Stopień nurkowy: tmx
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: dan Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sie 2012 Posty: 399 Skąd: Stolyca
Wysłany: 05-12-2012, 18:19 Jak legalnie nabijac butle
Witam
Orientuje sie ktoś w jaki sposób (gdzie, kiedy, u kogo i za ile) można zrobić kurs UDT w zakresie nabijania zbiorników ciśnieniowych.
Pytam bo rozumiem ze pracując w centrum nurkowym bez takich uprawnień nie moge nabić butli ze spreżarki lub banku (mając szkolenie P2 na którym mnie tego uczono ) ?
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 05-12-2012, 19:14
Zadzwoń do UDT - tam mają wykaz ośroków,które przygotowują do egzaminu, zazwyczj też w takim ośrodku możesz zdać egzamin UDT. Dokładnie tak jak z wózkami jezdniowymi.
Lub możesz takie szkolenie zrobić sobie bezpośrednio w UDT Oferta Szkoleń UDT
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-12-2012, 22:58
Inna możliwość to kontakt z CN Vertigo - co jakiś czas organizują interesujące Cię szkolenie.
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: T2
Stopień instruktorski: IT Pomógł: 6 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 521 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-12-2012, 23:51
Paweł Seweryniuk napisał/a:
Orientuje sie ktoś w jaki sposób (gdzie, kiedy, u kogo i za ile)
Ja robiłem swój kurs w Vertigo (Warszawa), ale oczywiście całe szkolenie + zajęcia praktyczne + egzamin były prowadzone przez inspektora UDT.
Jakiś czas temu taki kurs był też organizowany przez Orka SA (Koparki).
Stopień nurkowy: tmx
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: dan Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sie 2012 Posty: 399 Skąd: Stolyca
Wysłany: 06-12-2012, 10:09
Wlasnie slyszalem ze na koparkach tez jest , problem polega na tym ze robi sie to w dwa weekendy i minimum 6 osob wiec ciezko do ogarniecia logistycznir
Stopień nurkowy: D-Diver
Ilość nurkowań rocznie: 120
Oznaczenie stage: Teoś Pomógł: 6 razy Wiek: 60 Dołączył: 17 Maj 2006 Posty: 400 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-12-2012, 11:21
Twoje CN jesli jestes tam zatrudniony powinno wystawić takie zaswiadczenie ze kurs ten potrzebny jest tobie do wykonywania zawodu. Jedziesz sobie na ul. Radarową bo tam sie mmiesci UDT, pracuje tam bardzo miły pan Andrzej Z. Od niego dostaniesz potrzebne materiały ( informacjie i Polskie Normy) wplacasz w kasie 175 zeta za egzamin, spokojnie czekasz na termin, zdajesz ( lub nie, bo egazmin latwy nie jest) i sprawa załatwiona.
Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06-12-2012, 15:53
rozwiniesz ten temat?
było już kiedyś o tym: click
w skrócie w Polsce można napełniać zbiorniki przenośne(w to wchodzą butle) gazami sprężonymi. ale tych gazów nie można przetaczać. uprawnienia UDT(jedyne, słuszne i w zgodzie z prawem) nie dają uprawnień do przetaczania, a właśnie do napełniania...
Stopień nurkowy: AOWD Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Posty: 409 Skąd: Kielce
Wysłany: 06-12-2012, 16:17
No dobra, a przetaczanie to co to w świetle prawa jest jak nie forma napełniania?
Bo jak dla mnie przeciwieństwem napełniania jest upuszczanie, na które (zgodnie z logiką) nie trzeba mieć pozwolenia.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji i magazynowaniu gazów, napełnianiu
zbiorników gazami oraz używaniu i magazynowaniu karbidu
(Dz. U. z dnia 19 stycznia 2004 r.)
Tamże:
Niedopuszczalne jest przetaczanie gazów ze zbiorników przenośnych do innych zbiorników przenośnych poza zakładem napełniającym.
Dobry przepis czy są aktualniejsze/ mają zastosowanie inne?
Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06-12-2012, 16:56
Lukciu napisał/a:
No dobra, a przetaczanie to co to w świetle prawa jest jak nie forma napełniania?
Bo jak dla mnie przeciwieństwem napełniania jest upuszczanie, na które (zgodnie z logiką) nie trzeba mieć pozwolenia.
nie jest to samo. jak będziesz miał kurs UDT pan z UDT wszystko ładnie wyjaśnia;]
No dobra, a przetaczanie to co to w świetle prawa jest jak nie forma
Poszperałem trochę w sieci i udało mi sie znaleźć:
http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/pdf/034.pdf
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji i magazynowaniu gazów, napełnianiu
zbiorników gazami oraz używaniu i magazynowaniu karbidu
(Dz. U. z dnia 19 stycznia 2004 r.)
Tamże:
Niedopuszczalne jest przetaczanie gazów ze zbiorników przenośnych do innych zbiorników przenośnych poza zakładem napełniającym.
Dobry przepis czy są aktualniejsze/ mają zastosowanie inne?[/quote]wg ISAP jak najbardziej aktualny przepis. Natomiast zakład napełniający to zakład posiadający uprawnienie do napełniania gazami zbiorników przenośnych oraz do konserwacji i napraw tych zbiorników. Sam byłem w szoku jak się dowiedziałem na kursie, że wszystkie mixy są robione niezgodnie z prawem
Stopień nurkowy: AOWD Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Posty: 409 Skąd: Kielce
Wysłany: 06-12-2012, 17:28
Crowley dzięki za interpretację.
OT:/
Myślałem o takim uprawnieniu, a teraz już się zastanawiam czy warto. Po co iść na kurs skoro dowiem się tam jedynie iż w świetle prawa nie mogę napełnić własnej butli z własnej sprężarki etc?
Czy dla nurka takie uprawnienia są przydatne poza ułatwieniem w opisanym przez Pawła przypadku?
Stopień nurkowy: MSD
Ubezpieczenie: DAN SIlver Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 10 Lis 2011 Posty: 201 Skąd: Zakopane
Wysłany: 06-12-2012, 17:52
Wlasnie slyszalem ze na koparkach tez jest , problem polega na tym ze robi sie to w dwa weekendy i minimum 6 osob wiec ciezko do ogarniecia logistycznir
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum