Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Chińczycy chodzą w polskiej odzieży :-)
Autor Wiadomość
Wojtek Komocki Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: ISSF Instr.+ GUE Fun
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: WJK
PostWysłany: 16-02-2013, 10:14    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Frajtak napisał/a:
Tamta galeria jest bardzo stara i już od tamtej pory zajechałem 2 suchacze teraz mam takiego śliczniutkiego

Mi się w ciągu trzech lat udało zajechać częściowo Santi Enduro - zamek metalowy front zip = jest już do wymiany. Wymieniłem już kryzy i manszety, wymieniłem skarpety na kalosz, trzeba już wszędzie podkleić taśmy na szwach ale zrobiłem próbe szczelności i póki co daje radę Smile Widac już przetarcia od uprzęży - zostawiam go na beckup i idę w stronę światła = S sunny

Pozdrawiam
Wojtek
BTW - oczywista że Nikon, do dzisiaj używam D80 i daje radę Smile
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Adam Frajtak Płeć:Mężczyzna
GUE PSAI TMX FULL CAVE

Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
PostWysłany: 16-02-2013, 11:01    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wojtek Komocki napisał/a:
Adam Frajtak napisał/a:
Tamta galeria jest bardzo stara i już od tamtej pory zajechałem 2 suchacze teraz mam takiego śliczniutkiego

Mi się w ciągu trzech lat udało zajechać częściowo Santi Enduro - zamek metalowy front zip = jest już do wymiany. Wymieniłem już kryzy i manszety, wymieniłem skarpety na kalosz, trzeba już wszędzie podkleić taśmy na szwach ale zrobiłem próbe szczelności i póki co daje radę Smile Widac już przetarcia od uprzęży - zostawiam go na beckup i idę w stronę światła = S sunny

Pozdrawiam
Wojtek
BTW - oczywista że Nikon, do dzisiaj używam D80 i daje radę Smile

Słowo "zajechałem" użyłem nieprecyzyjnie oba zostały odsprzedane w stanie bardzo dobrym i zamienione na nowe modele z jakimiś ekstrasami np : p-valve, kieszenie halcyon, nowy zip seal z możliwością montażu silikonowych manszet i kryzy szyjnej, turbo boots

BTW - Ja mam Nikona D300 ma już parę latek i nie zamieniłbym go na nic innego

Numer Gadu-Gadu
100953

ziemia Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: nTmx, technical cave
Pomogła: 4 razy
PostWysłany: 16-02-2013, 17:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wojtek, ileż Ty nurkujesz, ze w 3 lata zajechałeś Santi Enduro? Manszety co jakiś czas trzeba wymieniać, to się nie liczy do zajechania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Jacek Majek Płeć:Mężczyzna
YaCa

Stopień nurkowy: Owd
PostWysłany: 17-02-2013, 10:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Mi się w ciągu trzech lat udało zajechać częściowo Santi Enduro - zamek metalowy front zip = jest już do wymiany. Wymieniłem już kryzy i manszety, wymieniłem skarpety na kalosz, trzeba już wszędzie podkleić taśmy na szwach ale zrobiłem próbe szczelności i póki co daje radę Smile Widac już przetarcia od uprzęży - zostawiam go na beckup i idę w stronę światła = S

Pociskam w SANTI ESPACE, mecze go ile moge, 0d poltora roku ponad 200 nurkowan i zero problemow, nie dbam o niego, zawsze w aucie wieszam na lince, nie smaruje zamka poprostu uzywam i odkladam i dziala do dzis Smile Super nie wymienialem w nim nic Smile

Tylko Canon, nie nurkuje z nurkami ktorzy maja nikona Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 17-02-2013, 18:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ziemia napisał/a:
Wojtek, ileż Ty nurkujesz, ze w 3 lata zajechałeś Santi Enduro? Manszety co jakiś czas trzeba wymieniać, to się nie liczy do zajechania.

Nie wiem, nie liczę, nie prowadzę logbooka Wink
Wyżej napisałem co mnie czeka w najbliższym czasie: wymiana zamka, podklejenie lamówek. To trzeba już przeserwisować. Wymiana kryz czy manszet to normalna sprawa. Skarpety były w stanie fatalnym więc je wymieniłem na kalosz.
Cordura się mechaci w miejscach gdzie jest uprzęż - da się z tym nurkować.
To tyle - nie mam uprzedzeń co do tego skafandra i na bank można go polecić ( choć jest ciężki - wagowo )
Wojtek
Powrót do góry

PostWysłany: 17-02-2013, 18:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Czy tak czy owak - następny też będzie S

Wojtek
Powrót do góry

ziemia Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: nTmx, technical cave
Pomogła: 4 razy
PostWysłany: 17-02-2013, 19:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A też kordurowy?
Powrót do góry

PostWysłany: 17-02-2013, 21:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ziemia napisał/a:
A też kordurowy?

Wybór padł na ten model:
http://santidiving.pl/?q=_sk_szczeg&id_prod=324

Pozdrawiam
Wojtek
Powrót do góry

Jacek Marek Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Cave
PostWysłany: 17-02-2013, 22:33    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie wiem, nie liczę, nie prowadzę logbooka Wink

Wojtek podaj przybliżoną ilość nurkowań to napewno cenna informacja dla przyszłych nabywców endura, w 3 lata można zrobić 50 a można zrobić 500 nurkowań.

Mój santi enduro zaczął mieć problemy po około 200-220 zanurzeń w różnych warunkach, głównie koparkowo - jeziornych, sporadycznie Bałtyk, Adriatyk i Morze Czerwone.
Pękł mi jeden but i kryza, klejenie pomagało na krótki czas. Do tego padł mi zamek tak, że trzeba było go wymienić. Wysłałem do santi wymienili mi buty, zamek i kryzę szyjną do tego wydłużyłem nogawki bo były trochę za krótkie. Odebrałem swój stary nowy suchy skafander. Zrobiłem w nim już około 30-40 nurków i wszystko oki, nic nie cieknie wszystko działa. Ja w przeciwieństwie do YaCa o swój skafander starałem się dbać, smarowałem, czyściłem głaskałem itp.
Powrót do góry

Jacek Majek Płeć:Mężczyzna
YaCa

Stopień nurkowy: Owd
PostWysłany: 17-02-2013, 23:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

co za tym idzie zapewne i moj niedlugo zacznie gdzies albo podciekac albo cos nawali, ale z tym sie licze. nic nie dziala wiecznie Smile

z produktow Santi dbam tylko o BZ400HEAT i z nim mam najwiecej problemow, jednak szybka reakcja producenta nie pozwala mi jakos odczuc za mocno tej niedogodnosci z kablami.
jak kupilem SS to przez pierwsze 50-60 nurkowan smarowalem zamek, ladnie skladalem skafander. dzis jak juz pisalem wychodze z wody, wieszam go w aucie na lince potem wieszam w domu i tak w kolo, nic przy nim nie robie, nic nie smaruje, nic nie grzebie.
za jakis czas wysle go do SANTI, bedac czlonkiem StayDryClub kazdy moze wyslac SS na sprawdzenie, pytanie tylko kiedy to zrobic jak caly czas czlowiek nurkuje Smile
Powrót do góry

Witold Hoffmann Płeć:Mężczyzna
sativ

Stopień nurkowy: DPV Cave
Ilość nurkowań rocznie: 250
Stopień instruktorski: Intro to cave
PostWysłany: 18-02-2013, 01:20    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

...Suchego sie nie suszy, tylko rzuca w kąt coby sie nie rozsechł i zanurza tak szybko jak to możliwe Twisted Evil On ma być mokry, ugnojony i sponiewierany, bo do tego właśnie służy. Jeśli wisi na wieszaku z cudnie wytalkowaną kryzą i zamkiem chodzącym jak masełko to znaczy że za rzadko jest pod wodą cheese
Powrót do góry

Jacek Marek Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Cave
PostWysłany: 18-02-2013, 08:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja teraz też już zamka nie smaruje mam plastikowy Laughing .
Powrót do góry

PostWysłany: 18-02-2013, 19:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jacek Marek napisał/a:
Wojtek podaj przybliżoną ilość nurkowań to napewno cenna informacja dla przyszłych nabywców endura, w 3 lata można zrobić 50 a można zrobić 500 nurkowań.

Jeśli założymy, że średnia to 70 różnych nurkowań to mamy po 3 latach ok.200 +/- może to być wiesz od 20-30 w górę lub w dół. Nurkowania przeróżne i w różnych warunkach ( generalnie całoroczne ) Jesli chodzi o słoną wodę to głównie Bałtyk. Popatrzyłem na metkę - zakup był w roku 2009 w sieprpniu.

Co do użytkowania - talkuję manszety, zamek jest smarowany. Suchy suszony był na prawej i lewej stronie. Zdarzało się też tak, że leżał mokry w bagażniku samochodu przy różnych warunkach na zewnątrz ( temperatura )

Pozdrawiam
Wojtek
Powrót do góry

Strona 4 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Odpowiedz do tematu