojtek napisz do Mastera - mają rozwiązanie nagrzewnic z odprowadzeniem spalin lub drugie rozwiązanie gdzie nagrzewnica będzie na zewnątrz a ciepłe powietrze dostarczane będzie wężem elastycznym.

Nie szukaj tanich chińskich rozwiązań bo to zabawa max na jeden sezon a czasem tylko na jeden dzień.
Powodzenia i pozdrawiam
Wojtek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

futrzak

PostWysłany: 25-10-2012, 20:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nagrzewnica z kominem ma duże straty ciepła i jest mocno kłopotliwa w użytkowaniu jako urządzenie mobilne. Jakby mentos albo ktoś z Zzakopanego jechał do ciebie np. Na koparki mogę ci 30 kw pożyczyć do przetestowania, mam włoskiej firmy sial
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
1548205

Marcin Tracz Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tech Diver IANTD
Oznaczenie stage: MTR
PostWysłany: 26-10-2012, 02:14    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

NO dobra jak już chcemy dużo mocy i czystego powietrza bez wilgoci ze spalania gazu, to może COŚ takiego najlepiej?
Do tego kilka metrów rury ze sklepu Społem i ciepło będzie jak w domu. Rozpalasz ogień, po 15 minutach ciepło. Wychodzisz na nurka- dorzucasz. Wracach i nadal masz ciepło. Jakieś drewka do palenia też pewnie nie zrujnują kieszeni... A i czajnik można postawić na kawę lub herbatkę Razz

Art. 54. Konstytucji RP
"1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
nie+używam

Paweł Boruta Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B
PostWysłany: 26-10-2012, 09:14    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A może koza? Stosowałem taką w garażu i powiem szczerze, potrafi dać sporo ciepła, opał niemal za darmo. Tylko istnieje ryzyko sfajczenia wiaty przy nierozsądnym użytkowaniu Smile.

Abramik Płeć:Mężczyzna
taki sobie nuras

Stopień nurkowy: Padi DM, IANTD Tec R
PostWysłany: 26-10-2012, 09:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Paweł Boruta napisał/a:
Tylko istnieje ryzyko sfajczenia wiaty przy nierozsądnym użytkowaniu

Przy zastosowaniu przez federacje GUE to nie ma takiej opcji... Very Happy

Numer Gadu-Gadu
160174

NeCioR Płeć:Mężczyzna
Darek Filipiak

Stopień nurkowy: GUE FUNDiver ;)
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: DFD
PostWysłany: 26-10-2012, 13:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem parasol grzewczy by się sprawdził Smile

Nie hałasuje działa sobie grzecznie, grzeje i daje szybkie wrażanie ciepła. Sprawdzone przy jesiennych imprezach podwórkowych jak i w knajpeczkach plenerowych Wink
Powrót do góry

Strona 2 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu