Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: TJK Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 13-02-2013, 15:11
Adam Frajtak napisał/a:
Tomek Płociński napisał/a:
Santi nie patrzy "pod nogi"
W jakim sensie? Chyba coś mi umknęło
Chyba chodzi o to, że średnio dogląda rynków lokalnych. Ja to tak zrozumiałem.
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 13-02-2013, 17:01
Nie zwróciłem na to uwagi ale jeżeli tak jest to pewnie znając życie Chińczycy zadbają szybko o polski rynek Xianti bz 400 w nowej lepszej chińskiej cenie
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Stopień nurkowy: ISSF Instr.+ GUE Fun
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: WJK Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Mar 2011 Posty: 401 Skąd: Toruń, Warszawa
Wysłany: 13-02-2013, 18:41
Adam Frajtak napisał/a:
Chińczycy zadbają szybko o polski rynek Xianti bz 400
Ciekawym jakie nowe nazwy dadzą dla E.Motion i E.Lite
Mając tak takie rynki zbytu na horyzoncie nic dziwnego, że Santi nie patrzy "pod nogi" wkraczając w wielki świat
Tomek a tak poza protokołem to czemu tak uważasz ? Ja nie widzę aż takiej zmiany w sposobie działania Santi na krajowym rynku. Podwyżka ceny ? Hmmm wykreowali markę zrównali ceny w Europie i tyle. Widziałem Santi w PEKiN na targach = wystawiali się z lokalnym dystrybutorem więc jednak wspierają rynek. Czasem bywam w 3M na Wenedy i nie ma problemów z obsługą Klienta. Wiesz ja nie wnikam w sferę producent=> dystrybutor/ patrzę z pozycji nabywcy. Oczywiście mają potknięcia => brak wielu informacji na własnej stronie internetowej ( o targach krajowych, o nowej kolekcji ubrań after dive czy choćby śledzeniu zamówienia czy serwisu skafandra ) Popatrzy zatem np.: na Equesa - hmmm nie pamiętam aby ta firma była mega pro Klienci z krajowego rynku.
Temat Santi powroca w różnych wątkach - ja patrzę na to ze strony Polska firma, szyje w kraju => ludzie mają robotę + powiekszają PKB
Oznaczenie stage: WJK Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Mar 2011 Posty: 401 Skąd: Toruń, Warszawa
Wysłany: 13-02-2013, 19:21
crowley napisał/a:
i prawie zrównali ceny z DUI... jak dla mnie przegięcie...
Witaj
Jarku nie rozkładałem na czynniki pierwsze cen na krajowym rynku - poszedłem raczej w kierunku takim, że Santi "patrzy pod nogi" i co ważne daje ludziom pracę. To co napisałeś jest zapewne poparte konkretną analizą ceny ale sam napisałeś "prawie" więc jeszcse są poniżej - tak to rozumiem
Zobaczymy gdzie będą za kolejne 5 lat - ja życzę Tokowi aby mu się układało.
Pozdrawiam
Wojtek
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 13-02-2013, 20:08
Ja się w każdym razie cieszę że polskie produkty nurkowe są tak szeroko znane. Fakt ceny jakoś tak napuchły ale i tak pozostają konkurencyjne dramatu nie ma co by nie mówić suchy kosztuje mniej niż flaszka helu.
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 13-02-2013, 20:38
Wojtek Komocki napisał/a:
Zobaczymy gdzie będą za kolejne 5 lat - ja życzę Tokowi aby mu się układało.
Tego samego mu życzę
Tak na szybko porównanie cen:
Niemcy - 1875 Euro
UK - 1700 funtów
USA- 2400 $
Swiss- 2000 CHF
Polska - 7000 PLN
Jak się podzieli te wartości przed średnią płacę w danym kraju to wyjdzie coś w rodzaju Big mac factor
Oczywiście w wyniku globalizacji nie ma szans aby cena na Polskę była niższa bo wtedy obcokrajowcy omijali by lokalnych dostawców, więc trzeba się z ceną dostosować do świata.
Z kolei produkty wytwarzane za granicą są od 30% do 50% tańsze (inaczej mówiąc u nas są 100% droższe), co skutecznie zachęca nas do kupowania w kraju producenta.
Dlatego takie ogólne wrażenie odniosłem, że nasz kraj drogi jest
W świetle powyższych refleksji rzeczywiście powinien cieszyć fakt, że ludzie pochodzący z kraju zalewającego "tańszczyzną" świat, kupują polskie produkty
P.S. Podobnie jest z wieloma innymi produktami, samochody, komputery i inna elektronika więc nie ma co czepiać Santi tylko tej $%^$#^% globalizacji
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Wysłany: 13-02-2013, 21:31
W świetle powyższych refleksji rzeczywiście powinien cieszyć fakt, że ludzie pochodzący z kraju zalewającego "tańszczyzną" świat, kupują polskie produkty
Nooooooooooooooooooooo
Dodam fakt że Santi zrobił ładną serię nowych koszulek
Pozdrawiam
Wojtek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum