Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-10-2012, 15:58
Zanim dojdziemy do koksiaka zasilanego paliwem jonowym, chciałem podziękować za wszystkie podpowiedzi.
Wiata została uszczelniona i teraz wygląda tak:
Przeprowadziliśmy też szereg prób z wykorzystaniem powietrznych nagrzewnic kierunkowych
Dzisiaj nabyłem żółtaczkę - czyli Mastera 10kW. Jak się sprawdzi okaże się już w przyszłym tygodniu, ale wiele wskazuje że Fundy za 2 tygodnie będą już na ciepło
Raz jeszcze dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 30 Cze 2012 Posty: 208 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-10-2012, 18:50
Niebieskich nie było?
_________________ Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. Mark Twain
Stopień nurkowy: ccr/oc tmx
Stopień instruktorski: ccr/oc ntmx
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: klon Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 530 Skąd: Poznań
Wysłany: 27-10-2012, 19:32
Wojtek Filip napisał/a:
Dzisiaj nabyłem żółtaczkę
heja, być może wykażę się ignorancją w temacie, ale czy ta ze zdjęcia nie jest elektryczna? jakiś przewód wystaje...
pytam, bo też muszę coś do garażu kupić na zimę a zwykła "farelka" nie wystarcza, z kolei nie chciałbym się podtruwać jakimiś gazami będącymi wynikiem spalania gazu... - siedzę tam dość długo grzebiąc przy sprzęcie
jeśli ta ze zdjęcia jest faktycznie elektryczna to bylby chyba dobry dla mnie wybór...
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 27-10-2012, 19:35
Wygląda całkiem znośnie. Jak się nie sprawdzi, przerobisz na skuter
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-10-2012, 19:48
klon napisał/a:
jakiś przewód wystaje...
Niestety to nasze żółte nie spełni Twoich oczekiwań...
Przyjęliśmy, że będziemy się podtruwać wspomnianymi przez Ciebie gazami, a wystający przewód to zasilanie wiatraka, który te gazy po okolicy rozniesie .
To nie jest ogrzewadło elektryczne, tylko gazowe.
S. Lem
Wysłany: 05-11-2012, 23:49
Dzisiaj miała miejsce pierwsza bojowa, bo całodzienna próba ogrzewania.
Nie sądziłem, że to maleństwo jest aż tak wydajne: przy temperaturze 9st na zewnątrz, uzyskanie 22st wewnątrz zajmuje kilka minut .
Potem zaczyna się smażalnia...
Na razie próbujemy jak uzyskać "optymalizację" grzania, czyli wymusić napływ świeżego powietrza i utrzymać jakąś uśrednioną temperaturę.
Pierwszy raz było mi bardzo przyjemnie przebierać się przy niskiej temperaturze na zewnątrz w cieplarnianych warunkach wiatowych.
Zostajemy tu do środy w przyszłym tygodniu, więc pewnie dopracujemy jakiś system grzania, a nie smażenia .
Pozdrawiam,
Wojtek
S. Lem
Wysłany: 18-11-2012, 17:12
Z perspektywy pierwszych 2 butli .
System działa bardzo fajnie.
Nagrzewnica na powierzchnię wiaty jest trochę za duża żeby grzać stale, ale doskonała, jeżeli oprócz grzania trzeba coś wysuszyć.
Temperatura na zewnątrz 4-8st, we wiacie, w zależności od potrzeb od 18 do blisko 30 st . Regulację przeprowadza się stawiając nagrzewnicę w lekko uchylonych "drzwiach".
11kg butla wystarcza na około 7 dni pracy. Oczywiście nie chodzi o stałe grzanie, ale o start po przyjeździe, przerwa na wodę i znowu start - w sumie ok 4-5 godzin dziennie.
Z nowości: nasza wiatowa gaśnica dostała wreszcie wieszak i teraz wygląda jak hm... gaśnica na wieszaku )
Niemałe zainteresowanie budzimy siedząc wewnątrz wiaty w samych koszulkach przy uchylonych drzwiach. Jeżeli ktoś ma wątpliwości czy warto - na 100% mogę polecić.
Ciągle się zastanawiam dlaczego czekałem z tym tyle lat .
Pozdrawiam,
Wojtek
S. Lem
Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: TJK Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 18-11-2012, 18:17
Najwięcej ciepła ucieka przez dach, więc rozpatrzcie jeszcze obłożenie od środka jakimś izolatorem, zanim przyjdzie prawdziwa zima. Tani i prosty jest sposób wspomniany wcześniej: folia bąbelkowa. Im większa różnica temperatur zewnątrz/wewnątrz tym ucieczka ciepła szybsza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum