Stopień nurkowy: T1/TMX/CCR
Stopień instruktorski: rTMX IANTD
Ubezpieczenie: DAN PROSLV
Oznaczenie stage: BOLO Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Cze 2012 Posty: 120 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 26-01-2013, 00:12
Cytujac : "Będzie można je zobaczyć/wypróbować na naszych najbliższych wyjazdach (Miltiz, Chorwacja, UK).
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-01-2013, 07:53
Bardzo proszę .
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: aowd + deep
Ilość nurkowań rocznie: 50 Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 27 Paź 2012 Posty: 63 Skąd: wrocław
Wysłany: 27-01-2013, 21:46
Wojtek Filip napisał/a:
Obserwacja na dzisiaj.
Na Boot prawie w ogóle nie ma rebreatherów.
jakieś 2-3 lata temu, były wszędzie zauważalne, a teraz nic.
Nie ruszałeś się chyba za daleko od stoiska Ja widziałem co najmniej 30 rebreatherów i to jeszcze wyeksponowanych dość fajnie.
Nie znam za bardzo firm produkujących ten sprzęt i nie wiem czy te co widziałem były przy okazji czegoś czy firma prezentowała swoje dzieło. Tak czy siak, wydaje mi się, że rebreather to już nie jest zwykłe hobby, to jest styl i sposób życia. Za droga zabawka, masę procedur, masę serwisów itp. Wydaje mi się, że za dużo się ich nie sprzedaje rocznie.
A jak już kogoś stać na taki sprzęt to nie zmienia go chyba po roku czy po dwóch na inny.
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-01-2013, 22:46
Piotr Klementowski napisał/a:
Nie ruszałeś się chyba za daleko od stoiska
no... tego nie da się ukryć - szybkie pętle po hali robiłem po zamknięciu dnia ale...
Ja widziałem co najmniej 30 rebreatherów
byłeś w jakimś magazynie czy coś? Wiem, że wzrok mam coraz słabszy , ale o rebach rozmawialiśmy z innymi wystawcami i zdanie mieliśmy podobne.
Hm... a może w poprzednich latach było tych rebów 90-100 .
S. Lem
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 29-01-2013, 11:52
Wojtek Filip napisał/a:
Bardzo ciekawe rozwiązanie to patent z pominięciem kolanka. Podskakiwać powinni przede wszystkim nurkowie SM, ale w tym układzie wygląda to równie dobrze.
Kilka fotek
Obrazek
Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
Wysłany: 29-01-2013, 11:59
Tak czy siak, wydaje mi się, że rebreather to już nie jest zwykłe hobby, to jest styl i sposób życia. Za droga zabawka, masę procedur, masę serwisów itp. Wydaje mi się, że za dużo się ich nie sprzedaje rocznie. A jak już kogoś stać na taki sprzęt to nie zmienia go chyba po roku czy po dwóch na inny.
Nie byłabym pewna, że tak właśnie jest. Znam kilka osób, które jako główny powód zmiany konfiguracji na reba podawały oszczedności finansowe związane z gazami.
_________________ Nie bywam usatysfakcjonowana rozumieniem czegokolwiek, ponieważ wiem, że moja zdolność pojmowania może być jedynie nieskończenie małym ułamkiem tego, co chciałabym zrozumieć. (Ada Lovelace; 1815-1852)
Wysłany: 29-01-2013, 12:26
Adam Frajtak napisał/a:
Zastanawiam się jak się zachowa gaz w worku w przypadku uszkodzenia- wyrwania inflatora ?
Hm... pewnie pozostanie na miejscu, chyba, że nurek będzie pływał koniem.
Na pierwszy rzut oka rozwiązanie minimalistyczne - moim zdaniem super rzecz do singla, szczególnie takiego "podróżnego". Dodatkowo zmniejsza ilość elementów w okolicach kielicha butli.
Nie mam natomiast zdania nt. tego rozwiązania + worek do twina. Kolanko daje większe możliwości w zakresie dostosowania położenia węża inflatora, a rozwiązanie Xdeepowe ustala położenie na "fix".
Kompletnie nie wiem ile godzin chłopaki wypływali próbując zmęczyć to połączenie (jest chyba klejone )?
Prawdę powiedziawszy zaczekałbym do premiery worka twinowego i potem wrócił do tematu.
S. Lem
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 29-01-2013, 12:31
Monika napisał/a:
Znam kilka osób, które jako główny powód zmiany konfiguracji na reba podawały oszczedności finansowe związane z gazami.
Ja za powod dop kupna ekspressu do kawy tez staram sobie wmowic, ze zaoszczedzam na espresso pitych poza domem. A tak naprawde: kupilem bo chcialem go miec. Z posiadaczami rebow jest IMNSHO podobnie.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 29-01-2013, 12:47
martin napisał/a:
Monika napisał/a:
Znam kilka osób, które jako główny powód zmiany konfiguracji na reba podawały oszczedności finansowe związane z gazami.
Ja za powod dop kupna ekspressu do kawy tez staram sobie wmowic, ze zaoszczedzam na espresso pitych poza domem. A tak naprawde: kupilem bo chcialem go miec. Z posiadaczami rebow jest IMNSHO podobnie.
Jak ktoś lubi kawę, to jest oszczędność.
U mnie pół kilo kawy starcza mniej więcej na 42-45 kaw, a ekspres ma "przebieg" (przez 40 miesięcy) 3216 parzeń.
Zużyłem więc ok. 38 kg kawy (po 40-120 zł/kg), czyli 1500-4500 zł; ekspres kosztował prawie 2800 zł, a materiały do czyszczenia ok. 200zł/50-100 czyszczeń (jeszcze nie zużyłem 100 tabletek czyszczących i 50 dawek odkamieniacza).
Prądu i wody nie liczę, bo trudno mi oszacować.
Razem więc mamy TCO rzędu 4500-6500 (w zależności od wyboru kawy), czyli 1,40-2 zł / kawę.
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 29-01-2013, 12:59
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Jak ktoś lubi kawę, to jest oszczędność.
Taaaaa.... Ekspress 1700€, mlynek 400€, dodatkowe gadzety (tampery, portafilter bez dna, sitka...) z 250€. Kilogram kawy "ktora mi smakuje" to 25..40€ - 14g to jedna porcja. Dolicz chemie do czyszczenia, wode, filtry, prad i powiedz ile trzeba uzywac, zeby sie zwrocilo - espresso u Wlocha kosztuje 1.10€..1.40€.
Wysłany: 29-01-2013, 13:14
Kawiarki tez. Podobny (funkcjonalnie) setup mial bym za 1/3 ceny, moze nawet taniej. Ale kupuje to co chce kupic - dlatego bajki pod tytulem "bo sie oplaca" zostwiam dla zony i tesciowej.
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 30-01-2013, 05:43
No i porwaliśmy temat - z "nasze worki i automat na Boot" zrobiło się zupełnie co innego. Admin będzie musiał popracować...
...zatem posty dotyczące nowych worków Xdeep przeniosłem do działu "Kompensatory pływalności. Nowy temat o tych workach jest tu: klik
Wojtek
Wysłany: 04-02-2013, 21:02
No to się doigrałem .
Pani redaktor dzielnie mnie atakowała, a ja myślałem, że sobie z tym jakoś radzę...
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum