Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-11-2012, 22:05
No wreszcie coś się ruszyło .
Z mojej strony mała zachęta kierunkująca na prowadzących.
Zdecydowanie polecam uczyć się od praktyków. Zawodowi ratownicy medyczni prowadzący tego typu szkolenia uczą technik, z których korzystają na co dzień. Widok nieoddychającej osoby, krwi czy wypadku jako takiego, jest dla nich tym, co zawodowo zabezpieczają.
Mimo sporego zapału instruktorów pierwszej pomocy, którzy uczą się i starają aby ich szkolenia były jak najbardziej realne, to jest to trudne chociażby dlatego, że bardzo rzadko mają oni do czynienia(o ile kiedykolwiek) z praktyką na poziomie umożliwiającym swobodne działanie w temacie. Oczywiście bezwzględnie lepiej nauczyć się czegokolwiek w sprawach ratowania życia, niż nie wiedzieć nic.
Jeżeli mamy wybór - wybieramy zawsze profesjonalistów .
Jeszcze raz zachęcam do wzięcia udziału w tym szkoleniu - pamiętajcie, że jedna osoba przeszkolona w domu, to doskonały pomysł do czasu... kiedy to ona ulegnie wypadkowi. Uczmy się udzielać pierwszej pomocy całymi rodzinami!
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Stopień nurkowy: iantd
Wysłany: 19-11-2012, 22:38
MaRkY, muszę powiedzieć, że cała akcja jest rewelacyjna . Bardzo się cieszę, że z taką akcją ruszyliście w Łodzi. Gdyby nie fakt, posiadanie w domu dwóch czynnych zawodowo ratowników medycznych, którzy co rusz mnie przeszkalają sam pewnie wybrałbym się do Was na szkolenie.
Przy okazji, mam prośbę. Wojtku, czy mógłbyś proszę uściślić co dokładnie miałeś na myśli pisząc:
Wojtek Filip napisał/a:
Zakres materiału pokrywa także ten, który jest wymagany do podnoszenia swoich kwalifikacji w GUE.
Czy dobrze zrozumiałem, że na któreś ze szkoleń w GUE wymagane jest dostarczenie certyfikatu ukończenie kursu pierwszej pomocy? Jeśli tak to, czy zaświadczenie wydane przez MeRkYego byłoby wystarczające dla instruktora GUE jako dowód na przejście takowego kursu? Przepraszam jeśli moje pytania są trywialne, ale jest to dla mnie o tyle istotne, że przymierzam się do zrobienia w przyszłym roku kursu T1. Dzięki za odpowiedź.
MaRkY jeszcze raz gratuluję świetnego pomysłu. Może koledzy posiadający takie same możliwości zdecydują się na podobne akcje w innych częściach Polski.
Wysłany: 19-11-2012, 23:04
Wymagamy przeszkolenia w zakresie p.pomocy od osób biorących udziału w naszych projektach, zabezpieczeniach nurkowań czy samych nurkowaniach w naszych zespołach.
Dla instruktorów GUE wymogiem jest posiadanie stopnia instruktorskiego w zakresie udzielania p.pomocy. Od nurków biorących udział w szkoleniach, oczekujemy wysokiej samoświadomości w zakresie szeroko pojętego bezpieczeństwa i radzenia sobie w sytuacjach wypadkowych.
Niezależnie od zaleceń GUE, nie wyobrażam sobie nurka, który ma wątpliwości czy szkolić się z pierwszej pomocy czy nie.
Jeżeli mówimy o bezpiecznym nurkowaniu, to nie możemy pominąć tego, że wypadki się zdarzają, a wtedy albo wiemy jak się zachować, albo tracimy cenny czas.
Szkolenie zaproponowane przez Marka pokrywa wszystkie wymagania na tym poziomie. Warto zwrócić uwagę, że jednym z elementów szkolenia jest użycie zestawu tlenowego, czyli sprzętu niezbędnego na każdym nurkowisku.
Wojtek, żaden instruktor nie będzie miał wątpliwości w zakresie Twojego przygotowania do uczestnictwa w kolejnych kursach technicznych w kontekście p.pomocy.
Pozdrawiam,
Wojtek
S. Lem
Kurcze, 16 w Łodzi to dla Łodziaków tylko
I to tych nie pracujących w Stolycy.
jak wyjedziesz o 14 z centrum Wawy to na 16 spokojnie zdążysz... Szeroka droga tylko czeka
fakt faktem z gdańska czy krakowa jakb doliczyć koszty dojazdu to wyjdzie tyle co normalna komercha
w Wawie moge coś pomyśleć w styczniu, ale mam tam tylko instruktora EFR a nie wykwalifikowanych ratowników medycznych.
W 3city otwieram oddział na wiosnę więc można pomyśleć coś w okolicach kwietnia przy okazji inauguracji
To ja jestem chętna na szkolenie w 3city Korzystam z takich szkoleń zawsze, gdy jest taka możliwość. Planowałam też przyjechać do Łodzi, ale niestety akurat 14. grudnia mi nie pasuje
Wysłany: 28-11-2012, 07:36
MaRkY napisał/a:
może czas aby Wojtek zabrał głos w sprawie swojego pomysłu
Nie, to zdecydowanie nie ten czas.
Tego typu kurs powinien być priorytetowy dla każdego z nas - mogę pokazywać zalety szkolenia u zawodowca vs. amator, ale nie zamierzam nikogo "przekonywać", że powinien się szkolić z zakresu p.pomocy - to powinien wiedzieć każdy z nas nurków, zanim wybrał się na swoje szkolenie OWD i każdy z nas nienurków - bo wie, że wypadki się zdarzają.
Wojtek
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum