Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 01-02-2013, 20:07
No i wszystko jasne, Hollis M4 mogła być idealną maską ale nie jest Producent zamiast trzymać klasę i wzorem Hollis M1 użyć szkła Saint Gobain Diamant zastosował zwykłą szybę. M 1 ma dziwny kształt i dziwnie leży na japie za to M4 ma sprawdzony doskonały kształt Scubapro Frameless ale nie ma szyby M1
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2013, 18:59
Adam Frajtak napisał/a:
użyć szkła Saint Gobain Diamant zastosował zwykłą szybę
Adam, możesz więcej na temat tych różnych szyb napisać?
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 02-02-2013, 22:14
Wojtek Filip napisał/a:
Adam Frajtak napisał/a:
użyć szkła Saint Gobain Diamant zastosował zwykłą szybę
Adam, możesz więcej na temat tych różnych szyb napisać?
Oczywiście, żałuję że to nic wielkiego ot po prostu opis ich wcześniejszej maski M1
Opis:
Maska M1
Widoczności to najważniejszy aspekt każdego nurkowania.
Maska M1 podnosi poprzeczkę dotyczącą jakości optycznej i dystorsji w widoczności przez zwykłą (nie korekcyjną) maskę nurkową.
Krystalicznie czyste szkło maski M1 jest cenione za swoją wyjątkową prezencję oraz jakość optyczną.
Bardzo niska zawartość metali w szkle maski odpowiada za jej wysoką przepuszczalność światła oraz znaczne ograniczenie zielonego zabarwienia obrazu.
Wszystko to zapewnia, że maska pozbawiona jest praktycznie dystrorsji i w znaczący sposób poprawia widzialność kolorów oraz doskonałą widoczność w warunkach ogranicznonego dostępu światła pod wodą.
OPTYKA.
Użyte do produkcji szkło Saint Gobain Diamant - światowego lidera w produkcji specjalistycznego szkła - pozwoliło osiągnąć niespotykaną dotychczas w branży nurkowej jakość.
Szkło Diamant jest szkłem ekstra białym. Wyróżnia się wyjątkową przeziernością i słabszym zabarwieniem niż w przypadku szkła bezbarwnego.
Diamant charakteryzuje się znacznie mniejszą zawartością żelaza, co z kolei pozwala na osiągnięcie nieporównywalnej jasności i ostrości widzenia.
Optyka maski M1 to ekstraklasa. Żadna firma nigdy wcześniej nie zastosowała tak wysokiej jakości szkieł do produkcji masek nurkowych.
Hollis jak zwykle wytycza nowe kierunki w rozwoju przemysłu nurkowego.
Niestety mi nie pasuje fartuch M1 za to świetnie spisuje się Scubapro Frameless więc jak zobaczyłem nową maskę
M4 to już miałem radochę że będę miał idealną maskę
Niestety okazało się że w nowej masce zastosowano zwykłe standardowe szkło
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2013, 22:21
Dziękuję.
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: GUE T1 Pomógł: 27 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Cze 2010 Posty: 965 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2013, 23:26
Adam,
Faktycznie widzisz różnicę przy hi-tech szkle i standardowym hartowanym?
Kiedyś się nawet zastanawiałem (Atomic też w maskach używa super-szkieł), ale stwierdziłem, że nie zawsze krystalicznie czysta woda i osady na szkle (ślina - fuj!, sól, glony ) nie pozwolą docenić jakości szyby.
Wysłany: 03-02-2013, 00:37
bpiotrek napisał/a:
Adam,
Faktycznie widzisz różnicę przy hi-tech szkle i standardowym hartowanym?
Kiedyś się nawet zastanawiałem (Atomic też w maskach używa super-szkieł), ale stwierdziłem, że nie zawsze krystalicznie czysta woda i osady na szkle (ślina - fuj!, sól, glony ) nie pozwolą docenić jakości szyby.
Na tym polega piękno wolnego wyboru Ja wybieram czystą pachnącą miętową pastą do zębów maskę bez glonów w mojej masce nawet jeden zbyteczny atom metali rzuca straszny cień na mój wzrok
Stopień nurkowy: tmx
Ubezpieczenie: dan Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sie 2012 Posty: 399 Skąd: Stolyca
Wysłany: 03-02-2013, 00:58
Adam- tak jak napisał bpiotrek, zobacz maski atomica, z tego co pamietam dwa modele maja podobne szla do opisanych Hollisa
Cyt z atomic :
Technologia "ARC" (Anti-Reflective Coatings) polega na wielokrotnym nakładaniu mikronowej grubości powłok tlenków metali po obu stronach soczewki. Po nałożeniu powłoki antyrefleksyjnej do oczu dociera jeszcze więcej światła, dzięki wyeliminowaniu refleksów świetlnych zarówno po wewnętrznej, jaki zewnętrznej stronie soczewki.
_________________ DiveProject-nurkujemy nawet w wodzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum