Stopień nurkowy: NTmx, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomogła: 4 razy Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 209 Skąd: Śląsk
Wysłany: 07-11-2012, 20:52
svenka napisał/a:
Mam jedno pytanie do podróżników, czy laptopa można wziąć jako dodatkową torbę, czy muszę go upchać w bagażu podręcznym ?
Bardzo zależy od linii. Na przykład na stronie lufthansy jest taka informacja:
Oprócz bagażu podręcznego i urządzeń technicznych, dodatkowo można zabrać ze sobą na pokład następujące przedmioty:
- Jedna sztuka bagażu osobistego, jak, np. torebka damska, torba z laptopem czy torba na ramię o wymiarach nie przekraczających 30 cm x 40 cm x 10 cm.
- ...
A jak lecisz tanimi liniami to nawet reklamówki z wolnocłówki nie pozwolą Ci zabrać oddzielnie.
Stopień nurkowy: T1+,C2,DPV1/Av.TMX
Ilość nurkowań rocznie: 180
Stopień instruktorski: TDI TMX
Ubezpieczenie: DAN PROSLV
Oznaczenie stage: HUBI Pomógł: 10 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Wrz 2008 Posty: 877 Skąd: Svärtinge, Szwecja
Wysłany: 08-11-2012, 00:26
Miałem napisać, jak było w Waszyngtonie. Ważne, przesiadałem się z UA na UA (w IAD). Osobne stanowiska do odprawy paszportowo-wizowej dla lotów łączonych, przede mną było około 10 osób, wprawdzie tylko jedno stanowisko ale nie czekałem dłużej, niż 15-20 minut, łącznie z odbiorem bagażu. Jak na USA rekordowo krótko.
Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: TJK Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 07-12-2012, 12:45
Z informacji na gorąco : połączenie Amsterdam-Mexico-Cancun jest ryzykowne jeżeli macie mniej niż 3 h w Mexico. Ilość kontroli bezpieczeństwa i ich upierdliwość połączona z dużą ilością podróżnych = dotarcie na gate na styk.
Immigration natomiast rewelacja. Wylądowało ok 600 luda (2 pełne jumbo)momentalnie uruchomiono dodatkowe 6 stanowisk + koordynatora. W 1,5 h było po temacie. Wiem bo stałem na końcu kolejki.
Pozdrawiam z Yucatanu.
Tomek.
Ps. Dzisiaj pierwsze cenotes.
Stopień nurkowy: NTMX Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 136 Skąd: Opole
Wysłany: 09-12-2012, 03:00
Witam
To i ja napiszę coś dla zainteresowanych, lot z Amsterdamu do Cancun z przesiadką w Madrycie liniami AIR EUROPA polecam serdecznie, wszystko zgrane jak trzeba, w Madrycie zero kłopotów z przesiadką.
Tak przy okazji dziś ja, Ola i Robert zakończyliśmy kurs INTO TO CAVE z wynikiem pozytywnym.
Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: TJK Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 10-12-2012, 23:51
Pozdrowiłem od Was Dos Ojos. Będę pozdrawiał dalej.
Ponieważ morze tu dupy nie urywa, zamieniliśmy 2 ostatnie morskie nury na cenote Dreamgate. To jest jakaś bardzo mało znana cenota, więc nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam. Tomek.
Stopień nurkowy: NTMX
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 08 Paź 2006 Posty: 483 Skąd: śląsk
Wysłany: 11-12-2012, 19:59
Update odnosnie przesiadki w USA - lecielismy z Londynu przez Miami do Cancun w tą i spowrotem. W jedna strone w MIA mielismy 2h, w druga 3h na przesiadke (immigration, odbior i nadanie bagazy, security) i musze powiedziec ze amerykanie potrafia zrobic tak zeby to sie udalo. Majac 2h na przesiadke przy wyjsciu z samolotu dostalismy pomaranczowe papierki, ktore przesuwaly nas automatycznie na poczatek kazdej kolejki wlacznie z wstawieniem nas do immigration dla obywateli USA zeby bylo szybciej. Majac 2h na przesiadke zdazylismy jeszcze skonsumowac amerykanskiego hamburgera z amerykanskimi frytkami i amerykanska cola
Stopień nurkowy: Cave Survey, SM; TMX
Ilość nurkowań rocznie: 300
Stopień instruktorski: Adv EANx Instructor
Ubezpieczenie: DAN PRO Silver
Oznaczenie stage: ADRIAN
Wysłany: 24-12-2012, 23:17
Dzięki za info - dobrze wiedzieć! Aż ciężko uwierzyć, że tam coś się mogło zmienić
Ja na zimę mam już kupione bilety w obie strony przez Paryż, z powrotem nawet tak specjalnie żeby raczej nie zdążyć na przesiadkę - niech Franca stawia nocleg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum