Stopień nurkowy: nTMX, Cave, GUE FT
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 9 razy Wiek: 57 Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 1040 Skąd: Łódź
Wysłany: 18-02-2013, 13:21
Jeśli regulacje UNESCO ograniczą nurkowanie do wraków nie starszych niż 100 lat to za czterdzieści lat i tak nie będzie po co nurkować głębiej niż na 40 m.
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 18-02-2013, 13:46
Piotr(G) napisał/a:
Jeśli regulacje UNESCO ograniczą nurkowanie do wraków nie starszych niż 100 lat to za czterdzieści lat i tak nie będzie po co nurkować głębiej niż na 40 m.
A jest taki pomysł?
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Stopień nurkowy: nTMX, Cave, GUE FT
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 9 razy Wiek: 57 Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 1040 Skąd: Łódź
Wysłany: 18-02-2013, 14:05
Na jednej z prezentacji podczas Festiwalu Wrakowego Weiber opowiadając o jednym ze swoich nurkowań dorzucił " ale spieszcie się bo zostały tylko dwa lata". Statek zatonął w 1915 roku i za rok nie będzie można na nim nurkować bez zezwoleń ze względu na nowe regulacje wprowadzone przez UNESCO. Potem pociągnął temat mówiąc, że najprawdopodobniej z tego powodu odmówi UNESCO ich prośbie o współpracę przy ich publikacji nt. wraków. Po prezentacji zapytałem go o to czy to jest obowiązujące prawo, czy dotyczy wszystkich wraków czy tylko o szczególnym znaczeniu historycznym. To ostatnie sformułowałem jako pytanie o biznes na Scapa. Uzyskałem odpowiedź, że to bardzo poważny problem dla tamtejszych firm a prawo obowiązuje. To cała moja wiedza na ten temat. Nie potwierdzałem jej nigdzie więcej.
Informacja przyznam mocno mnie zdumiała.
PGNiG większość produkcji sprzedaje Messerowi.
No i mamy hel po 1700 PLN za flaszkę...
Jakiego helu ?
4.6
Nie wiem w jakiej cenie ostatecznie kupujesz i ile helu potrzebujesz ale na moje oko powinieneś nawiązać kontakt z kimś kto ma bardziej atrakcyjną umowę.
Hel, jeszcze ( nie wiem jak długo) można kupić lekko poniżej 1000zł.
_________________ pozdrawiam
Bogen
Ostatnio zmieniony przez Bogen dnia 18-02-2013, 17:49, w całości zmieniany 1 raz
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 18-02-2013, 17:42
Nie mam nic wspólnego z trymiksem, ale chyba zaraz sobie walnę linię trendu ceny, policzę koszt pieniądza zamrożonego w butlach i gazie i jak mi coś wykres pokaże, nakupię butli i zrobię zapas, którego zacznę używać dopiero za kilka lat
W Polsce zasoby helu w złożach eksploatowanych wystarczą na kilkanaście lat w udokumentowanych na kilka lat dłużej. Niedługo i tak czeka nas zakup helu "światowego". Nasz hel sprzedajemy na całą europę i ceny są raczej zbliżone do światowych. Między 2002 a 2007 rokiem cena helu wzrosła dwukrotnie. I będzie drożał, jadnak w jakim tempie nikt nie wie. Jego podaż zależy od ilości wydobytego gazu ziemnego. Ostatnio w Katarze wybudowano największą na świecie fabrykę helu. Dla nurków na pewno starczy. Do nurkowań głębokich zawodowych zużywa się parę procent produkcji światowej (240 mln m3) a do rekreacyjnych to pewnie ułamek procenta.
Stopień nurkowy: a
Ilość nurkowań rocznie: 1
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: PawelW Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 12 Paź 2007 Posty: 448 Skąd: Pniewy
Wysłany: 18-02-2013, 22:38
TomM napisał/a:
albo rebreather będzie właściwie jedyną opcją nurkowania na głebokości narkotyczne.
to przez GUE na pedalski nurki biotą hel ... , a tak na prawdę to CCR i tylko CCR 1/4 ceny za takie same nury ... nic tylko nurać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum